EN STRIPE PÅ HIMMELEN: Tidlig på morgenen lille julaften ble en ildkule observert og registrert. Meteoren gikk over Rogaland i retning vest-sørvest, og sluknet rundt 30 kilometer over havet i nærheten av Utsira. Ildkulen lyste opp landskapet og blinket flere ganger, før den etterlot seg denne hvite stripen. Foto: Norsk meteornettverk / Solobservatoriet på Harestua ,

Se opp for ildkuler på himmelen!

De siste dagene har Norsk Meteornettverk mottatt en haug med telefoner fra nysgjerrige nordmenn: Det er lysende ildkuler på himmelen!

Line Orfjell
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det har rent inn med meldinger her i kveld, sier Steinar Midtskogen i Norsk Meteornettverk til VG.

Har du observert ildkuler på himmelen de siste dagene? Send oss bilder her!
Søndag kveld har mange observert en lysende ildkule på himmelen, og nå har Midtskogen tatt en nærmere kikk hos nettverkets kamerastasjoner for å undersøke saken. Foreløpig uten nevneverdig hell.
Så du denne? Meteor lagde lysshow over Sør-Norge

Flere observasjoner i romjulen

– Det virker som mange av meldingene kommer fra Nordvestlandet og litt oppover mot Trøndelag. Jeg har sjekket det vi har av bilder her fra Østlandsområdet, og foreløpig kan jeg ikke se noe. Ikke i dag heller, sier Midtskogen.

Det er nemlig ikke første gangen han har mottatt mail og telefoner fra ivrige himmelkikkere denne julen: Meteornettverket har fått en rekke henvendelser de siste dagene.
Forrige telefonstrøm kom senest lørdag ettermiddag, da flere meldte om en stor ildkule på himmelen som delte seg i minst to deler. Ingen av nettverkets kamerastasjonen greide å fange opp dette – og nå kan det altså se ut til at det samme skjer igjen.
Les også: Spektakulært opptak av ildkule på vei mot jorden

Bare en tilfeldighet?

De mystiske ildkulene stammer vanligvis fra asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter, forklarer Midtskogen.
– Der går det store asteroider, og i solsystemets historie har det hendt at disse har kollidert og skapt biter. Disse kan vandre i flere millioner år før de tilfeldigvis kolliderer med jorden, forteller han, og fortsetter:
– Stjerneskuddene vi kan se, kan være alt fra små sandkorn til store steiner. Ildkulene folk har observert de siste dagene, virker å være steiner på flere kilo.
De lysende kulene har blitt observert både 23., 25., 26. og 27. desember, men dette behøver ikke å bety noe spesielt.
– Ildkuler kan dukke opp i forbindelse med meteorsvermer, men jeg tør ikke å si om de siste observasjonene har noe med dette å gjøre. Jeg regner med at det er en ren tilfeldighet, sier Midtskogen.
Husker du? Mystisk fenomen i Russland: I et øyeblikk blir kvelden lys som dagen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder