GAMLE «KOLLEGER»: Erling Havnå (t.v.) fikk 16 års fengsel for sin deltakelse i Nokas-ranet, mens Metkel Betew ble dømt til 16 års forvaring. Foto:NTB scanpix,

Havnå om Nokas-kompanjongen: - Han trenger ikke mer tid i
fengsel

Politimann fra Nokas-ranet: – Ikke overrasket

Nokas-dømte Erling Havnå (57) håper at Metkel Betew (36) ikke har vært på kant med loven nok en gang.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Medraner Havnå understreker overfor VG at 36-åringen er uskyldig inntil det motsatte er bevist.

– Jeg håper det går bra med ham og at det viser seg at han ikke har gjort noe galt.

Betew, som ble dømt til 16 års forvaring for sin deltagelse i ranet mot Nokas i Stavanger i 2004, ble mandag pågrepet i en storstilt politiaksjon i Oslo.

­– Vi har pågrepet flere personer tilknyttet et tungt kriminelt miljø, sa Einar Aas, leder for Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt til VG.

Betew er siktet for narkotikakriminalitet, får VG opplyst.

Pågripelsen av 36-åringen skjedde kun 295 dager etter at han i oktober i fjor ble løslatt av landets høyeste domstol. En enstemmig Høyesterett mente det ikke lenger var en nærliggende fare for at Betew skulle begå nye forbrytelser.

– Satt i samme livbåt

SMILTE: Metkel Negassie Betew med sitt karakteristiske smil etter en pågripelse før Nokas-ranet. Foto:POLITIET,

Havnå, som selv ble dømt til 16 års fengsel for ranet, ble løslatt fra Bastøy fengsel tidligere i år, for å sone resten av straffen som hjemmesoning på Løten.

Erling Havnå i 2011: – Koser meg glugg i hjel i fengselet

Overfor VG hevder Havnå at han i dag har lite kontakt med de fleste av de Nokas-dømte.

– Men det er klart at vi kjenner hverandre godt fordi vi har en historie. Det var en omfattende rettssak som pågikk over lang tid. Selv om vi ikke har felles preferanser i dag, så kan man si at vi satt i den samme livbåten.

Les også: Nokas-ranerne dro på guttetur

Metkel Betew beskriver han som «en veldig ålreit fyr». Samtidig sier han at «ålreite fyrer» også kan gjøre gale ting.

– Men han trenger ikke mer tid inne i fengsel, han trenger tiden her ute. Det å sette ham inn igjen vil ikke føre til noe godt, tror Havnå.

Arrestert i finlandshette og med pistol: Politiet tror kjent kriminell ville drepe «Onkel Skrue»

– Ser dem vel innenfor murene igjen

En av dem som fikk oppleve Betews, Havnås og de andre Nokas-ranernes brutalitet på nært hold i 2004, var politimannen Erik Håland. Han løsnet 17 skudd da politiet forsøkte å stanse ranerne på Domkirkeplassen i Stavanger.

Da Betew og Kjell Alrich Schumann, som også fikk 16 år forvaring, ble prøveløslatt i oktober i fjor, hadde Håland ingen tro på at de to ville forbli lovlydige.

– Jeg ser dem vel innenfor murene igjen. Lykke til, sa han til VG da.

POLITIJAKT: Ranet mot NOKAS i 2004 utløste en omfattende politijakt. Her gjør en patrulje seg klar kort tid etter ranet. Foto:Alf Ove Hansen,NTB scanpix

– Naivt

– Jeg er ikke overrasket over at han er tatt, sier han om Betew til VG onsdag.

Men som Havnå understreker han at det foreløpig er for tidlig i saken til å konkludere med at Betew har brutt loven.

Han mener imidlertid på generelt grunnlag at det er naivt å tro at forvaringsdømte, som Betew, plutselig vil kutte ut den kriminelle løpebanen med en gang de slipper ut.

Se oversikten: Slik ble den endelige dommen for Nokas-ranerne

Høyesterett la i sin avgjørelse om prøveløslatelse vekt på at det hadde skjedd en vesentlig forbedring i Betews situasjon og innstilling og at han hadde fullført videregående skole og tatt flere universitetseksamener i sosiologi.

Ønsker at han tar feil

– Yrkeskriminelle vil ikke slutte med kriminalitet selv om de legger om til en annen livsstil mens de soner. Man må se på motivasjonen deres. De er vant med å ta snarveier og grådigheten driver dem, og da ligger fristelsene der hele tiden, sier Håland.

Til tross for at han var direkte involvert i forsøket på å stanse ranerne for over ti år siden, der kollegaen Arne Sigve Klungland ble drept, understreker Håland at han ikke har noe personlig imot noen av de dømte.

– Jeg har ikke noe personlig ønske om at de skal gå i baret, og ønsker at jeg tar feil om hva som skjer når de kommer ut, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder