KAN GÅ UT: Flyktningene i Vestleiren må være på samme sted i inntil en uke, men vil ha mulighet til å gå ut, for eksempel på butikken. Her utenfor leiren. Foto: Helge Mikalsen , VG

Alle i Vestleiren løslatt

KIRKENES (VG) Politiets utlendingsenhet har fattet en avgjørelse om at alle likevel må oppholde seg i Vestleiren utenfor Kirkenes i én uke.

 • Erlend Ofte Arntsen
 • Helge Mikalsen

Artikkelen er over fire år gammel

– Alle i Vestleiren er besluttet løslatt mot pålegg om bestemt oppholdssted i inntil én uke, sier politiadvokat Morten Urdal Johnsen i Politiets Utlendingsenhet til VG.

På torsdag ble de 82 asylsøkerne i leiren pågrepet etter at noen hadde reist i kirkeasyl. Dagen etter ble 15 barn med foreldre løslatt med pålagt bestemt oppholdssted.

Han opplyser at beslutningen ble tatt i går kveld. I går kveld gikk også utenriksminister Børge Brende ut og fortalte at russiske myndigheter hadde tatt kontakt fredag kveld, et døgn i forveien, og gitt beskjed om at de ikke ville ta imot asylsøkere over Storskog.

Kan gå på butikken

Brende mente det skyldtes en debatt i Norge som russiske aktører er «såret» over, mens en av advokatene som har klienter i Vestleiren kaoset er selvforskyldt av norske politikere.

Pålegget om bestemt oppholdssted er etter paragraf 105 i Utlendingsloven og omtales som den såkalte Krekar-paragrafen. Foruten overfor Krekar, er dette en av de første gangene den er i bruk.

– Hvorfor må de bli i en uke?

– Man gir pålegg om bestemt oppholdsted. Da kan man gi ulike lengder. Nå er det en uke og så vil man ta fortløpende vurderinger. Vi arbeider kontinuerlig med forsøk på retur, men de er løslatt, svarer politiadvokaten.

– Hva innebærer dette praktisk for asylsøkerne?

– At de må bo og oppholde seg på Vestleiren, men har mulighet til å gå på butikken innenfor gitte tidsrom. De har altså mulighet til å gå ut av leiren, svarer Urdal Johnsen.

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Løslatt asylsøker: – Jeg vil ikke tilbake til Russland, jeg vil bli her

 2. Politiet bruker Krekar-paragraf i Kirkenes

 3. Russland stanser asyl-returer over Storskog

 4. 15 asylbarn ble pågrepet av politiet – alle løslates

 5. Helga Pedersen (Ap) om asylkaoset: - Regjeringen klarer ikke å håndtere situasjonen på Storskog

Fra andre aviser

 1. Asylsøkere i Sør-Varanger glade for å bli løslatt

  Aftenposten
 2. Politiet fjerner restriksjoner for asylsøkere

  Aftenposten
 3. Asylsøkere forlater Vestleiren

  Bergens Tidende
 4. Asylsøkere i Finnmark får bevege seg fritt

  Fædrelandsvennen
 5. Politiet utelukker ikke aksjon mot kirkeasylanter i Kirkenes

  Bergens Tidende
 6. NOAS stevner Politiets utlendingsenhet

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder