1 av 7FØR OG ETTER: Gard Lyngby Eliassen. Foto: Forsvaret.

Dette gjør Forsvarets «helvetesuke» med kroppen din

I gjennomsnitt fem kilo ned

INNENRIKS

Kan utvikle lett schizofreni

SESSVOLLMOEN (VG) Tusenvis av nordmenn har vært gjennom «Helvetesuka» i Forsvaret. Den setter sine spor - både på kroppen og i hodet.

Publisert:

– Det er det aller tyngste jeg har vært med på, forteller Gard Lyngby Eliassen (18).

Sammen med laget sitt har han akkurat løpt inn til sommerens beste tid i gjørmeløypa på Sessvollmoen.

Eliassen og de 600 andre soldatene som fortsatt holder ut, er én dag nærmere slutten på FOS – Forsvarets opptak og seleksjon – som på to uker skal plukke ut de beste kandidatene til en skoleplass i Forsvaret.

Toppen av prøvelsene: «Helvetesuka» – en seks døgn sammenhengende prøvelse med lite mat og hvile.

Slaget om Forsvaret: Her er detaljene i regjeringens langtidsplan

– Kandidatene får egentlig altfor lite mat med tanke på mengden energi de bruker. I gjennomsnitt får de i seg omkring 2000 kalorier om dagen, mens de ofte kan forbrenne 6000 kalorier hver dag i løpet denne uken, sier Forsvarets lege, John Ødegård.

En slik uke gjør noe med kroppen din, og det synlige beviset kan du se på bildene øverst i denne saken, tatt med seks dager og et uvisst antall kilos mellomrom.

VG har bedt Forsvarets egne eksperte fortelle nøyaktig hva som skjer med kroppen i helvetesuka. Her er fasiten:

** Vekttap

Ifølge Ødegård går sukkerlageret tomt i løpet av kort tid, slik at kroppen må gå løs på fett og proteiner for å holde seg i gang.

Skrekkscenario: Frykter at Norge vil trene opp ekstremister

I gjennomsnitt går kandidatene ned omkring fem kilo i løpet av disse dagene, men Ødegård vil ikke anbefale treningsprogrammet som en slankemetode for mannen i gaten.

– Mye av vekttapet handler om mangelen på væske. De fleste vil oppleve at de er tilbake på samme vekt allerede en ukes tid senere, sier han.

** Utmattelse, men rask rehab

I det hele tatt mener Ødegård at kroppen rehabiliterer seg imponerende raskt. Hvis du blir vurdert som klar for å være med på FOS, er kroppen din også i stand til å komme seg raskt i etterkant, ifølge legen.

Faktisk peker han på gnagsår og lettere skader som en verre konsekvens enn søvn- og matmangel.

– Mange som kommer hit, er ikke vant til militær bekledning og lange turer. Derfor opplever de fleste å få større eller mindre gnagsår, som igjen kan vare en stund.

** Lett depresjon

Psykolog Joachim Skouverøe har ansvaret for kandidatenes psykiske helse før, underveis i og etter opptaket. Han forteller at deltagerne får testet seg ordentlig i håndtering av stress og press, og at enkelte kan bli deprimerte av å oppleve en slik påkjenning.

Statsministeren har snudd: – Jeg er glad for den allmenne verneplikten

Skouverøe er likevel raskt ute med å avkrefte en myte han mener å høre altfor ofte.

– Mange tror at når du er aller mest sliten, så kommer «ditt sanne jeg» frem. Det er helt feil. Vi kan sammenligne det med alkohol, som har mange av de samme konsekvensene som manglende søvn: Du blir ikke noe mer «deg selv» når du er full.

1 av 6UTSLITT: Tøffe løyper i opptaksprøven til befalskolen gjør inntrykk på ungdommene på Sessvollmoen. FOTO: Odin Jæger, VG

** Mulig schizofreni-tendens

Aller tyngst for deltagerne er det å håndtere den reduserte mengden søvn. De fleste dagene får de sove 4–5 timer i døgnet, men timene er sjelden sammenhengende. De første to dagene kan søvnmengden dessuten være enda litt lavere.

– En psykologisk undersøkelse av 250 soldater har vist at mange kan utvikle lett schizofreni eller schizofrenilignende tendenser allerede etter fire og et halvt døgn, sier Skouverøe.

En varig merkbar schizofreni er heldigvis ikke en konsekvens som forekommer. I det hele tatt har psykologen få psykiske konsekvenser å rapportere om. Om det er noen, er de dessuten ofte positive.

** Nye grenser

– Veldig mange opplever for første gang å være del av et lag, og den følelsen kan du vokse mye på. Vi ser at kandidatene raskt utvikler et brorskap, selv om de i realiteten kjemper mot hverandre i kampen om skoleplassene, sier han.

– I tillegg får mange et nytt referansegrunnlag. Når du har gått to mil og tror at det er stopp, viser det seg at du kan gå to mil til. Det er en aha-opplevelse som mange rapporterer om at de tar med seg videre.

Tilbake ved gjørmeløypa puster Gard Lyngby Eliassen tungt. Selv da kroppen verket som verst, var han aldri i tvil om motivasjonen.

– Hvis du virkelig har lyst på den skoleplassen, klarer du alltid å kjempe deg gjennom.

Her kan du lese mer om