Ferier, mat og klær blir dyrere

Bensin, flyturer og boliger kan bli billigere

Langvarig lav oljepris kan gi dyrere barnehage og legetimer

SOM EN STEIN: Oljeprisen har falt betraktelig de siste halvannet året. Foto: Grafikk: Torfinn Weisser , VG

Slik påvirkes du av oljepris-sjokket

Barnehageplasser, legetimer, matvarer og klær er blant det som kan bli dyrere hvis oljeprisen blir lav lenge, mener ekspertene.

 • Pål Ertzaas
 • Brage Steinson Wiik-Hansen
 • Lars Joakim Skarvøy

Artikkelen er over fire år gammel

Onsdag kveld brøt oljeprisen en ny barriere: For første gang siden 2004 kostet et fat nordsjøolje under 30 dollar fatet – godt under en tredel av prisen gjennom sommeren 2014.

Les også: Ekspertene spådom HVIS oljeprisen falt ned mot 30 dollar!

Det forsterker oljeprissjokket i norsk økonomi: Rundt 130 000 personer står uten arbeid, mange på grunn av de store nedskjæringene i oljebransjen.

Nå får oljeprisfallet også konsekvenser for lommeboka til deg som beholder jobben, både positivt og negativt.

BEKYMRET: Thina Saltvedt i Nordea sier folk flest vil merke oljeprisfallet. Foto: Javad M. Parsa , VG

– Det første folk flest merker det på er bensin- og dieselprisen. Når råoljeprisen går ned, så slår det ut, selv om folk nok ikke synes den har falt nok. En annen ting er at kronekursen faller når oljeprisen går ned. Dermed øker prisen på de varene vi importerer, og det er jo veldig mye. Klær, mat og lignende, sier sjefsanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets

Men langvarig lav oljepris kan ramme mer enn privatøkonomien. Deler av velferden kan komme under press:

Økte skatter

– Skatteinntektene vil bli mindre og koblet med den store eldrebølgen tvinger det politikerne til å velge: De må redusere velferdsnivået eller øke skattene. Det siste er veldig vanskelig fordi vi er i en internasjonal skattekonkurranse og er nødt til å holde oss konkurransedyktige. Derfor er det mer naturlig å se på reduksjoner i velferdsnivået. Det kan være økt egenbetaling for SFO, lege, sykehjemsplass og andre kommunale og statlige tjenester. Det kan bli mindre rom for økte tilskudd til organisasjoner, kulturtilbud og lignende, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1.

Les også: Så mye koster det å skru igjen oljekranene

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse er enig i at varig lav oljepris må bety at veksten i pengebruken må senkes:

– Da må vi finansiere statens utgifter på en annen måte. Det betyr å øke skattene, øke egenandelene eller man må omprioritere på statsbudsjettet, sier Bjørnstad og legger til at «omprioritere» egentlig betyr at utgifter til skole, trygd, veibygging og alt det andre staten bruker penger på må kuttes.

Dette er nytt i 2016: Billigere luksusbiler og mindre skatt

Lå helt brakk

Finansminister Siv Jensen (Frp) godtar ikke premisset om lav oljepris i lang tid:

– Det er mange forståsegpåere og økonomer som synser og spår om oljeprisen frem i tid, men det er veldig vanskelig å si hvor den er om et halvt eller helt år. Men en av styrkene våre er det store oljefondet som sikrer våre statsfinanser og er en buffer i budsjettsammenheng, sier Jensen til VG.

– Men kan langvarig lav oljepris true skattelettene dere har varslet eller velferdsordninger?

– Det er viktig å gjennomføre grep som styrker veksten i norsk økonomi. Men det kan bidra til en fremskynding av effektivisering av offentlig sektor for å frigjøre penger til velferd. Dette er et område som lå helt brakk under den rødgrønne regjeringen, sier Jensen.

Spillereglene endret: Derfor lønner det seg nå å investere i fornybar energi

SKUFFET: Finansminister Siv Jensen (Frp) må se at færre milliarder kommer inn i statskassen med den svært lave oljeprisen. Foto: Vidar Ruud , NTB SCANPIX

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea mener nordmenn allerede nå må forberede seg på dyrere varer, og lavere lønnsvekst:

– Kronekursen faller og da blir utenlandsturer dyrere, vi er jo på reisetoppen i Europa. Så her må mange påberegne høyere feriebudsjett i årene som kommer. Svak krone har også innvirkning på varer i Norge. Vi importerer jo det aller meste og for at importørene skal opprettholde sine inntekter må de sette opp prisene sine. Dette vil vi begynne å merke i matvarehyllene. Dette skjer riktignok ikke nødvendigvis helt umiddelbart.

Les fra november: Oljeleder tror på 110 dollar fatet!

Men også prisnivået generelt kan oppleves dyrere for folk når lønnsøkningene stopper opp:

– Vi vil få en lavere lønnsvekst, hvis vi i det hele tatt får noen reallønnsvekst.

Boligmarkedet kan rammes

Lavere rente kan gi høyere boligpriser, men etterhvert kan også boligmarkedet bli rammet:

– Boligmarkedet vil også merke oljenedturen. Lavere inntekt, flere arbeidsledighet og usikkerhet gjør at vi ikke har det samme rommet for å kjøpe ny bolig. På sikt vil man merke dette på boligprisene. Folk vil ta innover seg usikkerheten som er. Spesielt på steder mange mister jobben som Vestlandet. Det er viktig at folk tar dette innover seg. Det er fristende når renta er lav å ta ut egenkapital fra bolig. Det anbefaler jeg ikke nå. Vær heller føre var. Ikke refinansier boliglån for å kjøpe bil eller annen forbruk, sier Reitan.

Nye boligregler: Enklere å bygge om

Folk må forberede seg på at de ikke lenger kan kjøpe mer og mer:

– De siste årene har lønnsinntektene til folk flest økt med mellom fire og fem prosent, noe som er en eksepsjonell vekst. Den tiden er over. I kroner tror jeg lønningene stort sett vil gå sidelengs, eller litt ned fremover, sier investor Jens Ulltveit-Moe, og forklarer.

– Krona er blitt svakere, import og utenlandsreiser blir derfor dyrere. I praksis må du nå jobbe 20 prosent mer for å få den samme ferien som i fjor, sier han.

Les også: Spar tusener på tannlege

Les også

Mer om

 1. Olje og gass
 2. Thina Saltvedt
 3. Siv Jensen

Flere artikler

 1. Pluss content

  Ekspertene: Slik blir din økonomi i 2018

 2. Pluss content

  Slik blir din 2016-økonomi

 3. Laveste vekst i BNP siden finanskrisen: Dette betyr den svake økonomiske veksten for deg

 4. Pluss content

  Frykter boligboble-sprekk

 5. Pluss content

  Handelsbanken tror på nytt rentekutt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder