Riksadvokaten begjærer «Kristin-saken» gjenåpnet ** Mener vilkårene for gjenåpning er «mer enn oppfylt»

LARVIK: Kristin Juel Johannessen (12) ble funnet kvalt for 16 år siden. Nå begjærer riksadvokaten "Kristin-saken" gjennåpnet. Foto: Privat , NTB scanpix

Kristins familie om gjenåpningen: – Dette har vi ventet på i 16 år

Riksadvokaten mener DNA-sporene mot 39-åringen som tidligere er frifunnet for drapet på Kristin Juel Johannessen er et avgjørende bevis.

Artikkelen er over fire år gammel

Mannen, som ble frifunnet for drapet på den tolv år gamle jenta i 1999, ble pågrepet og siktet på nytt i juli i fjor. Da hadde politiet gått gjennom bevisene i saken på nytt, og mener at de fant spor av hans DNA i prøvene fra Kristin.

DNA: Ny teknologi ga gjennombrudd i saken

Etter det VG får opplyst, konkluderer Riksadvokaten med at DNA-bevisene er avgjørende, og at vilkårene for å gjenoppta saken er mer enn oppfylt.

Etter begjæringen om gjenopptakelse er det nå opp til Gjenopptakelseskommisjonen å avgjøre om saken skal gjenåpnes. Siktede har opprettholdt sin tidligere forklaring om at han ikke har noe med drapet å gjøre. Blir saken gjenåpnet, vil det bli en ny rettssak, opplyser Riksadvokaten.

Bakgrunn: Kristin (12) kom aldri hjem fra badetur

Kristins far: – Ventetiden har vært lang for familien

– Det er dette de har ventet på i 16 år, sier familiens bistandsadvokat Astri Aas-Hansen, som nettopp har vært i kontakt med Kristins far Roar Juel Johannessen

Familien fikk beskjed om Riksadvokatens beslutning i går kveld. Da samlet de seg i eneboligen ved Mørk utenfor Larvik, der Kristin (12) reiste ut for å bade 5. august 1999.

– De snakket lenge i går. Nå innstiller de seg på en rettssak i løpet av våren, sier Aas-Hansen.

Ventetiden har vært lang for familien siden pågripelsen av den tidligere drapstiltalte mannen.

– Det verste var å vente på at politiet skulle bli ferdig med etterforskningen, har de sagt. Så måtte de vente på at Statsadvokaten sendte den videre, og de syntes det tok lang tid. Heldigvis ble Riksadvokaten ganske raskt ferdig, så må de nå vente på gjenopptagelseskommisjonen, sier bistandsadvokaten

– For alle oss som står på utsiden, er det en helt uforståelig tung situasjon familien står i, legger hun til.

Familien: Håper på tilståelse

Fått begjæringen

Forsvareren til 39- åringen sier til VG at han er informert og har mottatt begjæringen fra Riksadvokaten. I morgen vil han gjennomgå materialet med 38-åringen i fengselet.

– Vi har fått begjæringen Riksadvokaten, og jeg har informert han om avgjørelsen. Jeg skal over til ham i fengselet i morgen og gjennomgå materialet, så jeg kan ikke si så mye før det, sier mannens forsvarer Søren Hellenes til VG.

39-åringen har hevdet sin uskyld helt siden han ble pågrepet av politiet for første gang.

FAMILIEN: Det har vært en lang ventetid for familien. De samlet seg i går for å få begjæringen fra riksadvokaten. Her er Roar Juel Johannessen, faren til Kristin, sammen med datteren Linda Johannessen. Foto: HELGE MIKALSEN, VG Foto: Helge Mikalsen , VG

Kilde: VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder