FOREDRAG: Høsten 2011 reiste Aisha Shazadi fra Bærum rundt på norske skoler for å fortelle om sitt valg om å bruke niqab støttet av statsfinansierte Foreningen Les. Nå lever hun i IS-områder. Foto: HILDE ØSTBY ,

Norsk IS-kvinne: Vil redegjøre for kritikk i VG-artikkel

I natt la Aisha Shezadi (24) fra Bærum ut sin reaksjon på VGs omtale av hennes propagandavirksomhet for IS.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I går kveld og i dagens papirutgave publiserte VG en artikkel om Aisha Shezadi, født og oppvokst i Bærum, som reiste til Syria i løpet av sommeren i fjor.

Noen år i forveien, høsten 2011, hadde hun vært på to skoler og fortalt norske skoleelever om sitt valg om å gå med heldekkende niqab.

Nå har hun lagt ut detaljerte og hyllende innlegg om sitt liv på innsiden av den brutale terrorgruppen Islamsk stat (IS). «Serien», som tituleres med «del 1», «del 2» og så videre, har tittelen «Livet og samfunnsoppbygningen i IS».

– Vil redegjøre

Shezadi har ikke besvart noen av VGs mange henvendelser på Facebook, der hun opererer under et alias, men etter at artikkelen ble publisert i går kveld, skriver hun:

«Jeg blir dog kritisert for at det er spesifikke ting jeg ikke nevner, men i neste innlegg, altså del 4, skal jeg inshaAllah redegjøre for alle punktene som blir nevnt i VGs artikkel.»

VG velger å gjengi dette utdraget fra et lengre innlegg da det konkret viser til kritikken mot henne som det tidligere ikke har lyktes å få en kommentar på.

Mosul-innbygger til VG: IS bruker oss som menneskelige skjold

«INGEN PRESSET MEG»: Aisha Shezadi som 19-åring. I et intervju med VG i 2010 fortalte hun om sin utvikling fra opprørsk tenåring til konservativ muslim. Foto: Knut Erik Knudsen , VG

Halshugginger og sexslaver

I artikkelen ble hun blant annet kritisert av terrorforskerne Thomas Hegghammer og Magnus Ranstorp for å ha utelatt flere ting om virkeligheten på bakken i områdene IS kontrollerer.

Noe av det som ble nevnt i artikkelen var:

** Homofile blir kastet fra høye bygninger og hvis de overlever, blir de steinet til døde.

** Informasjonsaktivister som oppdages har blitt kledd i oransje fangedrakter og skutt i hodet.

** Personer som blir beskyldt for spionasje blir halshugget.

** Flere kvinner blir også holdt som slaver og systematisk voldtatt.

Les også: Den etnisk norske IS-enken

Ti norske kvinner i Syria

Rundt 600 kvinner skal ha reist fra vesten til Syria for å slutte seg til blant annet IS.

Ifølge VGs opplysninger skal det være rundt ti norske kvinner blant disse 600. VG fortalte i juni historien om tre 19-åringer som gikk i samme ungdomsskole klasse i Oslo – og som i løpet av 2014 alle reiste til Syria.

VG har tidligere skrevet at PST frykter at de norske kvinnene i IS aktivt forsøker å rekruttere andre fra Norge til å reise.

– Ved å skrive på norsk, ønsker denne kvinnen å nå ut til folk hun kjenner, for å oppfordre flere til å reise, sa terrorforsker Thomas Hegghammer til VG om Shezadis virksomhet på sosiale medier.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder