Ferske tall: 2200 forsvant fra mottak i 2015

KIRKENES: Asylsøkere i ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

Vadsø: 40 personer forsvunnet fra mottak siden søndag

TROMSØ (VG) En opptelling tirsdag formiddag viser at rundt 40 personer skal ha forlatt Oscarsgata mottak i Vadsø, i frykt for å bli sendt til Russland.

 • Eirik Linaker Berglund

Artikkelen er over fire år gammel

– Det er både syrere og afghanere. Til nå har vi kommet opp i et tall på 40, etter å ha gått en runde og talt opp, sier nestleder og informasjonsansvarlig Hilde Meyer ved mottaket til VG.

Hun opplyser at de aller fleste er enslige, unge menn. Mottaket vil gå nye runder og sjekke om flere reiser i løpet av dagen.

– Vi er et stort mottak med 280 plasser, men 40 stykker er mange. Tilbakemeldingene fra de andre er at de har dratt til Tyskland. Frykten sprer seg. Politiet hentet én her i går, og da tok det helt av, sier Meyer.

MOTTAKSLEDER: Hilde Meyer. Foto: Vadsø Høyre/Thor Arne Dallavarra ,

– Vi har bare ventet på det. Dette er en naturlig konsekvens av at man henter ut folk – det skaper frykt hos dem som sitter igjen. En del velger å bare stikke av, rett og slett, for å unngå å bli hentet av politiet, sier mottaksleder Per Yngve Christensen.

Les også: Gullgruve for menneskesmuglere

Ikke uvanlig

NRK Finnmark meldte tirsdag morgen at 10–15 asylsøkere forsvant fra Vadsø-mottaket mandag kveld. I tillegg skal flere ha dratt søndag kveld, som følge av den planlagte utsendelsen av asylsøkere til Russland. Nå er det altså blitt flere.

Før jul ble rundt 200 sendt tilbake til Russland på sykkel. Forrige uke ga Russland klarsignal til at Norge kan bruke busser i utsendelser over grensen.

Christiansen påpeker at det ikke er uvanlig at personer forlater.

– Det er ikke uvanlig. Vi har 270 beboere her, og ofte blir folk borte underveis, uten å si ifra at de drar eller hvor de drar. Nå har det vært konkrete rykter om at de som kom over Storskog kommer til å bli borte, så jeg regner med at det kan bli flere i tiden som kommer fremover, sier Christensen.

– De har reist på egen hånd. Det er godt mulig at de som har forsvunnet nå mandag faktisk befinner seg i Vadsø, men at de bare har gjemt seg. Det vet vi ikke, sier nestleder Hilde Meyer ved mottaket til NRK Finnmark.

Familie med autist-datter: – Vi er livredde

Mange forsvant i desember

Ved utgangen av oktober var over 1.500 asylsøkere registrert som forsvunnet fra norske mottak i 2015.

Ferske tall VG har fått fra UDI viser at 2.207 asylsøkere forsvant fra mottak i løpet av hele fjoråret, uten å melde inn ny adresse, slik de er pliktige til.

De fleste av disse, over 600, forsvant i løpet av desember, og over halvparten etter å ha tilbrakt under tre måneder i mottak, viser tallene.

UDI presiserer at det knytter seg en viss usikkerhet til tallene, fordi noen kan ha kommet tilbake i mottakssystemet igjen.

Det foreligger foreløpig ikke tall for januar.

Hvor asylsøkerne blir av, er det ingen som vet. Myndighetene frykter imidlertid at en del av dem ender opp i et liv preget av svart arbeid og kriminalitet.

Les også: 13.000 borte på ti år

Bedre i Tyskland?

Det er frivillig å oppholde seg på asylmottak. Dersom asylsøkere er borte fra mottaket i mer enn tre dager, melder mottaket dem ut og rapporterer dette inn til UDI.

Christensen sier at det går mye rykter blant asylsøkerne.

– Noen snakker om at det er bedre muligheter for opphold i Tyskland, selv om vi ikke tror at det er noe lettere der, sier han.

Leste du denne? – Norge har invitert oss

– Frykten sprer seg fra mottak til mottak

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) sier mange asylsøkere er redde.

– Jeg har forstått at det er ganske mange i nord som har forlatt mottakene, men har ingen konkrete tall, sier seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i NOAS.

– Det har vært veldig mange henvendelser i løpet av gårsdagen, som går på at syrere i samme situasjon er ekstremt redde, for ryktene går og de frykter at de er de neste som blir hentet. På grunn av manglende informasjon fra myndighetene, er frykten tydeligvis det som er utslagsgivende for å forlate mottakene, sier Martinsen og utdyper:

– Spesielt når Sylvi Listhaug sier at det gjelder alle som kom over Storskog, sprer frykten seg fra mottak til mottak. Det er ikke det som står i instruksen, men det ser ut som det er det myndighetene ønsker å gjøre. Det kan bli svært dramatisk. sier Martinsen.

Bakgrunn: Slik er asylavtalen

SENDER UT: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug fotografert i ambassadør-residensen i Ankara i Tyrkia. Foto: Harald Henden , VG

– Russland er trygt

Norges nye asylpraksis er svært omstridt. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er ikke bekymret for at asylsøkere som nå skal uttransporteres til Russland, vil bli utsatt for umenneskelig behandling.

– Vi anser Russland for å være et trygt tredjeland, sier Listhaug til NRK.

– Vi kan ikke ha en politikk som åpner for at enhver kan komme hit. Hvis Norge skal ta imot de som har krav på beskyttelse, er vi nødt til å sende tilbake de som ikke har det, noe det er bredt flertall for i Stortinget, sier innvandringsministeren.

Advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig mener Norge bryter menneskerettighetskonvensjonen ved å ikke gi asylsøkerne tilstrekkelig mulighet til å klage på vedtaket om avslag på sin asylsøknad, melder TV 2.

Advokatfirmaet ber i et hastebrev Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg om øyeblikkelig å stanse den planlagte utsendingen av asylsøkere til Russland.

Les også

 1. Syrisk familie med autistisk datter kan bli sendt tilbake til Russland: – Vi er livredde

  KIRKENES (VG) Uten forvarsel ble den syriske familien hentet av fire polititjenestemenn i Lødingen søndag og…
 2. Advokat for syriske flyktninger: - Stortinget har gjort Norge til en gullgruve for menneskesmuglere

  – Stortinget har gjort Norge til en gullgruve for menneskesmuglere. Etter at loven ble endret i all hast i høst, kan i…
 3. UDI dobler antallet saksbehandlere

  Den rekordhøye asylkøen gjør at asylavdelingen i UDI blir nær dobbelt så stor.
 4. – Seksuell vold er ikke akseptabelt i samfunnet, hvis noen gjør det må han straffes

  HÅ (VG) At noen utenlandske velger å begå overgrep, ødelegger for alle asylsøkere, mener syriske Abdullah Adel (33).
 5. Sultestreiker etter ny Storskog-aksjon

  Flere titalls asylsøkere er hentet fra mottak i hele Nord-Norge for å sendes tilbake til Russland.
 6. Russland sier ja til retur av asylsøkere i busser

  Russiske myndigheter går med på at asylsøkerne som skal tvangssendes tilbake til Russland over Storskog, skal…

Mer om

 1. Innvandring
 2. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Buss med avviste asylsøkere passerte grensen til Russland

 2. Før Frp-Sylvis Storskog-instruks: Tre av fire syrere fikk opphold i Norge. Etter instruksen: 258 kastes ut - 1 får bli.

 3. 10 ting du må vite om asylkaoset på Storskog

 4. Sultestreiker etter ny Storskog-aksjon

 5. Listhaug forsvarer omstridte asylreturer

Fra andre aviser

 1. Advokater vil stanse utsending av asylsøkere

  Bergens Tidende
 2. 40 asylsøkere har forsvunnet fra mottak i Vadsø

  Fædrelandsvennen
 3. 40 asylsøkere har forsvunnet fra mottak i Vadsø

  Bergens Tidende
 4. Advokater vil stanse utsending av asylsøkere

  Aftenposten
 5. Advokater vil stanse utsending av asylsøkere

  Aftenposten
 6. Kan bli umulig å sende ut 1.477 Storskog-søkere

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no