HIT, MEN IKKE LENGER: Hos KS i Kommunenes Hus i Oslo forbereder kommunen søndag telling av de 174 000 forhåndsstemmene i Oslo. VG fikk ta bilder av arbeidet fra resepsjonen i bygget. Foto: Cicilie S. Andersen VG

Forbereder stemmetellingen bak lukkede dører: – Voldsomt sikkerhetsopplegg

KOMMUNENES HUS (VG) Her forberedes tellingen av forhåndsstemmene i Oslo, bak stengte dører.

  • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over to år gammel

VG fikk søndag komme inn i bygget hvor forhåndsstemmene i Oslo skal telles – men ikke lenger inn enn i resepsjonen. Sikkerheten for å beskytte stemmesedlene på Kommunenes Hus i Oslo er så streng at VG måtte stå på flere meters avstand fra rommene hvor de 174 000 forhåndsstemmene i Oslo oppbevares.

– Det er et voldsomt sikkerhetsopplegg rundt stemmesedlene, sier kommunikasjonssjef for Valg i Oslo, Ingvild Åsgård, til VG.

Fredag ble forhåndsstemmene fraktet fra Rådhuset til Kommunenes hus med uniformerte vakter. Bak glassveggene der jobbet medarbeidere på søndag med å foreberede valgtellingen.

Totalt har det kommet inn over en million forhåndsstemmer i Norge i år – som skal sikres frem til tellingen kan starte mandag morgen.

Bakgrunn: Derfor må alle stemmene telles manuelt

Sikkerhetstiltak kan forsinke resultatet

Sist fredag fikk flere hundre kommuner en sjokkbeskjed: De som før har telt forhåndsstemmer med maskin, må i år gjøre det for hånd. Det har ikke Oslo kommune gjort siden 80-tallet.

Grunnen er valgsikkerheten. Spørsmålet er om de nye sikkerhetstiltaket vil forsinke valgresultatet mandag. Og det er fortsatt uklart.

TELLING: Oslo kommune oppbevarer vanligvis stemmesedlene i Rådhuset, men fordi de må telle manuelt, har de leid lokale i Kommunenes hus. Det har ført til nye sikkerhetstiltak rundt frakting og telling av stemmesedlene. Foto: Cicilie S. Andersen VG

– Det er alltid vanskelig å si hvor lang tid opptelling av stemmer vil ta. Hovedtilbakemeldingen vi har fått er at kommunene skal få dette til uten store forsinkelser, sier kommunikasjonssjef Kristina Brekke Jørgensen i Valgdirektoratet til VG.

Få oversikt før valget: Partiene på 60 sekunder

Kommunen må sørge for sikkerheten

Folk må tåle et forsinket valgresultat eller en ekstraregning til kommunene på grunn av den manuelle tellingen, mener kommunalminister Jan Tore Sanner (H). Tidligere i uken sa han til VG at tillit til valgresultatet er det viktigste.

Valgdirektoratet påpeker at det er opp til hver enkelt kommune å sørge for forsvarlig sikkerhet rundt stemmesedlene.

– Valgstyret i kommunen må sørge for at det ut fra lokale forhold gjøres grundige sikkerhetsvurderinger av lokaler, tilgangen til lokalene, oppbevaringsmetoder, antallet personer med tilgang til lokaler der valgmateriell oppbevares og transporteringsmetoder fra valglokaler til opptellingslokaler, sier Brekke Jørgensen.

Mandag morgen starter telling av forhåndsstemmene over hele Norge. Målet er at kommunene skal være ferdig så valgdagsprognosen kan komme klokken 21 mandag kveld, som vanlig.

173 norske kommuner har valgdag både søndag og mandag, og der har også de ordinære stemmene begynt å komme inn.

Se valgkampinnspurten i bilder:

Her kan du se hvordan VG vurderte den siste partilederdebatten fredag:

Les også

Mer om

  1. Stortingsvalg 2017

Flere artikler

  1. Sanner om sjokk-beskjeden: Nekter for at han kunne gitt kommunene bedre tid

  2. PST om den dramatiske valgendringen: – Tetter en såbarhet

  3. Sanner: Et forsinket valgresultat er prisen å betale for tillit

  4. Valgforsker: Sanners sjokk-beskjed kan forsinke valgresultatet flere dager

  5. Slik dekker VG valget

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder