BLOTTLAGT PÅ ALTINN: Dette er siden til en av de flere som har blitt blottlagt på Altinn.no. Foto: Skjermdump

Mann (36) blottlagt for «alle» på Altinn

IT-skandale ryster Skatteetaten ** Altinn.no stengt med umiddelbar virkning

(VG Nett) Tirsdag ettermiddag fikk en mann i 30-årene og hans kone blottlagt en rekke personopplysninger via Skatteetatens portal Altinn.no.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Flere personer VG Nett snakket med tirsdag forsøkte å logge seg på nettportalen og fikk da tilgang til personnummer og oversikt over en Oslo-mann og hans kone i tillegg til opplysninger om et firma han jobber for.

Fikk opp en annen mann

Stig Skogsholm er en av personene som har vært inne på Altinn-profilen til mannen. Han stusset over hvordan han plutselig kom inn på en profil med et navn han overhodet ikke kjente til.
- Jeg jobbet med min egen selvangivelse tidligere i dag, og da fungerte alt. Da jeg gjorde det samme i ettermiddag, og skulle tilbake til hovedmenyen, så jeg plutselig opplysningene til en helt annen person.

Skogsholm er lettet over at det ikke var han som var i mannens sted.

- Jeg kunne se selvangivelsen hans fra to år tilbake i tid, i tillegg til alt av personopplysninger, navnet på kona og firmaet han jobber i. Jeg hadde ingen interesse av å gå inn å se på alle personopplysningene hans. Jeg ville mislikt det sterkt om det var min profil alle kunne se, sier Skogsholm.

Mannen sitter i telefonkø

VG Nett har vært i kontakt med mannen, som sier han nå venter på informasjon fra Altinn.

- Jeg venter nå på å få tak i Altinn på support-telefonen, sier han i en tekstmelding til VG Nett.

- Dette er veldig alvorlig, sier mannen.

Altinn sier de tar situasjonen svært alvorlig.

- Løsningen stenges ned nå umiddelbart. Det har vært en nedesituasjon i Altinn tidligere i dag, og når leverandøren fikk løsningen opp på beina igjen oppsto det en alvorlig sikkerhetsfeil som gjorde at man kom inn på denne ene brukeren. Det er sterkt beklagelig, og veldig alvorlig, sier Jørgen Ferkingstad, informasjonsansvarlig for Altinn.no.

Dette er ikke det eneste problemet som er meldt i forbindelse med at selvangivelsene er klare. Tidligere i dag kunne Skatteetaten melde at det er feil i 290.000 selvangivelser på grunn av at opplysninger om aksjefond og obligasjonsfont ikke er kommet med.

Stor pågang

- Pågangen i dag har vært veldig stor. Klokken 15 var det over 400.000 som hadde sjekket selvangivelsen, og kanskje 50.000 som har levert den allerede. Så i ettermiddag gikk hele tjenesten ned, sier Ferkingstad.

Da tjenesten kom opp igjen, cirka klokken 16.55, skal det ha oppstått en feil.

- Denne personen har selv vært inne klokken 18.17 og sjekket selvangivelsen, og på en eller annen måte har det skjedd en feil i løsningen, og denne siden har havnet i det såkalte cache-minnet på våre servere, der den ikke skulle ligge.

- Disse opplysningene ble deretter presentert for alle som prøve å logge seg inn på Altinn etter klokken 18.17.

Ifølge Ferkingstad har uvedkommende ikke fått tilgang til 36-åringens selvangivelse.

- De har ikke fått se mer enn meldingsboksen, fødselsummer og navn, men det er likevel veldig alvorlig, sier Ferkingstad.

En telefonstorm førte til at Altinn ble klar over problemet, og tjenesten ble stengt ned klokken 18.35.

- Hvor mange har hatt tilgang til denne profilen?

- Det kan virke som det er veldig mange, og at alle har kommet inn, sier Ferkingstad.

- Vi har driftet altinn.no siden 2004, og i all hovedsak har det gått veldig bra. Vi opplevde imidlertid store utfordringer med introduksjonen av Altinn 2, den nye plattformen som kom i forbindelse med fjorårets nedetid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder