Politiet sparket Olav (86) og la ham i jern

SKIEN (VG) Olav Vale (86) sto på kjøkkenet og skar brød da bevæpnet politi kom inn og dusjet ham med pepperspray, sparket ham og la ham i jern.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På morgenen 15. mars jaktet Telemark-politiet på en bil som ikke hadde stanset for kontroll. Etter en lengre biljakt forsøkte sjåføren å gjemme seg på gården til Olav Vale mellom Notodden og Skien.

Da bevæpnet politi svingte ned mot gården, stakk sjåføren og gjemte seg under låvebrua mens den kvinnelige passasjeren forsvant inn på kjøkkenet til Vale. Sønnen John Olav sto utenfor og tok imot politiet.

Les også: Raser mot at ofre for datakriminalitet straffes

– Jeg sto på kjøkkenet og skulle ha meg frokost da denne dama kom inn. Jeg kjente henne ikke, og var redd for at hun skulle stjele fra meg, sier Vale til VG.

Trodde det var ranere

Han har ikke hatt noe med politiet å gjøre tidligere, med unntak av en promillesak da han var 20 år gammel, men sønnen er tidligere straffet, skriver lokalavisen Varden, som har dekket saken bredt.

86-åringen, som er svært tunghørt, forsøkte å holde øye med kvinnen samtidig som han skar brød. Da kom politiet inn på kjøkkenet.

Les: «Spellemann»-vinner tiltalt for vold mot politimann

– Jeg så bare at det kom noen inn, og at de ropte til meg. Jeg trodde det var flere tyveradder, sier Vale.

BILJAKT: Sjåføren som politiet jaktet på forsøkte å gjemme seg på gården til Vale. Verken 86-åringen eller sønnen er siktet i forbindelse med biljakten. Foto: Adrian Steinbakk VG

Ifølge Vales advokat ropte polititjenestemennene flere ganger til 86-åringen at han skulle legge fra seg brødkniven.

– Jeg trodde jeg la den fra meg, men det gjorde jeg visst ikke, sier Vale.

Polititjenestemennene skal ha oppfattet at Vale brølte tilbake, mens han viftet med brødkniven han hadde i hånden. Da tok de frem batongene sine og sprayet ham minst to ganger i øynene med pepperspray.

– Jeg sjanglet ut på stua, jeg så jo ingenting i det hele tatt. Så da vet jeg ikke mer, sier Vale.

Sparket i brystet

Deretter fulgte de etter 86-åringen ut i stuen.

Les også: Svindlet for flere hundre tusener av «nettkjæresten»

VG er kjent med at to av polititjenestemennene som deltok under pågripelsen, har forklart at 86-åringen ble sparket i brystet. Den tredje har forklart at Vale ble «dyttet med benet».

Vale falt, med kniven under seg. To av dem la seg over Vale og fikk på ham håndjern, mens den tredje sikret brødkniven. To av politifolkene som deltok i aksjonen var også studenter fra Politihøgskolen.

– De knølte noe fælt for å få på meg håndjern. Jeg trodde det var ranere, og tenkte at jeg skulle bli liggende der og at de skulle sette fyr på huset. Da jeg kom ut, så jeg politibilen. Først da skjønte jeg at det ikke var ranere, sier Vale.

Han var bare i sokkelesten da han ble tatt med ut i politibilen, og fikk ikke ta på seg skoene.

Saken fortsetter under bildet!

REDD: Olav Vale (86) har fått installert en ekstra dør i huset etter at politiet aksjonerte mot gården hans. Foto: Adrian Steinbakk VG

Ingen unnskyldning

Da Vale kom frem til politistasjonen i Skien, klaget han over smerter i brystregionen. Politiet tok ham med til fastlegen, som mente at det ikke var nødvendig med ytterligere helsehjelp.

– Han lyttet på meg, og så ble jeg stappet inn på den cella igjen. Jeg ble sittende der i 12 timer, tror jeg.

– Hva sa de da slapp deg ut?

– De sa ikke det grann. Det var ingen unnskyldning å få der, sier Vale.

I stedet ble 86-åringen avhørt og fremlagt en siktelse for trusler mot politiet med kniv.

– Alderen på personen som holder kniven gjør ikke situasjonen mindre farlig for politiet på stedet, sa politistasjonssjef Annie Sandersen til Varden etter pågripelsen.

Verken Vale eller sønnen er siktet for noe straffbart i forbindelse med den mistenkelige bilen, men politiet fant en «muskedunder» og en plombert mauser i huset.

– Helt uforståelig

Vales advokat Tollef Skobba har nå gått til anmeldelse av tjenestemennene. Politiet i Telemark har også selv varslet Spesialenheten for politisaker.

– Det er helt ubegripelig at det gis ordre om bevæpning uten noen som helst begrunnelse, jeg forstår ikke hva det er i denne situasjonen som krever bevæpning. Det er like uforståelig at politistudenter er med på et slikt oppdrag, særlig etter at det gis bevæpning, sier advokaten.

Han har begjært at tjenestemennene siktes for legemskrenkelse og straffes.

– At man benytter pepperspray på en 86 år gammel mann med en brødkniv, eller at man ikke ser at dette er en eldre, tunghørt mann, fremstår som uforståelig. Jeg lurer også på hvor det står i politivedtektene at det er greit å sparke noen i brystet under pågripelse, særlig noen som har en kniv i hånden, sier Skobba.

Fikk hjerteproblemer

Etter den dramatiske politiaksjonen har Vale vært engstelig og sovet dårlig om natten. Han fikk sønnen til å installere en ekstra dør, slik at det skal være vanskelig å ta seg inn i huset.

BLE OPPFATTET SOM TRUENDE: Olav Vale (86) er rystet over behandlingen han fikk av Telemark-politiet etter at en biljakt endte på tunet hans. 86-åringen stod med brødkniv i hånden da politiet kom, og ble sprayet i øynene med pepperspray og lagt i bakken. Foto: Adrian Steinbakk VG

Tre uker etter hendelsen fikk 86-åringen et mindre hjerteinfarkt og tilbrakte de neste ukene på sykehuset, uten at legene setter dette i direkte sammenheng med pågripelsen. Denne uken henla politiet siktelsen på knivtrusler, men han har fortsatt ikke fått noen unnskyldning.

– Det er dessverre typisk at man går i skyttergravene etterpå for å beskytte sine egne. Politiet evner ikke å si at man gjorde feil og komme med en unnskyldning. Jeg håper at Spesialenheten ser ordentlig på dette, og bruker dette til skrekk og advarsel for hvordan en slik pågripelse ikke skal gjennomføres. Vi kan ikke ha sånne cowboy-tilstander, sier Skobba.

Vurderer etterforskning

Etterforskingsleder ved Spesialenheten for politisaker, Marit Storeng, bekrefter at de har mottatt saken fra Telemark og anmeldelsen fra Vale.

– Vi har selvsagt også fått med oss medieomtalen i Varden. Nå vil vi vurdere om det skal iverksettes etterforskning, sier Storeng til VG.

Fungerende visepolitimester Rita Kilvær sendte selv over saken til Spesialenheten for vurdering.

– Politiet har plikt til å få vurdert saker der noen reiser tvil om for eksempel maktbruk, taushetsplikt eller andre forhold. Det gjør vi jevnlig. Men det gjør også at jeg ikke kan kommentere detaljene i saken, når den ligger hos Spesialenheten, sier hun til VG.

– Har dere vurdert å gi Vale en unnskyldning?

–Ja, det har vi diskutert helt konkret, men vi må holde oss unna også den biten frem til Spesialenheten er ferdig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder