STOPPER FLERE: Her ved grensen mot Sverige ved Svinesund stoppes flere biler enn før. Men et stort flertall i folket vil ha enda strengere kontroll ved grensen.

STOPPER FLERE: Her ved grensen mot Sverige ved Svinesund stoppes flere biler enn før. Men et stort flertall i folket vil ha enda strengere kontroll ved grensen. Foto: Victor Tymczuk , VG

Frp og Høyres velgere vil ha strengere grensekontroll

Erna Solberg (H) mener at de misforstår

93 prosent av Frp-velgerne og 83 prosent av Høyres velgere vil at regjeringen skal innføre midlertidig grensekontroll mot Sverige og Danmark.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tre av fire nordmenn over 18 år mener at Norge bør gjøre det samme som Sverige gjorde i forrige uke: Å innføre en midlertidig grensekontroll også mot andre land innenfor Schengen-samarbeidet.

Det viser en fersk meningsmåling som InFact har utført for VG. Bare hos velgerne som vil stemme på nei-partiene SV og Rødt, er det flertall mot å utøve strengere grensekontroll.

Totalt sier 74 prosent av velgerne ja til midlertidig grensekontroll, mens 11 prosent sier nei.

Her kan du lese mer om den svenske grensekontrollen.

Feiloppfatning

Konfrontert med denne meningsmålingen, sier statsminister Erna Solberg (H) at det er bra at mange land innfører grensekontroll, for da vil man registrere folk på veien, og da vet man hvem som kommer.

Les også: I september hadde disse EU-landene skjerpet grensekontroll

– Det er en feiloppfatning der ute at om hvis vi innfører grensekontroll, så vil ikke folk få komme inn. Vår Schengen-grense ved Storskog har full grensekontroll, likevel kommer det mange asylsøkere. Folk tror at hvis det blir inført grensekontroll, så kommer det ikke asylsøkere. Det er ikke riktig, sier statsministeren til VG.

Hun viser til at Norge er det siste Schengen-landet, og at knapt noen derfor flykter gjennom Norge for å komme til et annet Schengen-land.

Kostbart

– Det koster mye penger å drive grensekontroll, men siden september har vi hatt mer kontroll ved grensene, spesielt mot Sverige. Vi stopper biler, sjekker, og finner ut om folk vil søke asyl. I så fall blir de transportert til det nye mottakssenteret i Råde, sier Solberg.

Les mer: – Barbarisk angrep på demokratiet

– Så har vi åpnet for at vi kan kan holde tettere kontroller på enkelte andre grenseoverganger, for eksempel der folk kommer via Danmark. Men Sverige har heller ikke fullstendig grensekontroll, og vi har åpnet for å vurdere det dersom det blir nødvendig. Men folk tror nok at det ikke kommer asylsøkere dersom man kontrollerer grensene hardere, men det gjør det jo, legger hun til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder