DELER ERFARINGER: Familieterapeut Solveig Vennesland (t.v) mener det er viktig å kommunisere godt med barna i julen. Siren Pia Munch Grønlie (t.h) har selv skilte foreldre, men har aldri hatt et problematisk forhold til julen. Foto:Jo Straube / VG,PRIVAT

Siren Pia (21) har skilte foreldre - feirer julaften to ganger: Eksperter om barnas skilsmissejul: Møt barnas følelser

Hjelp barna med å sette ord på følelsene og dropp kranglingen, er ekspertenes råd. For Siren Pia Munch Grønlie har julen aldri vært problematisk, selv om foreldrene er skilt.

 • Oda Marie Midbøe

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg er oppvokst med at de prater godt sammen, og at de har gjort det som er best for meg og broren min. Det har hele tiden vært tydelig at det er vi som er viktigst, sier 21-åringen til VG.

Hun er blant de mange tusen som har latt seg engasjere av kommentaren «Den stille julesorgen» skrevet av VGs Guro Hoftun Gjestad, som handler om hvordan barn kan oppleve julehøytiden med skilte foreldre.

Kommentaren har gått som en farsott i sosiale medier, og i skrivende stund er den delt over 29.000 ganger på Facebook.

«Det ble jul. Og du skulle være hos Den andre. Men det eneste du tenkte på var Den ene. Du svelget ribbe og marsipan og delfiakake mens klumpen vokste i halsen din», skriver Hoftun Gjestad i kommentaren.

Hvert år opplever rundt 20.000 norske barn at foreldrene skiller seg eller flytter fra hverandre, ifølge SSB.

Foreldrene til Siren Pia skilte seg da hun var seks år gammel. Siden den gang har hun feiret julaften hos sin far den 23. desember, før selve julaften feires hos hennes mor. Hun har aldri følt seg utrygg på hvor hun skal være i julen eller resten av året.

– Det har betydd mye at foreldrene mine har vært venner og at vi har fått si hva vi ønsker eller tenker på. Jeg har vært en av de heldige, sier Siren Pia.

Les også:Jul etter bruddet: Når eksen har barnet (VG +)

Enighet og forutsigbarhet

Men ikke alle barn er like heldige som den 21 år gamle trønderjenta. Høyt konfliktnivå eller uenigheter kan være hverdagen for mange barn med skilte foreldre, og i julen kan konfliktene tilspisse seg.

FAMILIETERAPEUT: Solveig Vennesland. Foto:Jo Straube,VG

– Det kan fort bli sånn før jul. Hvis de har et uoppgjort forhold kan de begynne å argumentere for hvor barnet skal være. Det beste for barn er at foreldre er enige, sier familieterapeut Solveig Vennesland.

Hun forteller at det verste for barnet er at foreldrene krangler om nettopp barnet.

– Det andre er at de må huske på at et barn tenker på begge sine foreldre, og er delt i to. Ofte tenker barnet på den av sine foreldre som de ikke er sammen med på julaften. Da må man sette ord på det, og spørre om barnet tenker på mamma eller pappa som ikke er der - rett og slett å hjelpe barnet til å snakke om det, slik at det ikke er en hemmelighet barnet bærer på, sier Vennesland.

Hun får støtte fra Ottar Ness, førsteamanuensis ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold og familieterapeut ved Familievernkontoret i Sør-Trøndelag, som understreker at det er viktig med forutsigbarhet og at foreldrene møter barnets følelser og viser forståelse.

– Unngå å vise frem et høyt konfliktnivå, krangle foran barna, eller spille på barnets følelser. Barna skal ikke ha ansvar for hvordan julen er – barna skal få en så god juleferie som mulig, uten krangling. Det er også kjempeviktig å la barna få si hva de selv ønsker, og gi en respons på dette. Selv om barnet ikke får oppfylt ønsket sitt, har de fått si det de mener, og på den måten slipper barnet å ta valget selv, og rammen blir satt av foreldrene for å gi barna trygghet, sier Ness.

Legg konflikter på is

Trygge, faste rammer er mye lettere å møte enn tilfeldighetenes «simsalabim», sier Solveig Vennesland.

– Det aller viktigste er å understreke at dette er noe mamma og pappa er enige om. Det er gjort undersøkelser over hva barn liker, og de liker at begge foreldrene er tilgjengelige og at de smiler i ansiktet. Det er viktig. Å føle seg elsket og inkludert trumfer et ryddig hus, sier hun.

Famileterapeuten råder skilte foreldre til å legge eventuelle konflikter på is til etter nyttår.

– Mange voksne klarer ikke å være uten barna sine på julaften, og da «krever» de at barna skal hjelpe til med det. Det er helt galt, sier Vennesland.

Ottar Ness mener også at det er svært viktig at foreldrene forklarer sammenhengen for barnet – både hvorfor de ikke feirer jul sammen, men også hvordan julefeiringen skal bli, slik at høytiden blir forutsigbar.

– Gi en god forklaring på hvorfor ting har blitt som det er. Foreldrene kan møte barna og si at de forstår at det blir en annerledes jul. Det å møte følelsene til barnet og vise at de forstår at det er vanskelig kan hjelpe mange barn, sier han.

Sorgen et barn kan føle over at familien ikke lenger er som før er normale følelser, forteller familieterapeuten. Men det er følelser som må møtes og bli forstått av foreldrene, slik at barna kan forstå hva som skjer, legger han til.

– Men hvis barnet ikke forstår hvorfor forandringer skjer eller hvorfor noe er annerledes, kan barnet selv ta ansvar for utviklingen, påpeker Ness.

JULEN ALDRI PROBLEMATISK: Siren Pia Munch Grønlie er glad for at foreldrene hennes aldri har kranglet foran henne. Selv føler hun seg ikke som et skilsmissebarn. Foto:PRIVAT,

– Sett uenighetene til side

Siren Pia har en klar oppfordring til skilte foreldre: Ta krangelen utenfor dersom barnet er til stede.

– I juletiden og i bursdagstiden bør foreldrene sette uenighetene til side. Gjør at barnet føler at vi kan være sammen, og at jeg ikke er problemet, men at jeg er link. Selv om jeg vet at min mor og far ikke alltid har hatt det så lett, har de aldri kranglet foran oss. På den måten har det aldri føltes som et problem, og jeg har aldri hatt følelsen av å være et skilsmissebarn, sier hun.

Selv er hun takknemlig for at familiens ordning har fungert så bra.

– Det har lært meg at blod ikke er det viktigste, men kjærlighet. Det at mine foreldre går godt overens med mine steforeldre og deres familier har gjort at jeg ikke føler meg som et skilsmissebarn, men at jeg er et heldig barn med fire foreldre, sier 21-åringen.

Les også

 1. Kommentar: Den stille julesorgen

  En gang elsket de…
 2. Dårlig sex fører til skilsmisse

  Et dårlig sexliv er blant de vanligste årsakene til at folk under 50 år bryter et parforhold.
 3. Profilert psykiater langer ut mot den "myke" foreldrerollen: - Våg å være forelder, våg å gi kjeft!

  Dagens foreldre er for mye kompis, «butler» og tjenesteyter for barna sine, ifølge en svensk psykiater.
 4. Fabian Stang har selv kjent på ensomheten i julen: Fabian Stang: - Første julaften etter skilsmisse og uten barn var spesiell

  OSLO RÅDHUS (VG) Oslos ordfører engasjerte seg sterkt for ensomhet i forbindelse med fjorårets #Julesentral.

Mer om

 1. Jul

Flere artikler

 1. Fersk VG-undersøkelse: Ja, vi elsker hjemmejul!

 2. Pluss content

  Ny studie: Slik ønsker skilsmissebarna å feire jul

 3. Pluss content

  Kranglingen som rammer barna

 4. Pluss content

  Den første julen etter samlivsbruddet

 5. Hjelp barnet ditt gjennom julen

 6. Pluss content

  Skyldfølelse og vonde minner: Slik er det å være skilsmissebarn

Fra andre aviser

 1. «Si til mamma at du skal være hos meg på julaften»

  Aftenposten
 2. - Jeg blir så lei av å høre at alt er rosenrødt, det tror jeg ikke noe på

  Aftenposten
 3. Foreldre som krangler etter brudd skader barna. Det ville disse meklerne gjøre noe med.

  Bergens Tidende
 4. Tid for å lytte og se

  Aftenposten
 5. Eks-paret har barn både sammen og hver for seg. Det hindrer dem ikke i å feire jul sammen.

  Aftenposten
 6. Når er det best eller verst for barna at foreldrene skiller seg?

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder