FOREDRAG: Høsten 2011 reiste Aisha Shazadi fra Bærum rundt på norske skoler for å fortelle om sitt valg om å bruke niqab støttet av statsfinansierte Foreningen Les. Nå lever hun i IS-områder. Foto: HILDE ØSTBY ,

Norske Aisha Shezadi holdt niqab-foredrag for skoleklasser – nå skryter hun av livet på innsiden av IS

I flere innlegg på sin Facebook-profil den siste måneden har norske Aisha Shezadi (24) fra Bærum i detalj beskrevet hvordan det er å leve i den såkalte islamske staten (IS).

 • Erlend Ofte Arntsen
 • Amund Bakke Foss

Artikkelen er over fire år gammel

«Jeg ser at det er flere som ønsker å vite hvordan det _egentlig_ er å bo i IS, og jeg har derfor begynt å skrive litt, slik at man får et mer reelt perspektiv, inshaAlla (Hvis Gud vil).»

Slik starter et innlegg skrevet på den åpne Facebook-profilen hennes den 14. oktober.

Det var i 2011 at bærumskvinnen holdt foredrag om konservativ islam på to norske skoler. Nå forteller hun altså om sitt liv på innsiden av områdene som kontrolleres av terrorgruppen IS.

At Shezadi befinner seg i disse områdene understøttes også av flere andre uavhengige kilder VG har vært i kontakt i løpet av de siste ukene.

Om lag 600 kvinner fra Vesten skal de siste årene ha reist til Syria. Blant dem er rundt ti norske kvinner, ifølge VGs opplysninger.

Vet du noe om saken? Send e-post her.

Terrorforsker: Hun ønsker å nå ut

VG har tidligere skrevet at PST frykter at de norske kvinnene i IS aktivt forsøker å rekruttere andre fra Norge til å reise.

En av Europas ledende eksperter på fremmedkrigere, Thomas Hegghammer fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), har lest Shezadis Facebook-innlegg på forespørsel fra VG.

– Ved å skrive på norsk, ønsker denne kvinnen å nå ut til folk hun kjenner, for å oppfordre flere til å reise, sier han.

På sin profil skriver Shezadi at det er et behov for at sannheten om IS kommer frem fra «oss som har førstehåndsinformasjon».

Det er svært sjeldent at nordmenn som har reist til IS-områder, åpent forteller om hvordan deres liv på innsiden av det såkalte kalifatet er.

Shezadi bruker et alias på Facebook, men VG har fått bekreftet fra flere uavhengige kilder at det er hun som bruker profilen. Både familiemedlemmer og bekjente av 24-åringen har kommunisert med henne via profilen.

Det er imidlertid ikke kjent under hvilke omstendigheter tekstene er skrevet.

Les også: Den etnisk norske IS-enken

«INGEN PRESSET MEG»: Aisha Shezadi som 19-åring. I et intervju med VG i 2010 fortalte hun om sin utvikling fra opprørsk tenåring til konservativ muslim. Foto: Knut Erik Knudsen , VG

Deltok i niqab-debatt

Shezadi er født og oppvokst i Bærum. Fra 2010 var den unge kvinnen aktiv i den offentlige, norske samfunnsdebatten om religion og livssyn.

Hun ble blant annet intervjuet av VG sommeren 2010 om valget om å begynne å gå med hijab, noe som ifølge henne skal ha overrasket venner og familie.

Senere intervjuet NRK og andre medier henne om å gå med heldekkende niqab.

I 2011 ga Aschehoug ut boken «Utilslørt – Muslimske RÅtekster», hvor Shezadi bidro med teksten «Du, jeg og niqab.»

I forlengelsen av dette reiste hun høsten 2011 rundt for å snakke med skoleklasser om sitt konservative livssyn. Foredragene var sponset av Foreningen Les og Norsk faglitterære forfatter- og oversetterforening. «Les» er en statsfinansiert forening.

Foredragene var svært omstridt. Les-foreningen fikk blant annet tilbake priser fra ungdomsforfattere på grunn av kvinnesynet prisvinnerne mente foreningen spredte.

I VG uttalte hun i januar 2012 at det ikke var behov for demokrati i stater som ble styrt av islamske sharialover.

Mosul-innbygger til VG: IS bruker oss som menneskelige skjold

NIQAB: Kvinner i Raqqa skal være tvunget til å bruke niqab. Dette bildet ble publisert av Reuters i fjor og skal være tatt i mars 2014, etter at IS tok kontroll over den syriske byen. Foto: Reuters ,

Beskriver oppbygningen av IS

Nå har altså Shezadi forlatt Norge – og hun forteller omverdenen om sitt nye liv:

«IS er en reell stat», står det i det første av tre innlegg, og som har tittelen «Livet og samfunnsoppbyggingen i den Islamske Stat, del 1».

Terrororganisasjonen IS har ikke bare militære mål, de har også et ønske om å styre en stat, med lovverk, skolesystem, velferdssystem, administrasjon og byråkrati.

Logikken er: Jo dypere røtter IS etablerer i områdene de kontrollerer, desto vanskeligere blir det å bekjempe dem.

I det første innlegget skriver Shezadi at de ulike IS-distriktene har sin egen domstol, politi, religiøse senter, sykehus og andre institusjoner. Hun forteller om en egen «statskasse» som hjelper fattige og trengende økonomisk.

«Kriteriene som må være oppfylt for å kunne motta hjelp er selvfølgelig etter islamske retningslinjer,» skriver hun.

Drept i Syria: Thom Alexander (24) fra Halden ble med i IS

Kontrast

Tonen i innleggene på Facebook-profilen til Shezadi, står i kontrast til andre rapporter fra IS-områder. I andre beretninger kommer det frem forhold som har rystet verden:

** Homofile blir kastet fra høye bygninger og hvis de overlever, blir de steinet til døde.

** Informasjonsaktivister som oppdages har blitt kledd i oransje fangedrakter og skutt i hodet.

** Personer som blir beskyldt for spionasje blir halshugget.

** Flere kvinner blir også holdt som slaver og systematisk voldtatt.

Etter det VG kjenner til skal 24-åringen Shezadi ha tatt seg inn i Syria i løpet av sommeren i fjor.

– Det er flere kvinner som har dratt fra Norge for å slutte seg til det såkalte kalifatet til ISIL. Vi vet nå at noen av disse kvinnene ønsker å komme tilbake til Norge på grunn av forholdene der nede, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST, til VG.

Jihadistekteskapet: Norske Abu (23) og russiske Diana (18)

IS-KVINNER: Den 28 år gamle etnisk norske Levanger-kvinnen (t. v.) ble enke i Syria i mars. Den norsk-marokkanske 20-åringen var den tredje fra samme klasse i Oslo som reiste til Syria i fjor og har i dag status som terrormistenkt av PST. Foto: privat ,

– Mange vantro spioner

Det første innlegget på Shezadis profil omtales blant annet helsetiltak og studiemuligheter i IS-områdene. Men i rekken av positive beskrivelser nevnes også noen av vanskelighetene for IS i deres egne områder:

• Ifølge Shezadi ødelegger den internasjonale bombingen for IS sitt statsprosjekt: «Dawlah (Staten) er «hele verdens fiende» i disse tider, og dermed er fiendenes brutale bombeangrep på befolkningen og sykehusene årsaken til at det er mangel på ressurser og utstyr, imens behovet er sterkere enn noensinne.»

«Sikkerheten er dessverre et mye større problem enn ressursene. Det er utallige lærere og professorer i mange fag og felt, men det som i stor grad forsinker utviklingen av utdanningsinstitusjoner er kuffars (Vantro) angrep.»

• Innlegget tar opp spioner som har infiltrert IS-områdene: «Blant oss er det dessverre mange kuffar (vantro) og munafikeen (hyklere) som har solgt religionen og jobber som spioner og overleverer informasjon til kuffar, slik at kuffar har kunnskap om sensitive steder hvor det er mest «nyttig» å slippe bomber.»

Norske Ruths mareritt: Ble lurt inn i IS-hovedstaden med fem barn

– Megasjokkerte folk

Den 16. oktober ble det lagt ut et nytt innlegg – «del 2» – på Shezadis profil, med bakgrunn i responsen på det første innlegget:

«I forrige post ble det nevnt kun en brøkdel av alt det er å fortelle om den _reelle_ situasjonen her i IS, og jeg fikk en del tilbakemeldinger fra nysgjerrige, interesserte og ikke minst megasjokkerte folk. Det at folk har blitt hjernevasket og til de grader blitt foret med løgn og propaganda, visste jeg ikke»

I innlegget skriver bærumskvinnen at «når man gifter seg får man tildelt egen bolig. Dette kan være i form av eget hus eller leilighet eller annet, avhengig av hva som er ledig».

Det står videre at alt er kostnadsfritt, og at man får kjøleskap, mikrobølgeovn, vaskemaskin, aircondition, TV.

Det 24-åringen ikke nevner er at disse husene, ifølge flere rapporter, før tilhørte mennesker som har måttet flykte fra det statsprosjektet hun reklamerer så varmt for.

UNGE JENTER: De britisk tenåringene Kadiza Sultana, Shamima Begum and Amira Abase reiste i vinter fra England til Syria. I ettertid har de blitt symbolet på unge vestlige kvinner som slutter seg til IS. Foto: Afp ,

Straffesystemet

VG har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra Shezadi til denne artikkelen.

Kort tid etter at VG sendte henne spørsmål, dukket det opp et innlegg på Shezadis profil der hun ba alle som eventuelt ble kontaktet av media om å unngå kontakt med journalister «totalt.»

Nye henvendelser fra VG er ikke heller ikke besvart, men så sent som tirsdag denne uken la hun ut et tredje innlegg, som denne gang handlet om straffesystemet i IS:

«Straffesystemet i IS, som alt annet, er selvfølgelig basert på Islams lover. Det vil si at dommerne i domstolene, som er kvalifiserte rettslærde innen Islamsk rettslære og lovgivning, dømmer hver sak ut ifra Shari'ah», står det i innlegget.

Videre forteller står det i innlegget at fangene flyttes rundt på grunn av regimets bomber, samtidig som det påpekes at «koalisjonen er litt mer påpasselige» med å unngå sivile mål.

Les også: Dette er de norske kvinnene i Syria

Terrorforsker: Glansbilde

Magnus Ranstorp fra den svenske Forsvarshøgskolen har også lest innleggene. Han mener beskrivelsene som gis av IS sitt statsbyggingsprosjekt i høy grad stemmer med andre kilder fra disse områdene.

TERRORFORSKER: Magnus Ranstorp fra den svenske Forsvarshøgskolen har sammen med Hegghammer lest tekstene på Shezadis profil. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Likevel er det mye som mangler:

– Det store hull i denne beskrivelsen, sier Ranstorp.

Han lister opp momenter Shezadi utelater:

** Hun skriver ingen ting om moralpolitiet som kontinuerlig overvåker befolkningen.

** Hun skriver ikke at IS anvender barnene som spioner og angivere mot sine egne foreldre.

**Hun skriver heller ikke at alle barn i en viss alder indoktrineres i militærleirer, uansett hva foreldrene måtte mene.

** Hun skriver heller ikke om de daglige henrettelsene.

– Dette er et glansbilde. Det er en del av IS sin mobiliseringsstrategi. Hun beskriver en slags «five star jihad», et godt liv, sier terrorforskeren.

Om 24-åringens liv er slik hun beskriver, har hun mest sannsynlig fått en høyere status i samfunnet hun lever i, mener Ranstorp.

VG har også tidligere intervjuet TV 2-profilen Mah-Rukh Ali som har studert IS. I intervjuet sa hun at jentene som reiser til Syria «ikke aner hva slags liv som venter dem.»

IS-HOVEDSTADEN: Raqqa i Nord-Syria regnes som maktbasen til IS. Flere av de norske kvinnene i Syria skal på ulike tidspunkt ha oppholdt seg her. Foto: Uncredited , Ap

– Egen sjanger

Mange kvinner under IS-kontroll har ingen beskyttelse, ingen status, og blir jevnlig utsatt for sexovergrep. Det arrangeres også tilfeldige bryllup og mange blir svært raskt gravide. Kvinnene lever et svært begrenset liv, påpeker Ranstorp.

Hegghammer forteller at mange kvinner som reiser inn i IS-områder, forteller om livet sitt i ulike sosiale medier.

– Tekster som dette har blitt en egen sjanger, sier han.

VG har tidligere omtalt at forskere mener IS-kvinner i flere tilfeller tildeles sentrale roller i propagandamaskineriet til terrorgruppen.

Hegghammer drar kjensel på mange av beskrivelsene på Shezadis profil. Det omfattende IS-byråkratiet er en indikator på at de har mye ressurser, mye plass og ro i sine områder, sier han.

TERRORFORSKER: Thomas Hegghammer fra FFI brukes av en rekke internasjonale medier som ekspert på IS. Her i Paris kort tid etter angrepet på Charlie Hebdo. Foto: Atle Jørstad , VG

– Ikke levedyktig

Han mener bærumskvinnens beretning er interessante.

– De sosiale ordningene hun beskriver er som Sovjetunionen på steroider. Staten bidrar med alt: Hus, lønn, hus, gratis helsetjenester. Det er et sårbart økonomisk system der folk har veldig lite incentiver til innovasjon.

Hegghammer mener det er viktig å fokusere på dette, med hensyn til strategien i kampen mot IS. En av strategiene er å begrense IS-områdene og omringe dem.

Det kan by på store problemer for IS:

– En slik stat er kanskje ikke levedyktig i lengden, sier han.

Foreningen Les: Trist

VG har vært i kontakt med Foreningen Les i forbindelse med denne saken.

– Det som kommer frem er sjokkerende og trist. Vi har ikke hatt kontakt med Shezadi siden 2011 da hun var med på en av våre leseaksjoner med en tekst om å velge noe svært uvanlig, nemlig å ikle seg niqab. På de to videregående skolene som valgte å be om besøk, var oppdraget å snakke med utgangspunkt i denne teksten. Da skoleforedragende ble avtalt hadde hun ingen kjent politisk rolle, skriver Wanda Voldner, daglig leder i Foreningen Les, i en e-post til VG.

Les også

 1. Trøndersk IS-kriger (31) skrev hjem fra Syria: «Kosa mæ te tider sjø»

  LEVANGER/VERDAL/STEINKJER (VG) Tre etnisk norske venner fra samme småby i Nord-Trøndelag dro til Syria.
 2. IS-krigeren Thom Alexander (24) fra Halden ble drept i Syria

  HORTEN (VG) Thom Alexander (24) hadde slitt mye i livet da han konverterte 17. mai 2013.
 3. Elden: Opplysninger om at IS-kriger
  Bastian Vasquez (25) skal være død

  I rettskjennelser kommer det frem at det mest profilerte IS-medlemmet fra Norge, Bastian Vasquez, kan være død.

Mer om

 1. Krim
 2. Syria
 3. Den islamske staten (IS)
 4. Fremmedkrigere

Flere artikler

 1. Norsk IS-kvinne: Vil redegjøre for kritikk i VG-artikkel

 2. Kunnskapsministeren: Sammenlikner niqab-foredrag med å invitere en «brunskjorte» til klasserommet

 3. Kommentar: Islamistenes mediestrategi

 4. Norsk syriafarer vil hjem til Norge

 5. Dette er de norske IS-kvinnene

Fra andre aviser

 1. Den norske IS-kvinnen Aisha Shezadi: – Jeg angrer ingenting

  Aftenposten
 2. Aisha Shezadi ønsker å returnere fra Syria til Norge. Nå etterforskes hun av PST.

  Aftenposten
 3. Hun knuste telefonen fordi den var laget av vantro. – Jeg ble hjernevasket.

  Aftenposten
 4. Aisha Shezadi: – Ikke vær idiot. Ikke gjør samme feil som jeg gjorde.

  Aftenposten
 5. Shamima Begum (19) angrer ikke på at hun sluttet seg til IS. Nå har hun utløst en hissig debatt om retur av fremmedkrigere.

  Aftenposten
 6. Norske Aisha Shezadi (26) skrøt av livet i IS-staten – nå er hun i denne flyktningleiren

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder