GJØR DET VI SKAL: Statsminister Erna Solberg utelukker for øyeblikket å delta med norske soldater i direkte kamp mot IS. Foto: Trond Solberg , VG

VG-måling: Vil ikke sende norske soldater mot IS

Erna Solberg: Ikke aktuelt for øyeblikket

Flertallet sier nei til at norske soldater skal delta i direkte angrep mot IS. Statsminister Erna Solberg (H) er enig med flertallet, og sier til VG at det er uaktuelt å bidra med mer nå.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

** 31 prosent sier ja til at Norge deltar i angrep mot terroristbevegelsen i Syria og Irak, ifølge en meningsmåling som InFact gjennomførte for VG tirsdag kveld.

** Av de 1009 personene over 18 år som svarte på undersøkelsen, sier 41 prosent nei, mens 28 prosent ikke har noen mening i dette spørsmålet.

Ingen forespørsel

Etter terrorangrepet i Paris fredag kveld, har Norge foreløpig ikke fått noen forespørsel fra den USA-ledede koalisjonen om å bidra ytterligere i kampen mot IS.

– Det er ikke aktuelt for øyeblikket. Det er ingen henvendelser eller forespørsler til oss. Da synes jeg ikke man skal spekulere over muligheten, i alle fall ikke fra myndighetenes side, sier Solberg til VG.

Tidligere tirsdag har Frankrike bedt EUs medlemsland om militær hjelp i kampen mot terrorgruppen IS i Syria og Irak.

En fersk meningsmåling viser imidlertid at flertallet av de norske velgerne ikke vil sende norske soldater mot IS:

Mennene sier ja

** Mens norske kvinner blankt avviser muligheten for norske militære bidrag i angrepet mot IS, er det et knapt flertall for å bidra blant de mennene som har gjort seg opp en mening.

** 42 prosent av norske menn sier ja, mens 39 prosent sier nei til slike militære bidrag fra Norge.

** Frp og Høyres velgere er mest positive til norsk deltagelse, mens Ap-velgerne i stort flertall avviser muligheten.

Opplæring og trening

Erna Solberg viser til at Norge allerede bidrar med militære instruktører både nord og sør i Irak:

– Vi mener fortsatt at iraksiske og kurdiske styrker må være i front i kamphandlingene på bakken, og vi bidrar med opplæring og trening. Vi kan alltid se på om vi kan bidra mer til opplæring og trening, men det er der vi ser for oss at vi kan ha en hovedrolle, sier statsministeren til VG.

I likhet med Storbritannia og en rekke andre land i den USA-ledede koalisjonen, har Norge avvist å delta med militære inne i Syria. Regjeringen, med støtte fra Stortinget, har vist til at Irak har invitert koalisjonen til å bidra militært, og at det ikke finnes et tilsvarende folkerettslig grunnlag for militære innsatser i Syria.

Siste nytt om Paris-terroren: Følg VG Direkte

Frankrike ber EU om hjelp

USA og Frankrike er blant landene som har bombet mål inne i Syria.

– Kan det bli aktuelt for Norge å bidra militært inne i Syria?

–Slike folkerettslige spørsmål vil alltid være dynamiske. Men det er ingen grunn til å trekke andre konklusjoner for vår del nå. Frankrike har spurt EU om hjelp. Det viktige nå er å strupe IS sin finansielle inntektsstrøm, hinde dem i å selge olje og skaffe seg inntekter. Det er for mange hull her nå, slik at de klarer å finansiere seg selv.

– Er det aktuelt å forlenge de bidragene Norge har i Irak nå?

– Det vurderer vi løpende, om det har effekt, og det må være ønsket. Det vurderer vi hele tiden.

– Hvis det skulle bli aktuelt for Norge å trappe opp, vil det være med flystøtte eller med spesialsoldater?

– Det spekulerer jeg ikke i, sier Erna Solberg.

Frankrike kan ikke opptre alene

President Francois Hollande slo mandag fast at Frankrike nå er i krig.

– Frankrike kan ikke opptre alene på denne arenaen, sa forsvarsminister Jean-Yves Le Drian i et møte med EUs forsvarsministere i Brussel tirsdag formiddag.

Norge har gjennom flere år deltatt aktivt i EUs militære struktur, gjennom Nordic Battle Group, et samarbeid med EU-lkandene Svereige, Danmark og Finland.

Et 30-talls norske soldater i denne nordiske styrken har fått i beredskap for EU tidligere i år.

Norge gikk av beredskap i juni 2015, opplyser Forsvarsdepartementet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder