KJEMPER: Erna sliter på hjemmebane på VGs måling fra Hordaland. Men Høyre tror trenden vil snu. Her fra åpningen av den nye terminalen på Flesland. Foto: Tor Erik H. Mathiesen VG

Ny måling: Høyre og Ap kniver om Hordaland

Ap er størst i Hordaland på VGs ferske måling. Høyre ligger an til å tape stort, men håper trenden er i ferd med å snu.

  • Eirik Røsvik

Artikkelen er over to år gammel

NRK målte nemlig tirsdag Høyre som landets største parti, selv om Arbeiderpartiet fremdeles holder stand på Ernas hjemmebane: Hordaland.

Ap går frem fra valget i 2013, mens Høyre stuper og taper et mandat, viser målingen Infact har gjennomført for VG.

Men det ligger an til en jevn innspurt: Trenden de siste ukene er at Erna klatrer oppover og Ap synker på målingene. Sammenlignet med målingen i Bergensavisen for to uker siden, går Høyre frem 1,5 og Ap tilbake 1,6 prosentpoeng.

Så du denne? Liv Signe tar av i hjemfylket

Ap-ledelse på Vestlandet

I juli startet både Jonas Gahr Støre og Erna Solberg valgkampen i Bergen. Kampen om Vestlandet skulle avgjøre valget.

Status så langt er ledelse til Ap-Jonas i både oljefylket Rogaland og Hordaland, selv om partiet i innspurten er på nedadgående kurve.

VG-spesial: Siste målinger og alt om valget

Aps førstekandidat i Hordaland er Magne Rommetveit (61). Han ser svært positivt på partiets ledelse i Erna-land i VGs ferske meningsmåling.

Med nasjonale krisetall tror han på samling i bånn.

Sjekk ut: Slik blir din Jonas-skatt

– Med den motbøren vi har hatt tror jeg det snur. Vi er på vei opp nå. I de to siste ukene handler det om å mobilisere våre egne, få budskapet bedre ut og sørge for at vi får et regjeringsskifte, sier han til VG.

Høyre har fremdeles tro på at de kan bli størst i Ernas hjemfylke før valgdagen 11. september.

– Erna er uten sammenligning det sterkeste kortet noe parti kan ha i Hordaland. Selv blant de vi snakker med som ikke stemmer Høyre står hun umåtelig sterkt, sier partiets tredjekandidat i fylket, Peter Christian Frølich (29).

Gårsdagens fylkesmåling fra VG: Ap straffes hardt i røde Troms

ERNA-FAN: Høyre-kandidat Peter Christian Frølich (29) tror at Erna Solberg er en lokal stemmemagnet. Foto: Frode Hansen VG

Les også: VGs dom over skjebneduellen mellom Erna og Jonas

Foretrekker Erna - såvidt

Det forrige Høyre-byrådet i Bergen slet med Drevland-saken, bybane-bråk og eiendomsskatt, men Frølich tror folk skiller mellom Høyre nasjonalt og lokalt.

Han mener at Erna er symbolet på trygg styring.

Kommentar: Et togkrasj i sakte film

På spørsmål om hvem hordalendingene foretrekker som statsminister er derimot ledelsen knapp. 41,7 prosent i VGs undersøkelse i Ernas hjemfylke vil ha Ap-Jonas som statsminister, mens 46,6 foretrekker Solberg.

Krisekamp på Vestlandet

Rommetveit mener at Høyre underspiller krisen på Vestlandet. Arbeidsledigheten på 3,2 prosent ligger over landssnittet på 2,8 prosent, ifølge tall fra NAV.

– Det er krise når tallet på langtidsledige har økt kraftig det siste året. Selv om vi ser lysglimt i Hordaland, så er det fremdeles mange ungdommer som står utenfor arbeidslivet. Det er en vanskelig situasjon også fremover, sier Rommetveit.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FREMGANG FRA 2013: Aps 1. kandidat Magne Rommetveit (61) i Hordaland er glad for at Ap ligger an til å ta et mandat fra Høyre i Erna Solbergs hjemfylke. Foto: Magnus Braaten VG

Østfold-reportasje: Marita (34) skal stemme for første gang

Frølich mener Aps krisesnakk er en del av forklaringen på deres egen krise.

– Ingen tror på dem. De tegner et bilde av verden som ingen kjenner seg igjen i. Ap sier at Norge er i fryktelig stand og alt går så dårlig på Vestlandet, men optimismen er tilbake. Jeg skal ikke gjøre meg til valgkampstrateg for Ap, men å påstå når jorden er flat hvis den egentlig er rund, blir lite troverdig, sier Frølich.

Les også

Flere artikler

  1. Slaget om Vestlandet: Jonas starter valgkampen i Bergen

  2. Velgerkrise for Ap-Jonas: Dårligste VG-måling på fire år - Erna fosser frem

  3. Lokale målinger: Høyre taper slaget på Vestlandet

  4. Pluss content

    Tallknuser: Avgjørende for å vinne valget

  5. VG-måling: Erna & Co. har mistet 300.000 velgere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder