PÅ TO HJUL: Syriske flyktninger kom på sykkel fra Russland, over grenseovergangen fra Russland, høsten 2015.

PÅ TO HJUL: Syriske flyktninger kom på sykkel fra Russland, over grenseovergangen fra Russland, høsten 2015. Foto: Mattis Sandblad VG

Rekordmange asylsøkere sendt tilbake til Norge i fjor

Norge tok i fjor imot mer enn tre ganger så mange asylsøkere fra EU enn Norge returnerte til andre EU-land, viser tall fra UDI.

Marit Grøtte
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I 2016 aksepterte Norge til sammen ansvar for 2.736 asylsøkere som først var registrert i Norge fra ulike europeiske land. Samtidig sendte Norge ut 837 asylsøkere som tidligere var registrert i et av de andre landene i Dublin-samarbeidet. Det viser tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI), melder NTB.

Dublin-samarbeidet består av 32 stater: 28 EU-stater samt Norge, Island, Sveits og Liechtenstein. Formålet med avtalen er å sikre at kun én stat behandler en asylsøknad. I henhold til konvensjonen skal flyktninger og migranter søke asyl i det EU-landet der de først er registrert.

Husker du? Her sykler Syria-flyktningene inn i Norge og friheten

Tallene for 2016 viser at mange asylsøkere drar til Tyskland etter først å ha vært i Norge. Til sammen sendte Tyskland 1.247 asylsøkere tilbake Norge i fjor.

Frankrike sendte 500 tilbake, og Sverige 349.

Norge sendte flest asylsøkere tilbake til Tyskland, 211 personer. 153 ble sendt til Sverige og 162 til Italia.

Les også: Måtte flytte deler av omstridt gjerde på Storskog én centimeter

Ville reise videre til Europa fra Storskog

Netto måtte Norge ta hånd om 1.899 asylsøkere på grunn av Dublin-avtalen i fjor.

Det er ikke vanlig at Norge tar imot flere enn det sendes ut. I hele 2015 sendte Norge ut 1.645 flere asylsøkere enn vi tok imot.

Veksten i 2016 skyldes trolig at mange av asylsøkerne som kom til Norge over Storskog høsten 2015 ønsket å reise videre til Europa.

Justis- og beredskapsdepartementet var lenge klare på at asylsøkerne som krysset grensen ved Storskog skulle sendes tilbake til Russland. Men Russland ønsket ikke å ta imot asylsøkerne.

I november i fjor snudde innvandringsminister Sylvi Listhaug, da det ble kjent at flyktningene som kom over grensen til Storskog høsten 2015 med flerreisevisum eller oppholdstillatelse i Russland, får behandlet asylsøknaden i Norge.

Les også: Regjeringen får holde Storskog-redegjørelse bak lukkede dører

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder