REAGERER: Seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen er kritisk til forslagene om å stramme inn asyl- og innvandringspolitikken. Her er han sammen med venstre-leder Trine Skei Grande og leder i Norsk organisajson for asylsøkere (NOAS) Ann-Magrit Austenå (t.h.). Foto: Trond Solberg , VG

Flyktninghjelpen om asyl-forslagene: - Et kappløp mot bunnen

BERGEN (VG) Flyktninghjelpen er sterkt kritisk til forslagene om å stramme inn asyl- og innvandringspolitikken.

Artikkelen er over fire år gammel

- Dersom flere av disse tiltakene blir en realitet, står vi overfor et paradigmeskifte i norsk politikk, sier seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen.

Mandag kveld ha de parlamentariske lederne i Høyre og Fremskrittspartiet, Trond Helleland og Harald T. Nesvik, frem 15 forslag til tiltak for å stramme inn asyl- og innvandringspolitikken.

FrP og Høyre: - Et steinhardt krav

Blant annet foreslår de to regjeringspartiene å innføre begrensninger i regelverket for familiegjenforening. Høyre og Fremskrittspartiet vil også ha innskjerpet bruk av midlertidig opphold, og raskere retur og utsendelse av personer som ikke har et beskyttelsesbehov.

Nesse sier at Flyktninghjelpen særlig reagerer på forslaget om å igangsette et arbeid for å vurdere om internasjonale konvensjoner og fortolkningen av slike konvensjoner er tilpasset en situasjon med store migrasjonsutfordringer.

SYKLER INN I NORGE: I forrige uke ble det satt ny ukerekord for asylsøkere til Norge. Bildet er tatt på grensestasjonen Storskog i Finnmark. Foto: Mattis Sandblad , VG

- Undergraver verdigrunnlaget

- I realiteten handler dette om å vurdere innskrenkninger i menneskerettighetene og begrense folkeretten når det ikke passer oss. I menneskerettighetssammenheng er det å si som kineserne at ikke alle rettigheter passer like godt hos oss. En solid undergraving av verdigrunnlaget for norsk utenrikspolitikk, sier Pål Nesse.

Les også: Erna om flyktninger fra Russland

Flyktninghjelpen reagerer også på forslaget om å sørge for at ordningene for ytelsene til asylsøkerne er minst like lave i Norge som i andre sammenliknbare land.

- Et kappløp mot bunnen

- Her har regjeringen startet et kappløp mot bunnen, fremfor å gå i spissen for en felleseuropeisk løsning med fokus på verdighet. Det er også uklart hva Høyre og Frp mener er sammenlignbare land; er det Tyskland, Sverige eller Danmark, sier Nesse.

I forrige uke ble det satt ny ukerekord for asylsøkere til Norge. Totalt 2.452 asylsøkere er registrert - av disse flest afghanere og syrere. UDI-sjefen har varslet at voksne, enslige afghanske menn, som det kommer mange av over Storskog, ikke kan regne med å få opphold i Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder