VURDERES: Politidirektør Odd Reider Humlegård har bedt Politihøgskolen utrede muligheten for bruk av elektrosjokkvåpen i tjeneste. Våpenet på bildet er av typen Taser X26 med et kamera festet på skaftet.Foto: Paul Connors, Ap Foto: ,

Amnesty: 500 døde på ti år av politiets elektrosjokkvåpen

Politiet vil utrede bruk av nytt våpen

Ifølge en rapport fra Amnesty i USA har hele 500 personer dødd i løpet av en ti års periode som et resultat av politiets bruk av elektrosjokkvåpen. De er allikevel ikke prinsipielt mot en slik bevæpning.

Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi er ikke prinsipielt mot bruk av elektrosjokkvåpen hvis det brukes som et alternativ for skarpe våpen. Det som er viktig er at politiet bruker dette som et dødelig våpen. Vår rapport fra 2012 viste at i USA døde hele 500 personer i perioden 2001–2012 i forbindelse med politiets bruk av elektrosjokkvåpen, sier politisk rådgiver i Amnesty International, Gerald Folkvord til VG.

Politidirektør Odd Reidar Hummelgård varslet i dag at de har bedt Politihøgskolen om å utrede elektrosjokkvåpen som et kompenserende tiltak til skarpe våpen.

Tror på bedre tilstander i Norge

– Det er ikke slik at det fullt ut kan kompensere for det våpenet vi bruker i dag, men det kan kanskje likevel settes inn som et alternativ, sa han på en pressekonferanse.

Les:Anders (80) ble angrepet med elektrosjokkvåpen

Folkvord presiserer at deres inntrykk av skoleringen og norsk politis generelle holdninger ikke tilsier at noe tilsvarende bruken av elektrosjokkvåpnene skal skje her hjemme.

Artikkelen fortsetter under videoen!

Et elektrosjokkvåpen er et håndholdt våpen som gir et ikke-dødelig elektrisk støt som forstyrrer muskelfunksjoner. De er laget slik at de ikke skal forstyrre hjertets funksjon.

De kommer i to hovedtyper, en som man manuelt må berøre «offeret» med, og en som skyter ut to piler med ledninger festet på. Med den sistnevnte løsningen kan politiet, om de ønsker, fortsette å gi støt til personen som har blitt truffet av pilene.

Politiet i Australia innrømmet i 2010 misbruk av elektrosjokkvåpen på bakgrunn av en video som viste ni politimenn gi en mann 13 støt.

Må brukes som et skarpt våpen

– Vi er glad for at politiet vil utrede bruken av elektrosjokkvåpen grundig før de tar det i bruk. Det er viktig at terskelen for bruk av dette våpenet ikke blir annerledes enn bruken av et skarpt våpen. De må ikke ta i bruk elektrosjokk bare for å nøytralisere en aggressiv person eller stoppe noen som løper ifra dem, dersom de ikke ville benyttet seg av et skarpt våpen i samme situasjon, sier Folkvord til VG.

I USA viste deres rapport at det nettopp ofte var overdrevet bruk av elektrosjokkvåpen på personer som hadde et svakt hjerte eller på andre vis var svekket da de ble skutt, som forårsaket dødsfallene.

– Det er få eksempler på at et slikt våpen dreper noen direkte. Det er om det blir brukt på noen som for eksempel har et epileptisk anfall, diabetikere, folk med hjertefeil eller personer under et ekstremt stress det kan gå galt, sier Folkvord til VG.

Sp og Venstre: – Bra å se på alternativ politibevæpning

– Jeg synes det er positivt at politiet ser på alternative måter å håndtere dette på. Det er oppsiktsvekkende hvor lenge politiet faktisk har gått med skarpladde våpen, siden før jul i fjor, uten at man har sett på alternativer. Så dette var på høy tid, sier Jenny Klinge (Sp) til NTB.

Venstres justispolitiske talskvinne Iselin Nybø liker dårlig at trusselbildet i Norge har gjort det nødvendig å ha midlertidig bevæpning så lenge:

– Det bekymrer meg veldig. Når situasjonen er slik er jeg er opptatt av at vi må finne alternativer til bevæpning. Jeg oppfatter at statsråden med dette prøver å finne et alternativ, og det er bra. Samtidig er vi opptatt av en skikkelig utredning og vurdering først, det er også noen negative sider ved elektrosjokkvåpen, som på ingen måte er ufarlig.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder