SYMBOLSAK: Spørsmålet om homofilt ekteskap er blitt en viktig symbolsak, og er noe av grunnen til at partileder Trine Skei Grande i Venstre støtter oppropet for Åpen folkekirke. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

Kjendiser: Kirken må inkludere alle

Vil bruke kirkevalget til å påvirke kirkens syn på lesbiske og homofile

Norske kjendiser og samfunnstopper står i kø for å støtte Åpen folkekirke. De krever at kirken skal tillate homofilt ekteskap.

  • Geir Molnes

Over 100 norske kjendiser, politikere og samfunnstopper støtter et opprop for organisasjonen Åpen folkekirke (les oppropet nederst i saken). Blant profilene er helse- og omsorgsminister Bent Høie, artisten Bjørn Eidsvåg, forfatter Linnéa Myhre, næringslivsleder Trond Mohn og Oslo-ordfører Fabian Stang.

Følg VG på Facebook!

Sentralt for mange som støtter oppropet er spørsmålet om homofil vielse, som Åpen folkekirke støtter.

Les også: Stein Erik Hagen kjemper for de homofiles plass i kirken

Også leder Trine Skei Grande i Venstre støtter oppropet. Hun er selv troende og har tidligere vært aktiv i et menighetsråd som nå er nedlagt.

– Det er mange bra folk på lista fra forskjellige partier som står for det som jeg ønsker at kirken skal være. Dette kommer til å bli et viktig valg for om vi klarer å beholde den bredden som mange av oss ønsker å ha i kirken, sier Grande til VG.

Les mer om Åpen folkekirkes program her

Arve Juritzen: – Mer enn et homovalg

Hun skal stemme på Åpen folkekirke og aktivt krysse inn kandidater som hun har sansen for.

– Mange synes kirken har blitt litt vel eksklusiv. De har ikke tatt standpunkt i flere saker som er viktig for mange. Spørsmålet om homofilt ekteskap er blitt symbolet på dette, sier Grande.

Fikk du med deg? Fjørtoft melder seg ut av statskirken

Forlegger og tidligere programleder Arve Juritzen er opptatt av kirkevalget ikke bare er et homovalg.

STØTTER OPPROPET: Forlegger og tidligere programleder Arve Juritzen støtter oppropet for Åpen folkekirke. Han er opptatt av at kirkevalget skal bli mer enn bare et homovalg. Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

– Det dreier seg om mye mer enn det. Det dreier seg om vi skal ha en kirke som har plass til alle, eller om noen skal styre alt dette for seg selv, sier Juritzen til VG.

Han mener det er viktig at flest mulig stemmer og engasjerer seg i valget.

– Vi ser jo at konservative kristne, nå senest representert ved Espen Ottosen, går ut og nærmest ber om lav valgdeltagelse. Da er det ekstra viktig at flest mulig stemmer, sier Juritzen.

Tom Sterri: – Skal stemme for første gang

STEMMER FOR FØRSTE GANG: Tidligere «Hotel Cæsar»-produsent og programleder Tom Sterri forteller at han for første gang skal stemme i et kirkevalg. – Dette handler om kjærlighet og hvis kjærligheten er størst av alt så bør man jaggu åpne for homofilt ekteskap, sier Sterri. Foto: Lise Åserud , NTB scanpix

Oppropet støttes også av skuespiller Toralv Maurstad.

– Jeg støtter oppropet fordi jeg mener kirken burde være tolerant og åpen overfor alle i vår tid, sier Maurstad til VG.

Har du lest? Slaget på Kirkemøtet

Tidligere «Hotel Cæsar»-produsent og programleder Tom Sterri forteller til VG at han nå for første gang skal stemme i et kirkevalg.

– Jeg tror ikke på det å melde seg ut av kirken i protest. Jeg vil heller bruke stemmeretten når det er mulig, slik at den lille mannen i gaten kan påvirke kirken i positiv retning, sier Sterri, som er med på oppropet.

Han reagerer på det han mener er en overdrevent konservativ kirke.

– Det er helt greit at kirken i enkelte saker kan være moralsk bremsekloss. Det kan være greit å tenke seg om noen ganger, men vi trenger ikke tenke oss om 20 ganger, som i denne saken, sier Sterri når det gjelder spørsmålet om homofil vielse.

Vil ha kirke for alle

Han skjønner ikke at det skal være et problem for kirken.

– Dette handler om kjærlighet og hvis kjærligheten er størst av alt så bør man jaggu åpne for homofilt ekteskap.

Raymond Johansen, byrådslederkandidat for Arbeiderpartiet i Oslo er også blant dem som støtter oppropet.

– Jeg er veldig opptatt av folkekirken. Jeg vet hvor mye den betyr for manges hverdag og høytider. Det handler om å stå sammen i fellesskap, og at vi har en kirke som er åpen for alle uansett legning, sier Johansen og tilføyer:

– Det sies jo at man skal gjøre døren høy og porten vid. Det tror jeg er et godt utgangspunkt for kirken.

Takker for støtten

– Det er jo veldig fint å se hvor bredt ut dette engasjementet når for Åpen folkekirke. Det har vært en stor glede å se og oppleve hvordan mange folk fra ulike samfunnssektorer sier at dette er noe de gjerne vil støtte, sier Sturla Stålsett i Åpen folkekirke til VG.

Les også: Fritt frem for ikke-medlemmer å stemme ved kirkevalget

Han tror oppropet vil gjøre et positivt utslag på valget, ved å skape mer oppmerksomhet om at det er et valg med alternativer. Han mener det er viktig å delta i valget fordi kirken har en spesiell plass i det norske samfunnet.

GLAD FOR STØTTEN: Leder Sturla Stålsett i Åpen folkekirke er glad for den massive støtten til hans organisasjon. Foto: Christensen, Marte , NTB/Scanpix

– Den plassen er nå under endring, med løsere bånd til staten og større vekt på at vi er en demokratisk folkekirke. Akkurat nå skal en del av dette avgjøres i Kirkevalget. Da er det viktig å gi tydelig uttrykk for at kirken skal være en folkekirke for alle, sier Stålsett.

– Vi ønsker at lesbiske og homofile også skal få gifte seg i kirken. Kirken skal være for alle som vil tilhøre den, sier han.

Mener oppropet er en tilsnikelse

På motsatt side av debatten om homofil vielse er organisasjonen Levende folkekirke, med leder Øyvind Benestad.

– Jeg tror en del kan bli provosert av dette oppropet. Jeg håper det kan mobilisere mange som bruker sin sunne fornuft. Det er en tilsnikelse å bruke kjendiser til dette. Som om de skulle ha spesielle forutsetninger for å bestemme kirkens lære, sier Benestad på spørsmål om han tror oppropet kan endre utfallet av kirkevalget.

Benestad mener det er overfladisk bare å snakke om ekteskap når man snakker om homofil vielse.

Les også: Den norske kirkens homotraume

– Det grunnleggende spørsmålet er om ekteskapet per definisjon er mellom mann og kvinne. Dessuten: Er ekteskapet innstiftet av Gud, som Bibelen sier, eller er det bare en sosial konstruksjon? spør Benestad.

Han mener også at dette dreier seg om relasjonen mellom mor, far og barn. Benestad mener man må spørre seg om dette er en unik relasjon med spesiell betydning, eller en normalvariant blant andre varianter.

– Der mener vi at biologien, barnet og Bibelen gir samme svar. Dette blir benektet og oppløst i den kjønnsnøytrale ideologien, sier Benestad.

Dette er oppropet kjendisene støtter

«Vi ønsker en åpen, inkluderende og demokratisk folkekirke. En kirke med rom for alle som vil tilhøre den. Høy eller lav. Rik eller fattig. Troende eller tvilende. Skeiv eller streit.

En kirke der vi er forskjellige, men hvor alle behandles likeverdig. Folkekirkens fremtid står på spill. La det fortsatt være din kirke – en kirke som ikke diskriminerer noen som vil tilhøre den. En kirke som sier ja til ekteskap for lesbiske og homofile.

Vi ønsker en kirke som møter folk slik Jesus gjorde. Han lyttet, og løftet frem undertrykte og utstøtte. Vi oppfordrer alle medlemmer av Den norske kirke til å stemme Åpen folkekirke ved Kirkevalget.»

Disse profilene støtter oppropet

Over hunder norske kjendiser, næringslivsledere, politikere og andre samfunnstopper støtter oppropet for Åpen folkekirke. Dette er noen av de største profilene som støtter oppropet:

Trond Fausa Aurvåg, Elisabeth Andreassen, Tonje Brenna, Kirsti Berstø, Marie Blokhus, Bjørn Eidsvåg, Guro Fjellanger, Janne Formoe, Alexandra Bech Gjørv, Trine Skei Grande, Bent Høie, Stein Erik Hagen, Kristin Halvorsen, Ellen Horn, Bård Tufte Johansen, Arve Juritzen, Frank Kjosås, Johann Olav Koss, Pål Moddi Knutsen, Erling Lae, Ingrid Lorentzen, Trond Mohn, Toralv Maurstad, Linnea Myhre, Ingrid Olava, Gunnar Stålsett, Fabian Stang, Christen Sveaas, Bård Vegar Solhjell, Linn Skåber, Birgit Skarstein, Petter Skavlan, Tom Sterri, Robert Stoltenberg, Anita Krohn Traaseth, Anne Marie Ottersen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder