ERNA-SELFIE: Elevene Edvard Botterli Udnæs (bak), Cedrik Brøngen Nordby fikk statsminister Erna Solberg til å ta selfie under undertegningen av partnerskapet mot mobbing på Marienlyst skole fredag. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Lover bedre klageorgan i mobbesaker

MARIENLYST SKOLE (VG) Regjeringen forbereder et klageorgan som skal håndtere mobbesaker bedre enn i dag.

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over fire år gammel

Kunnskapsministeren er usikker på om Barneombudet får ansvaret.

– Nei, jeg har ikke konkludert ennå. Men jeg mener det er viktig at klageordningen skal fungere bedre enn i dag. Jeg er ikke enig i at den eneste måten å gjøre det på er å legge klageinstansen et annet sted enn der den ligger i dag, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til VG.

Les også: Vil stoppe mobbing i barnehagene

TYNNKLEDD I KULDA: Statsminister Erna Solberg på vei inn til underskiving av partnerskapsavtale mot mobbing på Marienlyst skole fredag. I rødt: Foto: Frank Ertesvåg, VG ,

Han er opptatt av at det skal innføres sanksjoner, i noen tilfeller bøter for at skoler ikke følger opp mobbesaker slik de skal. Han vil gjøre klageordningen mer kjent og tilgjengelig, og han vil gjøre et klageorgan i mobbesaker bedre i stand til å håndtere mobbesaker.

Les også: Barneombudet kan bli mobbeombud

Vanskelig tilgjengelig

– Mange foreldre synes klageordningen i dag er vanskelig tilgjengelig. Og Fylkesmannen er ikke rigget for å ta imkot klager fra publikum. Dessuten er det ingen sanksjoner for å følge opp klager. Det tar også for lang tid, sier Røe Isaksen.

ELEVENES REPRESENTANT: Leder Kristoffer Hansen i Elevorganisajonen signerte det nye partnerskapet mot mobbing, sammen med statsminister Erna Solberg (H) og 12 ulike organisasjonar på Marienlyst Skole fredag. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Fredag skrev hans egen sjef, statsminister Erna Solberg og tolv ulike organisasjoner som i sum utgjør barnehage- og Skole-Norge under på en ny avtale om et partnerskap mot mobbing. Signaturene deres skal forplikte, mener Røe Isaksen.

Les også: Haster med konkrete tiltak

– Når vi er enig om at kampen mot mobbing er så viktig, så er det også viktig å ansvarliggjøre de aktørene som nå har skrevet under på partnerskapet mot mobbing.

PARTNERE MOT MOBBING: Silje Karine Muotka (Sametinget), Steffen Handal (Utdanningsforbundet), Mette Henriksen Aas (Fagforbundet), Arild M. Olsen (Private Barnehagers Landsforbund), Marie Skinstad - Jansen (FUB), statsminister Erna Solberg (H), Lasse Hansen (KS), Kristoffer Hansen (Elevorganisajonen), Jan-Erik Sundby (Kristne Friskolers Forbund) (bak, delvis skjult), Anne Finborud (Skolenes Landsforbund), Rita Helgesen (Norsk Lektorlag), Soveig H. Dahl (Skolelederforbundet) og Gunn Iren Müller (Foreldreutvalget for grunnopplæringen.) Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Erna: Viktigst å forebygge

– Hvordan skal de ansvarliggjøres?

– Om en måneds tid får jeg tilbakemelding fra en arbeidsgruppe med konkrete planer om hvordan ansvarliggjøringen skal bli bedre. Det er viktig at man forplikter seg for eksempel til å ha kurs for egne medlemmer om mobbing, det kan være en skolering i å oppdage digital mobbing og skjult mobbing, svarer Røe Isaksen.

Statsminister Erna Solberg mener partnerskapsavtalen mot mobbing binder sammen aktørene i en felles forpliktelse om å følge opp.

– Kampen mot mobbing må være et tydelig tema som sildres nedover i egen organisasjon. Samtidig vil det komme sterkere reguleringer, sanksjoner og retningslinjer for oppfølging. Men det kommer først hvis ikke dette partnerskapet fungerer. Det viktigste med partnerskapet er å forhindre at mobbing skjer, sier statsministeren.

Vanskeliggjør voksenlivet

Hun minner om at hvis barn i Norge skal lære mer, så trenger de et godt skolemiljø. – Barn som mister selvtilliten og hele år av oppveksten fordi de gruer seg til å gå på skolen, opplever også ofte en vanskelig inngang til livet som voksen, sier Solberg til VG.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen peker på både fordeler og ulemper ved at Barneombudet tildeles rollen som et nytt, sentralt klageorgan i mobbesaker.

En fordel er det at ombudet er godt kjent blant barn og unge, mens det er en bakdel, ifølge Isaksen at rollen som klageorgan også medfører at man må sei nei til klager og komme med negative svar til barn og unge.

Spente på organisering

Mens Elevorganisasjonen er positiv til at Barneombudet tildeles en utvidet rolle som klageorgan og Mobbeombud, så er både Utdanningsforbundet og Private barnehagers landsforbund mot dette.

– Vi kan i hvert fall ikke fortsette med at fylkesmennene tar imot og behandler disse klagene. Det er altfor få klager som kommer inn dit, sier Kristoffer Hansen i Elevorganisasjonen.

Leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet, sier:

– Vi har vært skeptiske til at Barneombudet skal ha ansvaret for tilsyn. Men vi er åpne for å se på ombudets rolle på nasjonalt plan. Det kan bli en litt uheldig rollesammenblanding å være både klageinstans, tilsynsorgan og ombud for barna, sier Handal.

Mer om

 1. Mobbing
 2. Oppvekst
 3. Skole og utdanning
 4. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Ap-Giske mener regjeringen er en sinke mot mobbing

 2. Skoler og kommuner kan bøtelegges i mobbesaker

 3. Presenteres mandag formiddag: Slik skal regjeringen redusere mobbingen

 4. Oslo kommune først ut med mobbeombud

 5. Røe Isaksen plages av vennene: Mangelfulle mobbetiltak

Fra andre aviser

 1. Hvem skal du klage til når du blir mobbet på skolen? Nå blir det omkamp i Stortinget.

  Aftenposten
 2. – Du får ingen arr på kroppen av systematisk utfrysing

  Bergens Tidende
 3. Skolen gjør ikke nok i fire av fem mobbesaker

  Bergens Tidende
 4. Elever skal fortsatt klage til Fylkesmannen i mobbesaker

  Bergens Tidende
 5. Tidligere kunnskapsminister: – Vi gjorde ikke nok for å stoppe mobbingen

  Aftenposten
 6. Slik skal Torbjørn Røe Isaksen stoppe mobbingen i skolen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no