VIL TIL NATO: Fra venstre Louise Dedichen, Kristin Lund og Elisabeth Natvig, som alle har søkt Norges militøre toppjobb i NATO. Foto: , SCANPIX og FORSVARET

En av disse kan bli Norges nye NATO-sjef

Tre kvinnelige offiserer kjemper om toppjobb i Brussel

For første gang kan regjeringen sende en kvinnelig general til  Norges plass i NATOs militære råd. Tre kvinner og to menn kjemper nå om toppjobben i Brussel.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Forsvaret har nå tre kvinner på general/admiral-nivå.

Alle tre har søkt på stillingen som sjef for den norske militærmisjonen i NATO-hovedkvarteret i Brussel, viser den offentlige søkerlisten som VG har fått innsyn i.

** Kontreadmiral Louise Dedichen (51) er nå sjef på Forsvarets Høyskole.

** Generalmajor Kristin Lund (57) er sjef for FNs fredsbevarende styrke på Kypros.

** Kontreadmiral Elisabeth Natvig (54) er sjef for Forsvarsdepartementets avdeling for forsvarspolitikk og langtidsplanlegging.

To menn, på samme gradsnivå som kvinnene, har også søkt:

** Kontreadmiral Ketil Olsen (55), sjef for organisasjonsavdelingen i Forsvarsstaben.

** Generalmajor Odd Egil Pedersen (56), sjef for Cyberforsvaret.

Mood gir seg

Jobben er ledig etter at generalløytnant Robert Mood, som har vært sjef for Militærmisjonen siden 2014, har varslet sin avgang på nyåret.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) vil ikke kommentere den kvinnetunge søkerlisten. Hun sier til VG at søkerlisten ikke er kommet til departementet, men fortsatt ligger i Forsvarsstaben, som skal innstille sin kandidat.

Les også: Slik ble Jens Stoltenberg sjef i NATO

– Kjempegøy

Regina Alexandrova, major i Hæren og nå Høyres forsvarspolitiske talskvinne på Stortinget, jubler over kvinneandelen på søkerlisten;

– Det er kjempegøy, men også veldig overraskende, at hele tre av de fem søkerne er kvinner, og at alle tre fremstår som tungt kvalifiserte. Det er et godt utgangspunkt for å kunne bli en god sjef i NATO, sier Regina Alexandrova til VG.

Alexandrova er nå medlem av Stortingets utenriks og forsvarskomité. Som yrkesoffiser har hun selv har sett selv hvordan kvinnelige offiserer gradvis har steget til stadig høyere nivåer i Forsvaret.

– Det har skjedd fordi de er dyktige, og ikke fordi de er kvotert oppover. Disse kvinnene er viktige forbilder for kvinner som nå søker seg inn til karriere i Forsvaret, og viser at det er mulig å nå helt til topps, sier Høyre-politikeren.

– Så da bør regjeringen sende en kvinnelig general til Brussel og NATO?

– Det hadde vært gøy, men bare hvis hun er den best kvalifiserte for stillingen blant søkerne. Jeg er ikke for kvotering, sier Alexandrova.

Antall kvinner i NATOs militære råd: Null

En kvinnelig general i NATOs militære råd vil være noe helt nytt. I dag er rådet en forsamling av utelukkende menn fra de 28 medlemslandene.

I NATOs råd, North Atlantic Council, med ambassadørene fra medlemslandene, er det fire kvinner, fra Canada, Holland, Island og Italia.

Søksmål

Men utnevning av kvinnelige toppjobber i Forsvaret har vist seg å være svært omstridt tidligere, så forsvarsministeren blir nødt til å følge formalitetene strengt når hun skal nominere Norges nye militære NATO-sjef.

Etter at Louise Dedichen ble utnevnt til kontreadmiral og sjef for Forsvarets Høyskole i 2008, gikk en av de mannlige søkerne til sak mot Forsvarsdepartementet med påstand om at han var blitt usaklig forbigått.

Saken endte i Høyesterett i 2014, der landets øverste dommere frikjente Forsvarsdepartementet, og kom til at utnevnelsen av en kvinne i stillingen, ikke var i strid med likestillingsloven.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder