VAR LEIRSKOLE: Tidligere leirskole Christineborg Gjestehus er blitt akuttmottak for 180 flyktninger, men står tomt. Likevel får eieren, ordfører Arnulf Goksøyr millioner i inntekter fra UDI. Foto: Herøy kommune ,

Ordfører mottar millioner for tomt mottak - kritiseres for rolleblanding

Mens ordfører-kollega kjøpte brakkerigg til mottak ved puben han er deleier i

De to ordførerne kastet seg rundt da flyktningene strømmet til Norge. Den ene tilbød sin egen leirskole, den andre kjøpte en brakkerigg - privat.

Arnulf Goksøyr i sunnmørskommunen Herøy er en av to ordførere som har engasjert seg privat for å skaffe mottak til hjemkommunen. Den andre er den profilerte ordføreren i Lærdal i Sogn, Jan Geir Solheim. Nå kritiseres de fremste folkevalgte i de to kommunene for rolleblanding og for å sko seg privat på sine roller som ordførere.

ASYL-ORDFØRER: Arnulf Goksøyr (H), ordfører i Herøy kommune foran rådhuset i Fosnavåg. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Arnulf Goksøyr har inntil videre kommet best økonomisk ut av sitt engasjement som asyl-investor. Hittil har det ikke kommet en eneste asylsøker til Herøy og mottaket han eier på den idylliske fugleøya Runde gjennom selskapet Christineborg Gjestehus. Likevel har eierselskapet inngått en avtale med UDI verdt 7,5 millioner kroner over to måneder.

Les også: Her tjener asyl-investoren millioner

Siden 20. november har lokalene stått tomme. Ifølge Sunnmørsposten (krever innlogging) har Goksøyr hittil fått 2,5 millioner kroner fra staten for leie av de tomme lokalene.

700 kroner pr. flyktning pr. døgn

Utlendingsdirektoratet (UDI) stadfester overfor VG at de må betale full pris uten at det er kommet en eneste flyktning.

– Vi betaler 700 kroner pr. plass pr døgn, inklusive måltid, bemanning og administrasjon, ifølge kommunikasjonsrådgiver Tove Cecilie Fasting i UDI.

Les også: Nå kjøper lærdølene brakker for å ta imot flyktninger

Kjell Runde i Folkelista/Senterpartiet i Herøy formannskap sier til VG at ordfører- og mottakseier Goksøyr kan komme i en vanskelig dobbeltrolle.

– Dette kan bli en vanskelig dobbeltrolle for ham. Han har erklært seg inhabil i saker som omhandler flyktningemottak etter at det ble kjent at han fikk avtalen med UDI. Men jeg mener at det var kommunen som burde ha inngått avtale med UDI om et mye mer sentrumsnært lokale. Da kommer ordførerens private avtale med Utlendingedirektoratet i et litt merkelig lys, sier Runde.

Les også: Akuttmillionærene håver inn på mottakskrisen

Han mener ordfører Goksøyr må svare på hvordan han kom i posisjon til å få avtalen med UDI for sitt private selskap - og om andre alternativer er vurdert.

Ordfører Arnulf Goksøyr har ikke besvart VGs henvendelser fredag.

KJØPTE BRAKKER: Lærdal-ordfører Jan Geir Solheim åpnet egen lommebok og kjøpte brakkerigg for 1,2 millioner for å leie ut et mottak til UDI. Foto: NTB/Scanpix ,

Hans ordfører-kollega Jan Geir Solheim i Lærdal kommune har sammen med varaordføreren i kommunen, Trond Einemo og to andre investorer kjøpt en brakkerigg av Mesta for 1,2 millioner kroner med sikte på å inngå avtale med UDI om et mottak i bygda Borgund i kommunen.

Hadde dårlig samvittighet

Solheim legger ikke skjul på at han tenker seg at mottaket skal ligge like ved kafeen og puben som han eier sammen med andre eiere i Borgund.

Han avviser overfor VG at han har blandet roller som ordfører og asylmottak-gründer.

– Dette tar jeg helt rolig. Jeg så at kritikken kunne komme. Etter at jeg tok en runde til eiere av hoteller og camingplasser i kommunen og fikk en klar forståelse av at ingen hadde kapasitet til å drive mottak på langvarig basis, så skjønte jeg at skulle vi få til noe, så måtte vi gjøre det selv, beskriver Solheim overfor VG.

Det var lokalavisen Sogn Avis som først omtalte saken.

Han sier han lenge har hatt dårlig samvittighet fordi Lærdal kommune ikke har tatt sin del av ansvaret med å ta i mot det antall flyktninger og asylsøkere som staten har bedt om.

– Finner du det problematisk at noen synes du blander roller i saken?

– Jeg skjønner at folk kan kritisere meg for rolleblanding. Men jeg har erklært meg inhabil i alle saker som berører dette området. Samtidig mener jeg at også politikere og ordførere må engasjere seg i andre ting enn politikk, svarer Solheim.

Erklærte seg inhabil

Han sier han er nøye på at han ikke presenterer seg som ordfører når han skal selge seg inn overfor UDI og Hero, som trolig vil drifte mottaket i Borgund i Lærdal hvis det blir en realitet.

Leder Kristen Olav Grøttebø i Lærdal Ap sier til VG at han synes ordfører Solheim driver en viss rolleblanding i saken.

– Vi i Ap-gruppen i kommunestyret er kritisk til ordførerens ulike roller i denne saken. Har prosessen foregått bredt og grundig nok? Er kommunens mulighet til å drive et mottak utredet godt nok? Er lokalbefolkningen tatt med på råd? Vi har flere spørsmål i saken som vi ikke har fått svar på, sier Grøttebø til VG.

Han synes også det er underlig at det planlagte mottaket i brakkriggen er tenkt plassert like i nærheten av ordfører Geir Solheims egen pub og kafe i den lille bygda Borgund.

Dette forklarer ordføreren med at han tenker seg å benytte kjøkkenet mellom kafeen og et eventuelt mottak når mottaksdriften er over.

Leder av kommunesektorens etiske utvalg, tidligere statsråd og fylkesmann, Tora Aasland, sier til VG at det påligger ordførere og andre folkevalgte å trå varsomt i saker som dette.

– Ordførere må generelt være varsomme med en mulig rolleblanding. At de erklærer seg inhabile, viser at de er bevisst på dette, sier hun til VG.

UDI: For stor kapasitet

UDI opplyser at kapasiteten for akuttplasser nå er for stor i Norge.

– Nå i desember er det tilfellet. Derfor tar vi ned kapasiteten på akuttinnkvarteringene og flytter folk over til ordinære mottak. Men vi er også nødt til å ha en viss beredskapskapasitet i tilfelle tallene skulle gå opp igjen. Samtidig vil det i en flytteprosess som krever stor logistikk være et behov for å ha et kapasitetsmessig handlingsrom for å få gjennomført flyttingen på en god måte, skriver presserådgiver i UDI, Kjersti Vaugelade-Baust i en e-post til Dagbladet.

Ikke ulovlig

Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen forteller at det ikke er ulovlig for en ordfører å engasjere seg i privat virksomhet av denne typen.
– Hvis den kan komme i konkurranse med kommunens ønske om å drive med samme virksomhet må ordfører erklære seg inhabil i slike saker. Ordføreren må da også avstå fra å delta i interne drøftelser om dette i partigruppen. Det er ikke et formelt lovkrav om det sistnevnte, men det følger av grunnleggende etiske prinsipper for folkevalgte, sier Bernt til VG.
Han forteller at dersom det oppstår situasjoner der noen kan reise spørsmål om inhabilitet må det meldes inn, slik at man kan få det avklart.

Mener kommunene bør stå for driften

– Vårt utgangspunkt er at kommunene burde drive disse mottakene i størst mulig grad. Det er mange som har mulighet til å tjene mye penger på dette nå. Kommunene har mye å tjene på å samordne det de gjør på integrering. Men det er ikke ulovlig for ordførere å drive forretningsvirksomhet, påpeker SVs Karin Andersen, som er stortingsrepresentant.

– På Herøy mener Kjell Runde i Folkelista/Senterpartiet at kommunen burde drevet mottaket. Hva tenker du da om at ordføreren tar et privat initiativ der?

– Jeg er enig i at kommunen burde stått for det selv, og mange flere kommuner burde gjøre det selv. Nå betaler UDI til dels veldig bra til private aktører. Men dette er i utgangspunktet en offentlig oppgave. Det offentlige har kompetanse på dette, sier Andersen.

Les også

 1. Rekordbosetting av flyktninger i år

  Norske kommuner tar i mot flyktninger som aldri før: Før 2015 er over vil bosettingsrekorden fra Bosnia-krisen i 1994…
 2. Kommuner bryter loven hver dag - gir ikke asylbarn lovfestet skoletilbud

  Hver dag brytes loven av vertskommuner for barn og unge på akuttmottak. De gir ikke skoletilbudet som barn har rett til.
 3. To personer siktet etter asylbrann i Lindås

  Politiet i Nord-Hordaland ønsker å komme i kontakt med den andre personen som er siktet for å ha tent på det planlagte…
 4. Over 13.000 asylsøkere er «forsvunnet» siste ti år

  De siste ti årene har nær 13.500 asylsøkere forsvunnet fra mottak, uten å registrere ny adresse.
 5. Krass kritikk mot Trandum: – Mer inngripende enn mange fengsler

  Situasjonen på Trandum er så alvorlig at den kan føre til uønskede hendelser, mener Sivilombudsmannen etter et uanmeldt…
 6. Syriske barnefamilier må vente lenger i mottak

  HORTEN (VG) Kravet om raskt å sende ut asylsøkere fra Afghanistan og Irak, betyr at syriske barnefamilier må vente…
 7. Slår alarm om vergemangel for asylbarn

  Vergeforeningen er bekymret for at asylbarn ikke får ivaretatt sine rettigheter på grunn av mangel på verger.
 8. Vil stenge fjellhotell for asylsøkere og permittere de ansatte

  Investor Ola Moe sier han ikke vil fortsette å tilby akuttplasser for asylsøkere på Rondablikk Høyfjellshotell – og at…
 9. Hvert år kommer det 12.000 familieinnvandrere til Norge

  Hvert år kommer det rundt 12.000 utlendinger til Norge på familiegjenforening.
 10. Ansatte ved asylhotell varsler søksmål mot eierne

  17 av de ansatte ved Rondablikk Høyfjellshotell, som siden oktober har fungert som akuttplasser for asylsøkere, er…
 11. Fremleie av asylplasser gir millioninntjening

  Disse lokalene leier investor Ola Moe for én million i året fra Oslo kommune.
 12. Drev asylhotell ulovlig -
  nå har han startet nytt mottak

  Hotelleier Stein Matre innkvarterte asylsøkere på et hotell som var vedtatt stengt av Arbeidstilsynet.
 13. For snart to år siden brant 60 hus i Lærdal. Nå kjøper de brakker for å ta i mot flyktninger.

  Ordfører Jan Geir Solheim (Sp) tar imot flyktningene med åpne armer, til tross for at over 70 av den lille kommunens…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder