NYTT LIV: Sven-Eirik Utsi sonet sin siste dom for ran frem til 2009. I dag driver han et entreprenørfirma i Oslo og driver med reindrift i Tana i Finnmark. Her på toppen av hotellet The Thief i Oslo tirsdag. Foto: BJØRN-MARTIN BRÅTEN NORDBY , VG

Utsi: Planla ran nærmest identisk med Nokas-ranet

«Norges farligste mann» gir ut bok om sitt ville liv

Bekrefter at han har gjort brekk han ikke er blitt dømt for

Som 19-åring slo han ihjel mannen han hevdet misbrukte ham som barn. Det var starten på et liv preget av grov vold, torpedovirksomhet og ran.

Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«Strålen treffer den åpne munnen. – Du har faen bare med å svelge! Mannen gurgler, harker, svelger den sure væsken. Munnen tvinges enda mer åpen. Han holdes nede i det iskalde myrhullet. Mer fyller munnen. Han hoster og brekker seg. Får knapt puste. Det renner ut, han roper. – Ja, ja, jeg skal fortelle det! Gløtter opp. Spytter ut urinen han ikke har svelget. Den kraftige mannen som står over ham lukker buksesmekken igjen».

Den kraftige mannen er Sven-Eirik Utsi. Mannen som nettopp har vært utsatt for torpedoens brutale metoder skulle ha ribbet leiligheten til en felles kamerat av dem.

Slik fikk Utsi informasjon han ville ha.

I tvil om utgivelse

Utdraget innleder boken «Utsi», som er historien om drapsmannen, raneren og torpedoen Sven-Eirik Utsi (46) – og veien ut av det kriminelle livet. Boken er ført i pennen av samfunnsviter og journalist Susanne Hætta og ble presentert på en pressekonferanse på hotellet The Thief i Oslo tirsdag ettermiddag.

– En av de tingene som har vært mest vanskelig med å gi ut denne boken, er jo at jeg har en sønn. Han er 16 år nå. Men han har hele veien sagt: «Bare skriv bok du, pappa», sa Utsi under pressekonferansen.

På spørsmål om han har begått kriminalitet og brekk som han ikke er straffet for, bekreftet Utsi dette, uten å ville gå noe mer inn på det.

Planla ran nærmest identisk med Nokas

Under pressekonferansen fortalte han imidlertid om at han hadde planer om å gjennomføre et ran mot en av Norges Banks filialer i Bergen tidlig i 2004 - før Nokas-ranet i Stavanger, som fant sted i april 2004.

– Alt var klart. Ranslaget, våpen, alt! Det var dager unna. Men så oppdaget jeg et overvåkningskamera i en gågate som vi ikke var klar over, som gjorde at planene ble skrinlagt.

Ifølge Utsi var planene nærmest identiske med det som ble gjennomført i Stavanger noen måneder senere.

– Vi skulle også sperre av gater – flere. Men ingen av de tiltalte eller dømte i Nokas-saken var kjent med mine planer.

Utsi fikk nesten sjokk da han fikk høre hva som hadde skjedd i Stavanger i april samme år.

– Men jeg visste ingen ting om Nokas-ranet i forkant, bedyret Utsi under pressekonferansen.

LANGTIDSKRIMINELL: Sven-Eirik Utsi er dømt for blant annet drap, flere ran og flere tilfeller av vold. Her fra da VG møtte ham i 2011, etter hans siste fengselsopphold som endte i 2009. Foto: Kristian Helgesen , VG

Slapp ut i 2009

I forhåndsomtalen av boken blir han av forlaget beskrevet som «Norges farligste mann» – frem til han i 2004 ble skutt i baken av spesialstyrker fra politiet under et ransforsøk av en pengetransport på Jessheim.

Politiet ventet inne i lokalet og Utsi og en medraner ble tatt på fersk gjerning. 46-åringen ble siden dømt for ransforsøket, samt for ranet av en pengetransport i Drammen i 2003. Den siste dommen var på syv års fengsel.

I 2009 ble han en fri mann. På spørsmål fra VG om han har holdt seg på rett side av loven siden han slapp ut av fengsel for snart seks år siden, svarer han at det er helt sikkert.

– Kanskje har jeg gått et par ganger på gult lys, det er nok det eneste, sier han og smiler.

I dag driver han et entreprenørselskap i Oslo og har reindrift i hjemkommunen i Tana. Utsi bor for tiden i Bærum.

– Har du noe glede av utbyttet fra noen av ranene i dag?

– Nei, overhode ikke. De ble borte, jeg holdt på å si nesten før dagen var omme. Det gikk til gambling, luksus og reiser. Jeg hadde blant annet en Brasil-tur med 150.000 i hver sko, og i løpet av 14 dager var det borte.

– Er det ting du har gjort som bevisst ikke er tatt med i boken, fordi du kan bli straffet for det?

– Ja, det er det helt selvsagt. Det er et ikke-tema og får høre fortiden til.

– Frykter du at du kan bli straffet for noe av det som er omtalt i boken?

– Nei, det tenker jeg ikke på. Det er jeg helt sikker på at jeg ikke får. Det er ikke av en sånn karakter at det bør bli noe oppstyr rundt det.

Mishandlet mann til døde

En fatal januarnatt 20 år tidligere i hjemkommunen Tana startet Utsis alvorlige kriminelle løpebane. Frem til da hadde han bare begått mindre lovbrudd.

«Klokka 19 ble ytterdøra åpnet. Billyktene blendet guttene. Skarp beskjed om å holde henda i været. En etter en ble de lagt ned i snøen. Håndjern på. Seks gutter mellom 16 og 21 år ble innbragt i varetekt,» står det i boken.

Samme morgen ble en 46 år gammel mann funnet mishandlet til døde i sitt eget hjem i Leirpollskogen. Ifølge dommen, som også delvis er gjengitt i boken, slo Utsi mannen i hodet med et stolbein 15 til 20 ganger. Han skal også ha brukt et støvsugerør til å utøve vold.

FORFATTEREN: Utgivelsen av boken om Sven-Eirik Utsi er Susanne Hættas debut. Foto: BJØRN-MARTIN BRÅTEN NORDBY , VG

Utsi var opprinnelig tiltalt for forsettlig drap, men retten omgjorde dette til uaktsomt drap. Han ble dømt til fem år bak murene. Ifølge Utsi satt juryen og gråt under hans forklaring om blant annet oppveksten sin.

Banket av faren

Den vanskelige oppveksten får også mye plass i den nye boken, og er ifølge Utsi noe av forklaringen på hvorfor den første delen av livet ble som den ble.

– Jeg bodde nærmest alene som 12-åring. Heldigvis hadde jeg en snill bestemor som bodde i nærheten, sa Utsi under pressekonferansen.

Ifølge 46-åringen var oppveksten preget av mye vold i hjemmet, utført av en alkoholisert far.

– Jeg har egentlig mange gode minner med ham da han var edru og ikke drakk. Men han var periodedranker – han kunne drikke i månedsvis. Da var det veldig mye vold og utrygt i hjemmet. Når du er barn og opplever sånne ting, så går du med en konstant frykt og redsel, forteller Utsi.

Helt til slutt i boken forklarer 46-åringen hvorfor han har valgt å gi ut bok om livet sitt.

– Jeg kan ikke unnskylde de gale tingene jeg har gjort i livet, men jeg har sonet min straff. Nå er jeg opptatt av at unge lovbrytere får hjelp til å snu om på livet sitt. Jeg vil gi dem den hjelpen jeg selv aldri fikk. Barn skal ikke vokse opp med vold
og voksne skal ikke lukke øynene for det. Jeg deler min historie
fordi jeg ønsker at det skal komme noe positivt ut av det.

Avga falsk forklaring i Nokas-saken

I boken kommer det også frem at Utsi gjennom det første oppholdet i fengselet ble kjent med en rekke andre kriminelle, blant annet Nokas-raner Kjell Alrich Schumann.

Tanaværingen var også i politiets søkelys etter Nokas-ranet, som følge av at han var i ransmiljøet på Østlandet.

– Den dagen Nokas-ranet skjedde oppsøkte jeg bevisst ulike steder i Oslo for å bevise at jeg ikke var med på det. Jeg dro blant annet innom en bensinstasjon på Mortensrud der jeg hadde vært mange ganger før, for å kjøpe meg en Farris. Da passet jeg på å gå forbi alle overvåkningskameraer inne på bensinstasjonen, sa Utsi under pressekonferansen.

I 2006 ble han dømt til et halvt års fengsel for å ha avgitt falsk forklaring i saken. Utsi hadde gitt Schumann et alibi som viste seg ikke å stemme.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder