Sendes direkte hit fra Storskog

Har plass til over 600 asylsøkere

Mål: Effektiv behandling og rask retur

ÅPNET ONSDAG: Den nye ankomssenteret på Høybuktmoen utenfor Kirkenes ligger i en nedlagt militærleir like ved Kirkenes Lufthavn og Garnisonen i Sør-Varanger. Foto: Øyvind Nordahl Næss , VG

VG testet «asylløypen» i Norges nye ankomstsenter

HØYBUKTMOEN (VG) På rekordtid har UDI etablert Ankomst Finnmark som skal håndtere strømmen av asylsøkere over Storskog. VG har testet den obligatoriske løypen alle som kommer hit må igjennom.

 • Thor Harald Henriksen
 • Øyvind Nordahl Næss

Artikkelen er over fire år gammel

Det er seks minus og blåser friskt mellom stålcontainerne i den nedlagte Vestleiren like ved Kirkenes lufthavn på Høybuktmoen. Innenfor piggtrådgjerdet foregår det fortsatt byggevirksomhet, selv om de første asylsøkerne er ankommet.

Noen av dem hutrer seg mellom bygningene. Tre irakiske barn i identiske blå vinterklær hopper og prøver å holde varmen på dette fremmede stedet ved Barentshavet.

Det er bare fire uker siden UDI ba om å få etablere et ankomstsenter i den gamle HV-leiren, da asylsøkerstrømmen tiltok for alvor og kapasiteten i det midlertidige mottaket i Fjellhallen i Kirkenes var på bristepunktet.

INNGJERDET: Ankomstsenter Finnmark er inngjerdet og ligger kloss inntil flystripen på Kirkenes lufthavn. Asylsøkerne må holde seg her i minst to døgn mens klærne blir fryst ned for å drepe eventuelle veggdyr. Foto: Øyvind Nordahl Næss , VG

Har jobbet dag og natt

Siden har ansatte og mannskap fra UDI, Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB), Politiets utlendingsenhet, Sivilforsvaret, Hero og en rekke lokale bedrifter jobbet på spreng for å få ferdig leiren, som skal håndtere trafikken over Storskog.

ÅPNET SENTERET: Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) åpnet Ankomssenter Finnmark onsdag. Foto: Øyvind Nordahl Næss , VG

Fra onsdag denne uken ble alle asylsøkere transportert direkte fra grenseovergangsstedet på Storskog og hit. Målet med etableringen er å få et mer effektivt og smidig mottaksapparat. Inne på området har UDI også etablert kontorplasser til 10 saksbehandlere. UDI har fra før et lignende senter i Råde.

EGET ID-KORT: VGs reporter fikk utdelt et eget ID-kort og ble sluset gjennom «asylløypen». Foto: Øyvind Nordahl Næss ,

– Nå er vi kommet opp på et nivå der vi kan prioritere rask saksbehandling og rask retur. Det er ingen tvil om at mange av dem som kommer nå, ikke blir værende i Norge, sa statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet da han åpnet senteret onsdag.

Søndag kveld skal statsminister Erna Solberg besøke ankomstsenteret.

Les også: Bare fire av de 75 som kom til Storskog mandag var syrere

Hasteutviklet nytt datasystem

UDI har i samarbeid med IT-selskapet Visma på få uker også utviklet et eget datasystem som har fått navnet «Flyt». Ved hjelp av ID-kortene som alle får utdelt og kortlesere som er plassert på alle stasjonene i løypen, har man til enhver tid oversikt over hvor hver enkelt asylsøker befinner seg i kretsløpet.

VG ble utstyrt med ID-kort og ble sluset gjennom løypen som alle asylsøkere må igjennom:

BEDRE FLYT: Peder Omenaas i UDI har vært prosjektleder for utviklingen av datasystemet «Flyt», som ble til på rekordtid. I ankomstsenteret er det asylsøkerne selv som foretar den første registreringen. Foto: Øyvind Nordahl Næss ,

1. ANKOMST: I ankomstsenteret må du registrere deg selv i den nye IT-løsningen «Flyt». Du fyller ut et skjema som finnes på 13 språk, noe som effektiviserer registreringsprosessen og reduserer behovet for personell med språkferdigheter ved ankomst. Det tas samtidig et bilde, og lages et ID-kort som du må bære rundt halsen. På veggene henger monitorer som gir deg informasjon om løypen du må igjennom. Det betyr at det første møtet med ankomstsenteret er bortimot heldigitalt.

DELER UT KLÆR: Muhammed Ali i Hero deler ut vinter- og sommerklær, sko og undertøy. Foto: Øyvind Nordahl Næss ,

2. UTDELING AV KLÆR: Neste post er innlevering og utdeling av klær. Alt av klær som du har med deg blir samlet inn og plassert i frysecontainere i to døgn, for å drepe eventuelle veggdyr som har blitt med på reisen. Du får utdelt en bagasjelapp, lik den du får på flyplassen. Mistenker helsepersonell skabb, får du nødvendig behandling med krem før du får ta på deg de nye klærne. Deretter får du utdelt det du trenger av sommer- og vinterklær, sko og undertøy.

Les også: Fryser asylsøkernes klær og bagasje til 35 minusgrader

VENTEROM: Her må asylsøkerne vente til de blir kalt inn til registreringssamtale med Politiets utlendingsenhet. Foto: Øyvind Nordahl Næss ,

3. INTERVJU MED POLITIET: Når du har fått på deg de nye klærne, må du gå videre til en ventesone i nabobygget hvor Politiets utlendingsenhet (PU) holder til. Her er det etablert en lekekrok for barn, og et spesialtilpasset kontor for handikappede som kommer i rullestol. Her kan du drikke vann, spise frukt og slappe litt av. På veggene henger monitorer med mer informasjon om kretsløpet du skal igjennom. Etter hvert blir du kalt inn på et kontor til en ansatt i Politiets utlendingsenhet, som blant annet sjekker din identitet.

LEGESJEKK: Axel Lupton jobber som allmennlege ved Kirkenes Legesenter og er også flyktninglege i Sør-Varanger kommune. Foto: Øyvind Nordahl Næss ,

4. HELSESJEKK: Fra PU går turen til nabobrakken, hvor helsetjenesten i Sør-Varanger kommune har etablert et helsesenter. Her sjekkes syke og gravide, og det rekvireres røntgenundersøkelse og blodprøvetagning på Kirkenes sykehus. På sykehuset er det også utplassert kortlesere som registrerer at du har gjennomført de obligatoriske helseundersøkelsene.

SJEKKES INN: I resepsjonen blir du plassert på rom og får utlevert sengetøy. Her sjekkes du også ut av mottaket. Merete Loiro (th) og May Veronica Andersen i Hero seg klare før den første puljen med asylsøkere fra Storskog. Foto: Øyvind Nordahl Næss ,

5. RESEPSJON: Etter helseundersøkelsen går turen til resepsjonsområdet, hvor du bookes inn på rom og får utdelt sengetøy. Deretter følges du av personell fra Hero, som driver mottaket, til din seng. Er du enslig asylsøker må du påregne en sengekøyeplass på fellesrom. Ankomstsenter Finnmark har i dag i alt 680 senger.

TRANGT: Er du enslig asylsøker må du påregne å bo på større fellesrom. Foto: Øyvind Nordahl Næss ,

ID-KORT: Ved hjelp av et slikt ID-kort og kortelesere stasjonert på hver obligatoriske stasjon, har UDI kontroll på flyten i «asylløypen». Foto: Øyvind Nordahl Næss ,

6. NOAS-SAMTALE: Norsk Organisasjon for Asylsøkere har etablert et kontor inne i Ankomstsenter Finnmark, like ved resepsjonen. Her får du informasjon om dine rettigheter og plikter som asylsøker i Norge.

LUNSJ: Asylsøkerne blir tilbudt enkelt, men næringsrik mat. Foto: Øyvind Nordahl Næss ,

7. MAT: Som voksen får du tre måltider hver dag, frokost, middag og kvelds. Barn får fire. Menyen er enkel, men næringsrik. Også inne i matsalen må du registrere ID-kortet. Dette for å forhindre at du forsyner deg flere ganger. Dette hjelper også UDI med å holde oversikt over hvem som er i leiren. Matsalen i første etasje er forbeholdt enslige asylsøkere. Den i etasjen over er forbeholdt familier.

KLESKJØLER: Når asylsøkernes klær har ligget nedkjølt i 48 timer i disse kjøecontainerne blir de sjekket ut av Ankomstsenter Finnmark, og sendt til mottak i hele landet. Foto: Øyvind Nordahl Næss ,

8. UTSJEKK: Siste post i kretsløpet, som i utgangspunktet ikke skal vare mer enn de to døgnene bagasjen fryses ned. I resepsjonen sjekkes du ut fra ankomstsenteret i «Flyt»-systemet og du får utlevert dine personlige klær, dersom disse ikke allerede er utlevert. Du blir deretter hentet av en buss og transportert til et asylmottak et annet sted i Norge. Eller sendt ut av landet.

Les også

 1. Statsministeren tvinges til ledelse

  Erna Solbergs regjering halser etter begivenhetene i flyktningkrisen. Det vi ser er ikke lederskap, men krisehåndtering.
 2. Vil snu asylsøkere på russergrensen

  Regjeringen vil skaffe seg rett til å snu flyktninger på grensen og sende dem tilbake til Russland, opplyser…
 3. Bare fire av de 75 som kom til Storskog mandag var syrere

  KIRKENES (VG) Shady Majed (30) var eneste syrer i Fjellhallen i Kirkenes tirsdag ettermiddag.
 4. Støre: – Feil å legge skylden på meg

  STORSKOG (VG) Ap-leder Jonas Gahr Støre misliker sterkt at han blir utpekt som syndebukk for den stadig økende…
 5. Asylsøkere til politiet: «Norge har invitert oss. Dere skulle jo ta imot 8.000»

  STORSKOG/KIRKENES (VG) Når politiet spør asylsøkere om hvorfor de kommer til Norge, får de et noe overraskende svar fra…

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Innvandring

Flere artikler

 1. Frykter veggedyr: Fryser asylsøkernes klær og bagasje til 35 minusgrader

 2. Alle asylsøkerne på Kirkenes-senter pågrepet

 3. Slik vil regjeringen dobbelt-stenge russergrensen for asylsøkere

 4. Frykter nye mottaksbranner i Norge: Vil ha vakthold på asylmottak - døgnet rundt

 5. Asylsøkere protesterte mot forhold ved Skari-mottak

Fra andre aviser

 1. To asylsøkere stakk da politiet åpnet returleiren

  Aftenposten
 2. Støre på Storskog: - Nå er det på tide å legge inn en nytt gir

  Aftenposten
 3. Russland-returer i vinterkulda opprører

  Bergens Tidende
 4. Politiet sa de skulle til asylintervju i en annen by. Intervjuet foregikk på grensen – minutter etter var de i Russland.

  Aftenposten
 5. Slik havnet arktiske asylsøkere på charterfly

  Aftenposten
 6. På charter med "UDI airlines"

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder