HOLDER 50 I KABUL: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide var på Sessvollmoen under opptaktsprøvene til Forsvarets befalsutdanning tidligere denne uken. Foto: Odin Jæger VG

Norske spesialsoldater: Blir i Kabul ut 2017

WARSZAWA (VG) De norske spesialsoldatene i Kabul vil fortsette å støtte afghanske sikkerhetsstyrker i minst 18 måneder til. De har flere ganger vært i direkte kamp.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I desember i fjor ble en norsk soldat såret da den norske styrken var med og nedkjempet opprørere som angrep den spanske ambassaden og et gjestehus, og tok flere spanske gisler.

– Sikkerhetssituasjonen er utfordrende. Vi har sett en del store angrep i Kabul det siste halve året. Det å støtte og bygge opp spesialpolitienheten er viktig. De er flinke og brukes mye, men de trenger fortsatt støtte, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til VG.

Les mer her: Norsk soldat skadet i Afghanistan

Regjeringens plan nå er at styrken omlag 50 spesialsoldatene som har vært i Kabul de siste årene, blir opprettholdt der ut 2017. Det ble meldt inn til NATO-toppmøtet i Warszawa lørdag morgen.

Kjenner afghanerne

– Soldatene har vært der over lang tid, de kjenner menneskene og engasjementet for ikke å forlate nå, når ting er vanskelig i Kabul, er stort. Samtidig er det ingen uenighet i NATO om at vi skal fortsette innenfor rammen av Resolute Support Mission. Det er ikke noe ønske om å avslutte nå, og risikere at det vi har gjort over mange år, ikke lengre har noen verdi, sier Eriksen Søreide.

– Den afghanske sikkerhetsstyrken blir bedre og bedre. Våre soldater har merket over tid hvoran de tar egne initiativ enn de gjorde for noen år siden. Det har også vært viktig å lære bort verdien av grundig planlegging. Over tid vil de bli mer selvstendige, men nå er det vitkig at de har den støtten, sier forsvarsministeren.

Taliban-krigere har gått til IS

NATOs beslutning om å forlenge oppdraget i Afghanistan i ett år til, har to begrunnelser:

** Taliban har styrket seg kraftig etter at NATO trakk ut styrken og avsluttet operasjonen som gikk under navnet ISAF. Al Qaida har også styrket seg, og IS kan være på vei inn.

** Sikkerhetsstyrkene er ennå ikke gode nok til selv å ta ansvaret for landets sikkerhet, i den situasjonen som landet er i nå.

– Vi har sett at Taliban-styrker har konvertert og sverget troskap til IS, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Les også: Trygt? Utrygt? Helt ulike syn på Afghanistan i regjeringen og UDI

To ute-oppdrag

Regjeringen har også sendt spesialsoldater til Jordan for å trene opp frie syriske grupper som kan gå inn i kampen mot IS i Syria. Stortinget ga før sommeren grønt lys for at de norske soldatene også kan bistå disse gruppene inne på syrisk territorium.

– Vi gjør alltid vurderingen om vi klarer flere oppdrag ute, samtidig som de står i nasjonal beredskap, hvor Hærens spesialsoldater alternerer med marinejegerne. Det klarer vi. De bygger også erfaring. Sammen med blant annet Telemark Bataljon har vi nå en generasjon soldater som har operativ erfaring fra andre situasjoner, sier forsvarsministeren.

Les også: Seks nøtter Stoltenberg må knekke på NATO-toppmøtet

Jens Stoltenberg ville ikke offentliggjøre hvor mange soldater NATO vil ha stående i Afghanistan i 2017. Men han sier at styrken blir videreført omlag på samme nivå som i dag.

USA vil ha 8400 soldater i Afghanistan i 2017, som er omlag 4 000 flere enn måltallet som president Barack Obama hadde da han kunngjorde USAs exit-plan fra landet i fjor.

Les også: Soldatmangel nær ved å velte Stoltenbergs Afghanistan-plan

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder