TILBAKE I NORGE: Fredag kom Espen Lee og to andre nordmenn tilbake til Oslo etter tolv dager i fengsel på Kypros. Foto: Frode Hansen , VG

Norsk politi: Espen Lee og medsiktede etterforskes fremdeles på Kypros

Norsk politi hevder at deres kolleger på Kypros fremdeles etterforsker Espen Lee og de to nordmennene han var siktet sammen med. Kypriotisk politi gjentar til VG at saken er avsluttet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Kort tid etter klokken 12 mandag skriver Øst politidistrikt følgende i en pressemelding:

«Norsk politi var i kontakt med kypriotiske myndigheter om morgenen fredag 11. februar før aksjonen ble iverksatt, og fikk bekreftet via offisielle kanaler at saken fortsatt etterforskes på Kypros, selv om de tre siktede i saken er sendt ut fra Kypros.»

Fredag var dagen etter at Espen Lee og to andre nordmenn ble løslatt på Kypros etter at de var beskyldt for å være på ferieøya for å bortføre et barn på vegne av en norsk far.

HEVDET DE SKULLE HENTE BIL: – Hadde jeg hatt et annet navn, ville det ikke vært et problem

Offisielle kanaler

Både Espen Lees forsvarer, John Christian Elden og barnefarens forsvarer Morten Engesbak sa til VG i går at de trodde den norske siktelsen måtte bero på en misforståelse siden nordmennene var løslatt på Kypros, og at norsk politi bryter menneskerettighetene dersom de gjentar en henlagt straffeforfølging fra et annet europeisk land.

Til VG utdyper politiadvokat Bjørn Rudningen Thune at de forholder seg til det de får vite fra offisielle kanaler på Kypros.

– Vi har ikke mottatt noen formell bekreftelse på at saken er henlagt. Senest fredag fikk vi altså bekreftet at etterforskningen fremdeles pågår, og at de fremdeles ønsker vår bistand. Skulle vi få andre opplysninger fra kypriotiske myndigheter, så vil det være med på å danne grunnlag for evenuell videre etterforskning, eller innstilling av den, sier politiadvokaten.

Det står i kontrast til hva kypriotisk politiet opplyser til VG mandag:

– Saken ble avsluttet med utvisningen av dem. Vi kan ikke, og vi har ikke, mer å si, sier talsmann Andreas Angelivis.

VG får opplyst at alle fire i Norge er siktet for frihetsberøvelse og omsorgsunndragelse.

De tre nordmennene har hele tiden hevdet at de var på Kypros for å hente en bil på oppdrag fra den norske barnefaren. Da mannens gresk-kypriotiske kone forlot ham for godt i november, tok hun med seg både parets datter og mannens bil tilbake til hjemlandet.

Norsk straffesak

Det var også fredag, mens de tre satt på flyet tilbake til Norge, at norsk politi i en aksjon tok seg inn i, og ransaket, boligene til de tre nordmennene, samt forretningsmannen som er faren til 3-åringen som står sentralt i saken.

Alle de fire nordmennene ble da siktet i saken her i Norge. Søndag opplyste politiet i Øst politidistrikt i Østfold at det pågår en etterforskning i Norge uavhengig av saken på Kypros, men ønsket ikke si mer.

BILEN: Dette er bilen, en nyere Volvo, som de tre nordmennene angivelig skulle hente på Kypros. Foto: HARALD HENDEN, VG Foto: ,

I pressemeldingen skriver politiet i dag at de første gang ble kontaktet av kypriotisk politi 5. februar med anmodning om bistand til etterforskning av saken i Norge. På grunn av en ufullstendig rettsanmodning kunne norsk politi likevel ikke igangsette etterforskning på vegne av politiet på Kypros da.

Fikk du med deg? Espen Lees farefulle liv

Norsk politiet vurderte det likevel slik at det var grunn til å starte etterforskning for å avdekke om det kunne være begått straffbare forhold i Norge. Det ble derfor opprettet norsk straffesak, skriver politiet.

– Det er altså to separate etterforskninger, og det er ikke nødvendigvis sammenfallende hva vi etterforsker i den norske saken og hva kypriotene ber oss om bistand til, sier Rudningen Thune til VG.

Høy prioritet

Først tirsdag i forrige uke, 9. februar, ble en formell rettsanmodning fra Kypros mottatt av politiet i Østfold. Dagen etter opplyste politiet på Kypros - blant annet til VG - at saken var henlagt. Da tok politiet i Norge kontakt med kypriotisk politi, og fikk altså bekreftet at saken fremdeles var under etterforsknign og at de fremdeles øsnker bistand fra politiet i Norge.

Sentralt bevis: Her er bilen Espen Lee hevder han skulle hente

Overfor VG ønsker ikke Rudningen Thune gå i detaljer på nøyaktig hva kypriotene har bedt om hjelp til. Det er uansett den kypriotiske saken mot Espen Lee og de to han ble siktet sammen med der, som er bakgrunnen for at norsk politi startet egen etterforskning, og altså gjennomførte ransaking hos de tre, samt barnefaren fredag.

– Saken er fortsatt under etterforskning i Norge. Fire personer har status som siktet i saken her i Norge. Etterforskningen er fortsatt i en tidlig fase. Saken har høy prioritet hos politiet, skriver politiet i pressemeldingen.

Til VG ønsker politiadvokaten ikke å si noe om hvilke etterforskningsskritt, utover fredagens ransaking, som er gjort i den norske saken. Heller ikke om de fire siktede er avhørt.

Espen Lees advokat, John Christian Elden, skriver følgende i en SMS til VG mandag ettermiddag:

– Hvilken som helst politimyndighet kan etterforske så mye de vil. Faktum blir neppe endret fra konklusjonen på Kypros om at det ikke foreligger et straffbart forhold. Politiets siktelse i Norge vil kun medføre et erstatningsansvar for uberettiget strafforfølgning også i Norge.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder