PÅGREPET: Familiefaren (45) nekter straffskyld etter siktelsen for støtte og deltakelse for terrorgruppen Islamsk stat (IS). Foto: FREDRIK SOLSTAD,

Derfor skal PST ha terrorsiktet familiefar (45): Poserte med våpen på bilde fra Syria

Nekter straffskyld

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener den terrorsiktede
familiefaren (45) kan knyttes til terrorgruppen Islamsk stat (IS) gjennom et Facebook-bilde hvor 45-åringen poserer med våpen i Syria.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tidlig mandag morgen meldte den 45 år gamle familiefaren seg frivillig for PST i Østfold etter å ha blitt innkalt til et møte, får VG opplyst. 45-åringen ble da pågrepet og siktet for å ha støttet og deltatt i IS i Syria.

Familiefaren nekter straffskyld, men han legger ikke skjul på at han har vært i Syria.

– Han forklarer at han ikke har drevet terrorvirksomhet, sier 45-åringens forsvarer John Christian Elden til VG.

FORSVARER: Advokat John Christian Elden. Foto: HELGE MIKALSEN,

Mandag morgen slo PST også til mot en adresse i Oslo og pågrep en tsjetsjensk mann i 20-årene. Den tsjetsjenske statsborgeren er i likhet med familiefaren siktet for å ha støttet og deltatt i IS i det borgerkrigsherjede landet.

Etter det VG får opplyst, skal familiefaren og tsjetsjeneren ha reist sammen til Syria fra Norge i august i fjor, men det er foreløpig uklart om de to kjente hverandre på forhånd eller om det hele var en tilfeldighet.

– Vi mener de to har reist ut samtidig, men kommet tilbake til Norge på ulike tidspunkter, uttalte politiadvokat Per Niklas Hafsmoe til VG tirsdag.

Fikk problemer med hjemreisen

PST mener et Facebook-bilde knytter den terrorsiktede familiefaren både til Syria og IS. På bildet skal 45-åringen posere med et våpen i en by som ligger rett over grensen fra Tyrkia, ifølge VGs opplysninger.

Har du informasjon om denne saken eller om nordmenn som har reist til Syria? Klikk her.

Mens den terrorsiktede familiefaren kom hjem til Norge før jul i fjor, returnerte ikke tsjetsjeneren i 20-årene før i våres.

PST ønsker ikke å kommentere saken.

Etter det VG får opplyst, skal 45-åringen ha hatt problemer med å komme seg ut av Syria, noe som ikke er et ukjent fenomen.

Ekstremister og IS-krigere har tidligere uttalt til VG at det er vanlig å brenne passet sitt når man kommer til Syria som et bevis på troskap og at man er kommet med enveisbillett.

Sønnen terrortiltalt

45-åringen er faren til en 24 år gammel mann som i mai i år ble tiltalt for terrorforbund med IS etter at han skal ha vært i Syria fra høsten 2013 til februar 2014.

VG kjenner til at både faren og sønnen har vært en del av et radikalisert islamistmiljø i Fredrikstad før de dro til det borgerkrigsherjede landet.

LES OGSÅ:Har Facebook-konto full av våpenbilder

I fjor sommer, etter at PST slo terroralarm i Norge, fortalte faren til 24-åringen i VG om hva han tenkte om at sønnen hadde reist til Syria.

RANSAKET: Etterforskere fra PST ransaket huset til den terrorsiktede familiefaren i forbindelse med pågripelsen av sønnen (24) hans i desember i fjor. 24-åringen er tiltalt for å ha deltatt i terrorhandlinger med IS. Foto: CHRISTIAN CLAUSEN,

– Jeg kan forstå at det er frykt for terrorister, men jeg kan garantere at min sønn ikke utgjør noen fare for det norske folk. Han ville aldri skadet noen, fortalte faren.

Terrorsiktet far dømt tidligere

Faren ble på 1990-tallet dømt for æresdrap i Norge.

Ifølge VGs opplysninger, knyttes også den terrorsiktede tsjetsjeneren til Fredrikstad. I tillegg kobles han til sentrale skikkelser i Profetens Ummah i Oslo.

Både familiefaren og tsjetsjeneren ble varetektsfengslet i fire uker i Oslo tingrett tirsdag. Faren har tatt betekningstid, mens tsjetsjeneren har anket avgjørelsen til lagmannsretten.

– Han er siktet for medlemskap i en terrororganisasjon, og sier at han ikke er skyldig i anklagene, sa tsjetsjenerens forsvarer Halvor Frihagen til VG etter rettsmøtet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder