FARLIG PRAKSIS: Kari Henriksen (Ap) mener helseminister Bent Høie (H) må gjøre sitt ytterste for å hindre at unge jenter blir tvunget til underlivsundersøkelser mot sin vilje. Foto: Bjørn Thunæs VG

Helsepolitiker om jomfrutesting i helsevesenet: – Helt uholdbar praksis

Spaltist Isra Zariat hevder hun kjenner til norske leger som utfører jomfrusjekk på unge, muslimske jenter. Det har skapt reaksjoner.

– Det er en helt uholdbar praksis. Vi kan ikke ha en legestand i Norge som er moralpoliti. Hvis denne praksisen skjer, så må den opphøre umiddelbart, sier helsepolitiker på Stortinget Kari Henriksen (Ap) til VG.

Forrige uke skrev spaltist i NRK Ytring Isra Zariat kommentaren «Rystende jomfrusjekk». Her hevder hun at det finnes leger i Norge, som på oppdrag fra foreldre, sjekker om døtrene deres er jomfru. Zariat sier hun er sikker på at praksisen eksisterer fordi hun kjenner flere som har blitt utsatt for denne sjekken.

– Jeg vet personlig om jenter som har opplevd dette i Norge. Til og med i min egen hjemby, sier Zariat.

Les også: 200 millioner kvinner er kjønnslemlestet

Avslørte lege på skjult kamera

Isra Zariat, journalistikkstudent og spaltist. Foto: Privat

I flere minoritetsmiljøer blir det at en jente er jomfru sett på som avgjørende for at hun skal kunne gifte seg. I Sverige fikk debatten om påtvunget underlivskontroll mye oppmerksomhet etter at svenske TV4 avslørte en lege idet han tilbød jomfrusjekk til en kvinne på skjult kamera.

Har du tips i denne saken? Kontakt VGs journalist her!

Også i Norge har vi eksempler på at denne type praksis har funnet sted. I 2012 ble et foreldrepar dømt for familievold og trusler etter at de tok datteren med til Oslo legevakt for å sjekke om hun var jomfru.

– Det at kvinner i enkelte miljøer fremdeles tror på myten om at det finnes en jomfruhinne, og får døtrene sine sendt til legen for å sjekke om den er intakt, overrasker meg, sier Zariat til VG.

I kronikken skriver Zariat:

«Småpiker får ikke engang lov til å sykle fordi det kan sprekke jomfruhinnen, og i noen minoritetsmiljø blir den syltynne elastiske hudfoldens tilstand et spørsmål om liv og død.»

Diskuteres på nettet

På nettsiden «Klara Klok» kan anonyme ungdom stille spørsmål til leger. Her er det flere som forteller om foreldre som ønsker å ta dem med på «jomfrusjekk».

I januar 2016 skriver en jente: «Hei jeg er en jente på 17år som er muslim og familien min er veldig religiøs! Jeg mistet jomfrudommen min for lenge siden og har etter det har gjentatte ganger sex, min mor vil nå etter å ha sett mine p-piller og tamponger ta meg med til legen for å sjekke at jeg er jomfru.»

Også i dette innlegget på Dagbladet skriver en jente om en lignende opplevelse.

WHO: Én av tre kvinner utsatt for vold i hjemmet

KREVER SVAR: Helsepolitikere på Stortinget venter på at Bent Høie skal svare for om praksisen med å sjekke unge jenters jomfruhinner finner sted i Norge. Foto: Trond Solberg VG

Helsepolitiker: Leter etter ikke-eksisterende kroppsdeler

Nå ber Kari Henriksen (Ap) helseminister Bent Høie (H) svare på om leger i Norge er involvert i denne praksisen.

– Hvis leger tar seg betalt, og får offentlig refusjon fra staten, for å lete etter ikke-eksisterende kroppsdeler er det så alvorlig at de bør risikerer å miste legelisensen, sier Henriksen.

I Norge skal man ifølge loven ta hensyn til barnets egne ønsker i helsespørsmål fra de er 12 år gamle, men hvorvidt foreldrene har rett til å kreve at en lege skal undersøke en jentes underliv på denne måten, hadde Zariat vanskelig med å finne svar på.

– Jeg ble sendt videre hele tiden, selv om jeg hadde et enkelt ja eller nei spørsmål. Jeg spurte: Er det lov å sjekke om barn og mindreårige har en intakt jomfruhinne eller ikke når det ikke finnes medisinsk grunnlag?

Les også: Syv av 40 tiltak mot tvangsekteskap er fullført

Helseministeren: Skal ikke forekomme

På spørsmål fra VG om han vil granske det som har kommet frem, svarer helseminister Bent Høie følgende:

– Jeg forventer at tilsynsmyndighetene vurderer denne typen saker dersom de blir kjent med at leger tilbyr slike undersøkelser.

Høie er klar på at denne type undersøkelser ikke skal forekomme i den norske helsetjenesten.

– Det innebærer en kontroll av unge jenters privatliv som er grunnleggende uforenlig med verdiene som helsetjenesten og det norske samfunnet bygger på. Jenter skal ha frihet til å bestemme over egen kropp og ta egne valg, sier Høie.

Han mener norske leger må forholde seg til de verdiene som helsetjenesten bygger på. Han er glad for at jenter står frem med sine historier.

– Det disse jentene forteller bekrefter at det forekommer slike undersøkelser, sier Høie.

Etter at VG snakket med Høie, skrev han et innlegg på regjeringens hjemmesider.

«Dette foregår i Norge. Vi kjenner ikke omfanget, men vi vet at enkelte unge jenter med minoritetsbakgrunn blir tatt med til lege av foreldre eller slektninger som vil undersøke om de har hatt sex med noen.

«Det er en krenkelse av unge norske jenter. Og jeg vil ikke ha noe av det.»

Barneombudet etterspør informasjon

Barneombudets fagsjef Camilla Kayed forteller VG at hun har sendt spørsmål til Legeforeningen for å høre om de har informasjon om praksisen.

– Barneombudet er ikke kjent med om det foregår såkalt sjekk av jomfruhinner i Norge. En slik undersøkelse vil aldri kunne gi svar på om jentene har hatt vaginalt samleie.

Kari Henriksen (Ap) påpeker at denne saken rammer en svært sårbar gruppe i samfunnet.

– Jeg tror ikke det er bra for unge jenter å bli utsatt for denne typen kontroll. Den største problemstillingen er at foreldrene kontrollere livene til disse barn og ungdommene, og får støtte av myndighetene i Norge til å gjøre det. Sånn kan vi ikke ha det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder