GJERNINGSMANN: 19-åringen er nå varetektsfengslet etter drapet på kameraten. Bildet publiseres med familiens tillatelse. Foto:Privat,

Venner om drapssiktet 19-åring: Var opptatt av våpen og militæret

Offer kjørte siktet til skolen hver dag

Ville kjempe mot IS

PST ble koblet inn

MANDAL (VG) 19-åringen som tok livet av Joakim Ophaug Røksland var opptatt av våpen, og brukte av og til uniform.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I stedet for å spille fotball med kameratene, interessert han seg for militæret og forsvar. Det forteller bekjente til VG.

DREPT: Joakim Ophaug Røksland (18). Bildet publiseres med tillatelse fra familien. Foto:PRIVAT,

– Han viste en positiv interesse for våpen og forsvaret, og snakket om at han ville forsvare landet sitt. Han syntes det var viktig, og gledet seg derfor til å dra i militæret etter skolen, forteller Maiken Feyling (18) til VG.

Hun kjente både den drepte og siktede, og er mediekontakt for russekullet på Mandal VGS.

Skal ha likt å spille paintball

Det var onsdag denne uken at elevene ved Mandal videregående fikk beskjed om at Joakim var drept som følge av stikkskader, hjemme hos skolekameraten. Politiet opplyser til VG at de har beslaglagt flere stikkvåpen. Åstedet beskrives av krimtekniker Gunnstein Kallhovd som «omfattende».

Han skal også ha opptrådt i uniform i flere sammenhenger, skriver lokalavisen Lindesnes.

Fotballgutt

Joakim, som ifølge flere var hans beste kompis, spilte fotball. Bekjente av guttene forteller at den siktede ikke pleide å ville være med. Samtidig forteller de at Joakim ofte inviterte med seg kompisen når vennene skulle finne på sosiale ting sammen.

PST bekreftet torsdag kjennskap til den siktede 19-åringen, som tidligere var i deres søkelys. Ifølge kilder VG har snakket med ble det for en tid tilbake sendt en varselmelding til politiet fra bekjente som gikk på at han har vist interesse for konflikten i områder der terrorbevegelsen IS herjer, og ville reise ned og kjempe mot organisasjonen.

MINNES KOMPISEN; Elevene ved Mandal VGS har satt opp et minnested for sin avdøde kamerat Joakim Ophaug Røksland. Foto:Petter Emil Wikøren,

– Jeg kan bekrefte at vi kjenner til ham, men hva han eller vi har gjort kan jeg ikke gå inn på, sier seniorrådgiver Siv Alsén i PST til VG.

Til VG fortalte forsvareren hva den siktede 19-åringen har uttrykt

Forsvarer: – Han er svært nedbrutt

VG får også opplyst av kilder i politiet at de kjenner til varselmeldingen, men at 19-åringen ble sjekket ut av PST for en tid tilbake.

Ifølge forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen er hans klient nå «svært nedbrutt». Han har vært inne til judisiell observasjon og hatt flere samtaler med psykolog, både i går og i dag.

– Han sier hele tiden at han skulle ønske at rollene var byttet om, sier Johnsen.

LES OGSÅ: Slik minnes vennene Joakim

Nabo: Hentet siktede før skolen hver dag

En nabo som VG har snakket med forteller at han ble vitne til dramaet som utspilte seg utenfor huset til siktede onsdag. Han bor selv i samme boligkompleks, og var hjemme da Joakim kom kjørende i sin røde fiat rundt klokken 11.00.

Han pleide å plukke opp kompisen hver morgen før skolen. Denne gangen husker jeg at jeg stusset fordi han kom senere enn vanlig. Og i stede for å bli stående utenfor huset å vente på kompisen, parkerte han og gikk inn, sier han til VG.

Videre forteller naboen at han en stund senere hørte skudd fra leiligheten før han så siktede komme ut på gårdsplassen foran huset. Der ble han stående og se seg om iført uniform og med noe naboen beskriver som et gevær hengende på magen.

Han ble kort tid etterpå pågrepet av politiet etter at han flyktet fra åstedet i en stjålen bil.

PREGET: Russepresident Justus Nørgaard var på samme russebil som drapsofferet. Foto:Markus Knapskog,

Ble kjent vi russetiden

Klassevenninnen Feyling forklarer at siktede startet på skolen deres for cirka ett år siden. Hun ble kjent med han gjennom arbeidet med kullets russerevy.

– Vi har jobbet med revyen siden før jul. Jeg husker han som veldig sjenert, men også kjempegiret på å være med, sier hun.

Bilder fra russerevyen, som VG har fått tilgang til, viser siktede på scenen iført en feltuniform. Han ble også onsdag pågrepet i en lignende uniform.

Feyling forklarer at hendelsen har lagt en brems på russekullets videre feiring.

– Vi hadde russedåpen på mandag, og skulle ha en russe-rebus nå på lørdag. Jeg vet at Joakim og bestekompisen planla å dra ditt sammen, sier hun.

Russe-rebusen er nå er avlyst.

Opptrådte som en omsorgsperson

Russepresident for Mandal-russen, Justus Nøgaard (19), forteller VG at Joakim ofte opptrådte som en omsorgsperson ovenfor siktede.

– De har kjent hverandre omtrent hele livet, og var nærmest som brødre, sier russepresidenten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder