Store bøter etter falsk kidnapping i Oslo

Fire spøkefugler i 20-årene satte store politiressurser i sving da bekymrede naboer trodde en væpnet kidnapping foregikk utenfor vinduene deres. Det skulle koste dem dyrt.

Artikkelen er over tre år gammel

Fire menn i begynnelsen av 20-årene er ilagt bøter etter å ha utløst en omfattende politiaksjon i Oslo, kvelden den 10. september.

Bakgrunnen for aksjonen var en rekke nødtelefoner som ble ringt inn fra området rundt Tøyensenteret i Oslo. Politiet fikk beskjed om at flere maskerte og bevæpnede menn var i ferd med å ta en mann som gissel.

Store politimannskaper bevæpnet seg og rykket ut til Tøyen-området i Oslo sammen med ambulanser. Og fikk rask kontroll på fem personer, en bil og en del rekvisitter.

Kvinne i sekstiårene sultet ihjel: Gigantbot til Oslo kommune

Bøtelagt

Tre av mennene er bøtelagt med 6000 kroner. Sistemann måtte ut med 12.000. Han hadde noen dager i forkant av den falske kidnappingen iscenesatt to lignende episoder på Tøyensenteret, opplyser politiet til VG.

I det første tilfellet snek han og en medhjelper ikledd Guy Fawkes-masker seg opp til en person ved et bysykkelstativ og forsøkte å få ham til å gi dem en sykkel. Han ble så skremt at han sprang fra stedet og ringte politiet.

Leste du? Åtte halliksiktet etter aksjon mot massasjesalonger i Bergen

Dagen etter gikk den nå bøtelagte mannen inn på et gatekjøkken iført samme maske. Da betjeningen ba ham ta av seg masken gikk han opp til kassen, sa han hadde en pistol og forsøkte å true til seg penger.

Da en kunde kom inn stakk han fra gatekjøkkenet.

Mann (35) drept av politiet: Fjerde gang på 14 år

Tas på største alvor

Særlig den siste hendelsen utløste en større politietterforskning. Alt sammen er filmet med skjult kamera, og lagt ut på Youtube, ifølge politiet. Til sammen har mennenes påfunn lagt beslag på store politiressurser.

– Bøtene reflekterer på langt nær hva dette har kostet samfunnet, men det er nå sånn det er. Vi tar dette på største alvor og vil slå ned på det. Man kan mene hva man vil om å more seg på andres bekostning, men dette har gått alt for langt, sier politiadvokat Andreas Meeg-Betzen ved Grønland politistasjon til VG.

Alle fire har vedtatt bøtene. Politiet har ikke kjennskap til noen av dem fra før.

Les også: Nytt politivådeskudd i Oslo

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder