SISTE BILDE: Her er Petchngam Songngam (12) avbildet to dager før han ble skutt og drept. Bildet ble sendt til moren, mens hun var på politihuset.

SISTE BILDE: Her er Petchngam Songngam (12) avbildet to dager før han ble skutt og drept. Bildet ble sendt til moren, mens hun var på politihuset. Foto: Privat

Dobbeltdrapet i Kirkenes: Her venter Petchngam (12) på moren hos politiet

To dager senere ble han skutt og drept

KIRKENES (VG) Her venter Petchngam Songngam (12) på moren sin, mens hun er på politihuset i Kirkenes for å fortelle at hun skal ut av sitt turbulente ekteskap.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Bildet er et av de siste som er tatt av gutten som så vidt rakk å bli 12 år. Han feiret bursdagen sin sammen med gode venner bare timer før han ble drept natt til mandag.

– Han var en utrolig god gutt. Godt likt i venneflokken, og aktiv i idrettsmiljøet her i Kirkenes. Men også han var preget av det vanskelige samlivet moren hadde med stefaren. Han pleide å vente på moren utenfor bensinstasjonen da hun var ferdig på jobb i 23-tiden om kveldene, sier Jan Jamtli, en venn av familien.

Bakgrunn: Barneskoleelev (12) og hans mor (37) drept

Ventet på morens politiavhør

På bildet som VG har fått tak i sitter han i bilen utenfor politihuset i Kirkenes fredag 26. august og venter på moren Pimsiri Songngam (37), som er inne for å fortelle politiet at hun vil gå fra mannen sin. Han er nå siktet for å ha tatt livet av henne og sønnen med et skytevåpen.

SAMMEN: Pimsiri Songngam (37) med sønnen Petchngam Songngam (12). Foto: Privat

To dager tidligere hadde politiet også vært på døren hennes fordi hun ikke fant nøklene til leiligheten. Nøklene kom til rette.

Politiet hadde da sagt til henne at om det var andre ting hun hadde problemer med, så måtte hun gi beskjed, ifølge en pressemelding fra politiet tirsdag ettermiddag.

Under fredagens politibesøk lurte hun også på hva som ville skje med sønnens oppholdstillatelse dersom hun flyttet fra sin 59 år gamle ektemann, som hun har vært gift med siden april 2013.

Hun kom direkte fra krisesenteret der hun hadde fått plass til å bo grunnet det vanskelige samlivsbruddet.

Drapssiktedes bestekamerat til VG: – Alt virket normalt. Det er bare trasig

Nødvendig med blåveis?

Mandag intervjuet VG Jan Jamtli som fulgte kvinnen til politihuset i Kirkenes. Han fortalte at 37-åringen skulle anmelde ektemannen for psykisk vold, men at politiet ikke tok kvinnens henvendelse på alvor.

Han står fortsatt fast på at politiet ikke har gjort jobben sin grundig nok, slik han ser det.

– Det kan ikke være slik at man må møte opp med en blåveis for å få hjelp av politiet. Denne kvinnen har vært utsatt for psykisk vold i lang tid, og det var et hun ville fortelle politiet, sier Jamtli til VG.

KUNNE GREPET INN: Jan Jamtli (63) var en nær venn av Pimsiri Songngam (37). Han mener politiet kunne ha avverget drapet på 37-åringen og hennes sønn, dersom de hadde tatt ordentlig tak i saken på fredag. Foto: Terje Mortensen VG

Han understreker at dette er en kvinne som med sine språkbarrierer og respekt for autoriteter, kan ha hatt vanskelig for å få frem hvor vanskelig hun hadde det i hjemmet.

– Hun stivnet til da hun kom inn på politihuset, og kan ha vært mest fokusert på å snakke om det som berørte oppholdet til sønnen, sier Jamtli.

Politiet: – Vi gjorde det vi kunne

Politiet på sin side har vært tydelige på at de ikke oppfattet at kvinnen var utsatt for vold i parforholdet.

– Vi gjorde de undersøkelser vi kunne. Vi tok kontakt med krisesenteret, og vi spurte kvinnen om hun var utsatt for vold noe hun benektet, sier politimester Ellen Katrine Hætta til VG.

Hun sier politiet har ettergått hva som skjedde på politihuset denne fredagen da Pimsiri møtte opp hos dem.

– Vi undergraver ikke hva som er Jan Jamtlis vurdering av situasjonen, men ut fra de undersøkelser som vi gjorde, var det ikke grunnlag for å gripe inn i denne familiens situasjon, sier Hætta.

Turbulente ekteskap

Hun understreker at politiet ikke har anledning til å gripe inn i alle samvlisbrudd.

– Spurte dere også kvinnen om hun var utsatt for psykisk vold?

– Vi har foreløpig bare lest rapporten, og ikke snakket med etterforskeren som hadde samtalen med henne. Vår vurdering er at vi har stilt de nødvendige spørsmålene som må stilles for å avgjøre om vi skulle gripe inn. Vi var også i kontakt med krisesenteret som svarte benektende på om de hadde rådgitt avdøde til å anmelde, sier Hætta.

– Kan det ha vært språkhindringer og misforståelser i samtalen med den avdøde kvinnen?

GJORDE DET VI KUNNE: - Ut fra den innsikten vi hadde i kvinnens sak på fredag, så kunne ikke vi gjort noe annet enn det vi gjorde, sier politimester Ellen Katrine Hætta til VG. Foto: Terje Mortensen VG

– Det kan vi ikke utelukke, og er noe vi må undersøke nærmere, sier Hætta.

– Mener dere nå at dere burde gjort noe annerledes i saken?

– Ut fra den kunnskapen vi fikk fredag, så var det ikke noe vi kunne gjort annerledes, men vi vil fortsatt ettergå hvordan vi har behandlet denne saken, sier Hætta.

Uendelig trist

Etter at kvinnen hadde vært på politihuset, fortsatte arbeidet med å flytte ut av parets leilighet i Kirkenes sentrum. Søndag ettermiddag var alt pakket ned og kjørt til noen venner i nabolaget, der også 12-åringens bursdag ble feiret.

– Jeg hjalp dem med å kjøre personlige eiendeler på plass, men jeg ble overrasket da jeg fikk høre at de skulle overnatte en siste natt i sin egen leilighet. Det var også 12-åringen, forteller vennen Jan Jamtli.

Den siste natten ble skjebnesvanger for kvinnen og hennes sønn. Hva som egentlig skjedde inni leiligheten, der de to ble skutt og drept, prøver nå Kripos sine tekniske etterforskere å gi et svar på.

Etter planen skulle kvinnen flyttet på krisesenter mandag.

BÅRET UT: Tirsdag formiddag hentet Kripos sine krimteknikere den avdøde kvinnen ut av hjemmet hvor hun bodde med sin ektemann og sin sønn Foto: Terje Mortensen VG

– Både sønnen og moren så frem til å begynne på nytt. Det er så uendelige trist at de aldri kom så langt, sier Jan Jamtli.

VG har vært i kontakt med forsvarer Stein Rønning som er oppnevnt for den drapssiktede 59-åringen.

Han vil foreløpig ikke kommentere saken overfor VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder