NY AVGIFT: I dag innføres avgiften på 80 kroner utenlands og 88 innenlands. Foto: Jan Ovind VG

Flyseteavgiften: Allerede betalte billetter blir dyrere

Norwegian kommer til å etterfakturere flyseteavgiften på allerede betalte reiser med avreise etter 1. juni. Charterselskapene gjør det samme.

 • Mona Langset

Artikkelen er over fire år gammel

I dag innføres flyseteavgiften på 88 kroner for alle innenlandsreiser og 80 kroner på reiser til utlandet. Det betyr likevel ikke at alle flybilletter nødvendigvis blir 88 eller 80 kroner dyrere.

Hos ruteflyselskapene vil avgiften nemlig inngå i den totale prissettingen. De mest populære billettene blir dyrere. Det gjelder for eksempel fulle morgenflyvninger på ukedagene, og fly til populære feriedestinasjoner i skoleferien.

Samtidig blir det små endringer på de setene som det tradisjonelt er vanskeligere for flyselskapene å fylle.

Les også: Ingen garanti mot dobbel passasjeravgift

– Ettersom dette er en myndighetspålagt avgift som alle flyreisende må betale, vil den bli synliggjort når man bestiller flybilletten. Det er dog ikke slik at alle avganger blir automatisk 88 kroner dyrere. Det er fortsatt tilbud og etterspørsel som styrer prisene, hvilket betyr at prisen på de mest populære avgangene vil kunne justeres noe opp, mens de mindre populære kanskje noe ned, sier kommunikasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen.

Norwegian har i dag bestemt at selskapet skal etterfakturere avgiften for reiser etter 1. juni, selv om billetten allerede er betalt.

– Vi må gjøre det regjeringen har bestemt, nemlig at kundene må betale en avgift på reiser som skjer etter 1 . juni.

Han understreker at dette er en avgift som går rett i statskassen og ikke til Norwegian. En passasjeravgift, og ikke en selskapsavgift.

– Vi beklager overfor kundene at denne avgiften innføres, men vi forventer at kundene forstår at dette er en avgift går rett i statskassa, påpeker han.

Tidligere i år justerte Norwegian prisene noe for å ta høyde for at en passasjeravgift kunne bli innført. Noen har tolket dette som om selskapet begynte å ta betalt for avgiften allerede da.

– Vi har ikke tatt betalt for den myndighetspålagte avgiften før nå. Vi har jo ikke kunnet det ettersom den ikke har blitt innført før nå. Alle myndighetspålagte avgifter er spesifisert når du bestiller billett på nettsidene våre, og fra i dag øker altså disse med 88 kroner, sier han.

I harnisk: Frp-veteraner i opprør over flypassasjeravgift

Ingen etterfakturering hos SAS

DYRT FOR SAS: Den nye avgiften utgjør over 700 millioner i året. Foto: Jan Ovind VG

Hos SAS har de bestemt at passasjerene ikke skal få noen ekstraregning på billettene de allerede har betalt for.

– Vi kommer selv til å betale denne avgiften for passasjerene som reiser etter 1. juni. Det er snakk om noen millioner billetter, forteller informasjonssjef Knut Morten Johansen.

Ifølge Johansen er SAS det selskapet som blir hardest rammet av flypassasjeravgiften, i og med at avgiften er høyest på innenlandsflyvinger, og det er SAS som har flest ruter innenlands.

På innenlandsflyvinger blir det avgift på både tur- og returbillettene, mens det på utenlandsreiser bare er avgift på turen ut.

Les også: Spillet om den utskjelte avgiften

– Avgiften utgjør over 700 millioner kroner i året for SAS, og vi er nødt til å ta dette inn igjen over billettprisen, sier Johansen.

Men selv om selskapet i første omgang har lagt 80 og 88 kroner til hver enkelt billett fra og med i dag, vil ikke prisene forbli 80 og 88 kroner dyrere enn de var i går.

– Avgiften vil spesifiseres i billetten, men totalprisen vil reflektere tilbud og etterspørsel. Vi vil fortsatt se lave kampanjepriser, mens de mest populære avgangene blir dyrere, sier han.

Knut Morten Johansen i SAS sier han er spent på konsekvensene av flypassasjeravgiften.

Før avgiften ble innført bestemte SAS å øke antall avganger til Dusseldorf, Brussel og Aberdeen. Det har selskapet nå gått tilbake på.

– Før avgiften ble innført bestemte vi også å øke antall seter innenriks på vinterprogrammet. Nå er vi spente på om vi må korrigere oss på det i tillegg, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen.

STAR TOUR: Etterfakturerer avgiften. Foto: Jan Ovind VG

Charerselskapene etterfakturerer

Ving og Star Tour har lagt lagt avgiften på 80 kroner til alle billettene fra og med i dag, og begge selskapene har begynt å sende ut etterfakturering til kundene.

– Hos oss gjelder det mellom 60.000 og 70.000 kunder. Dette vil nok overraske mange, derfor er det viktig at vi kan behandle spørsmål og henvendelser så godt som mulig, sier informasjonnsjef Nora Aspengren i Star Tour.

Kundene får brev med informasjon om at avgiften innføres, og henvisning til regjeringens informasjonsside om dette. Star Tour legger også ut informasjon på selskapets egen nettside.

– Vi har ikke fått mange henvendelser enda, men jeg regner med at det kommer. Jeg forstår godt at dette er noe folk kan bli overrasket over og at de har spørsmål. Vi skal forsøke å svare så godt som mulig, sier Aspengren.

Også Ving begynte å sende ut informasjonsbrev til sine kunder og etterfakturere avgiften på 80 kroner i god tid før 1, juni.

VG skrev om passasjer Erik Foss som ble svært overrasket over dette.

– Avgiften er enda ikke innført, så kan den da faktureres? Jeg har jo allerede betalt hele turen, og å da få en tilleggsregning var noe jeg ikke hadde forutsett, sa Foss.

Da forklarte PR-ansvarlig i Ving, Elisabeth Larsen-Vonsted at alle som reiser etter 1. juni belastes med 80 kroner, uavhengig av når de har bestilt reisen.

Og det har de full rett til, ifølge Forbrukerrådet. I standardvilkårene for pakkereiser er det rom for å øke prisen inntil 20 dager før avreise, dersom det innføres nye skatter eller avgifter.

Kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera i Apollo forteller at alle deres kunder som har bestilt før 19. mai og som skal ha avreise etter 20. juni har blitt belastet for flypassasjeravgiften.

– For de som hadde avreise før 20. juni har vi ikke belastet, da det var for kort frist i henhold til Alminnelige vilkår for pakkereiser, sier hun.

For Apollo-bookinger som er gjort etter 19. mai er avgiften lagt inn i billettprisen.

Les også

 1. Frp-veteraner i opprør over  flypassasjeravgiften

  VANSJØ/OSLO (VG) De to Frp-veteranene Carl I. Hagen (72) og Øystein Hedstrøm (69) er i  harnisk over at deres eget parti…
 2. Spillet om den utskjelte flyseteavgiften

  RYGGE (VG) Det manglet ikke på advarsler etter at Stortinget…

Mer om

 1. Scandinavian Airlines (SAS)
 2. Norwegian
 3. Luftfart

Flere artikler

 1. Flyavgiften: Du kan få ekstra regning

 2. Pluss content

  Frp-veteraner opprørt over flyavgiften

 3. Norwegian dropper inkasso på passasjeravgift

 4. I mars skrudde Norwegian opp prisene «for å ta høyde for avgiften» – nå krever de inn avgiften i tillegg

 5. Her er Norwegians trøbbel-liste

Fra andre aviser

 1. Han fikk tilbake flypassasjeravgiften

  Bergens Tidende
 2. Har du mottatt dette kravet fra Norwegian?

  Bergens Tidende
 3. Har du mottatt dette kravet fra Norwegian?

  Fædrelandsvennen
 4. Nå krever Norwegian etterbetaling av flyavgiften

  Aftenposten
 5. Reisende etterfaktureres for flypassasjeravgiften

  Fædrelandsvennen
 6. Transportklagenemnda: Du må betale regningen på flypassasjeravgiften

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder