Glatte veier skaper kaos på legevakt

Minusgrader og nedbør er en skummel kombinasjon: Tirsdag morgen var veiene på Østlandet farlig glatte.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Politiet i både Oslo, Follo, Asker og Bærum, Telemark og Østfold hadde tirsdag morgen en klar beskjed til alle med planer om å bruke bilen: Kjør forsiktig!

– Det vil nok ta lang tid å komme seg til jobb i dag, fastslo Ronny Årstein, operasjonsleder i Romerike-politiet, tidlig til VG.

På Twitter skrev politiet i Asker og Bærum:

«Flere telefoner om svært glatte veier. Kullebunnveien i Asker og Konvallveien i Bærum. Folk setter fra seg bilene og går.»

Sjekk her hvordan bremselengden øker på glatt føre.

Det er kombinasjonen av minusgrader og regnvær som har skapt fullt kaos enkelte steder i landet.

Har du bilde eller video av glatta? Send sms/MMS til 2200 eller på mail 2200@vg.no

Kaos på legevakt

Grete Kvåli Frelund, sekretær ved Oslo skadelegevakt, har ikke mange sekunder å avse til en prat med VGs reporter.

– Her har det vært stappfullt siden morgenen i dag, sier hun.

Korridorene er fulle av mennesker, og Frelund forteller at mange ansatte kommer sent til jobb på grunn av det glatte føret.

– Vi har tilkalt flere, og her er alle satt i sving.

VELTET: En trailer veltet tirsdag morgen på E6 ved Berger i Skedsmo. Foto: Mahir Cagatay ,

– Sjanseløst å bremse

Samtidig som politiet anbefalte å kjøre kollektivt, ble Kongsvingerbanen stengt mellom Lillestrøm og Fetsund, flere busser på Romerike ble innstilt på grunn av det glatte føret, og Ruter melder at rundt 30 bussruter ble merket med «midlertidig stans».

En av dem som har stått bom fast i morgenrushet, er Blerim Zogaj (38) fra Lambertseter i Oslo. Mellom klokken 04.45 til 07.30 kom han ikke av flekken på E6 nord for Skedsmokrysset.

– Jeg var på vei ned en bakke, da jeg plutselig så at bilene satt på varsellyset og skled overalt. Jeg holdt på å kjøre på bilen foran – selv om jeg kjørte i 70 i 100-sonen. Det var sjanseløst å bremse. Jeg skled i flere hundre meter, inntil jeg endelig fikk stoppet. I speilet så jeg at det kom flere biler i full fart mot meg, og jeg måtte hive meg i veikanten for å slippe dem forbi, forteller Zogaj.

ULYKKE: Blerim Zogaj (38) fra Lambertseter har sittet bom fast på E6 ved Skedsmokrysset siden klokken 04.45. Flere biler har sklidd inn i hverandre, sier han. Foto: Blerim Zogaj , VG-tipser

Ikke byttet ennå? Alt du trenger å vite om vinterdekk

SKLIDD UT: En buss har rutsjet av den såpeglatte veien og inn i en garasje på Kløfta, melder en tipser. Ingen skal være skadet. Foto: VG-tipser ,

Til slutt sto alle bilene i ro. Flere av dem hadde kjørt inn i hverandre, eller ut i autovernet. Ambulansen kom fort til stedet, sier 38-åringen.

– Men da personellet skulle ut av ambulansen, gikk de rett på snørra. Det så jo litt komisk ut.

– Har du et råd til alle dem som skal komme seg fra a til å i dag?

– Ta en kontordag hjemme. Det er ikke bra å kjøre i dag, ikke i det hele tatt. Bare T-bane og tog funker, svarer Zogaj.

Skolebuss med 40 barn veltet

Omkring 8.30 tirsdag veltet en skolebuss med 40 barn i Revetal utenfor Tønsberg. Det er så langt ikke meldt om alvorlige skader. Redningsetater er nå på stedet, får VG opplyst.
Alle som var i bussen, ble plassert i en ny buss som raskt kom til stedet.

REDNINGSBIL I GRØFTA: Selv NAF har problemer med å holde seg på veien i Røyken. Foto: VG-tipser ,

Problemer i Romerike

En melkebil har sklidd inn i et bygg tilhørende Åskollen skole i Drammen, meldte Søndre Buskerud politidistrikt i morgentimene. Det har vært svært glatt på stedet i dag.

Arvid Wahlstrøm i Vegtrafikksentralen slår fast overfor VG at det har vært en del problemer på veiene, spesielt i Romerike.

– Vi har hatt 3-4 større hendelser som har generert en del kø. I tillegg har vi fått en del mindre utforkjøringer og noen mindre kollisjoner. Vi har ikke fått beskjed om noen personskade.

Petter Solbergs beste tips: Slik kjører du på vinterføre

Det pågikk en bilberging i 07.20-tiden på E6 ved Grankrysset i Akershus, der et vogntog hadde veltet.

Blir mildere

Asfalten har vært så kald at regnet som falt i natt og i morgentimene, har frosset fast på veien. Når dagen gryr og det blir mildere, vil veiforholdene etter hvert bli bedre. Vi ser allerede langt mer kjørbare forhold enn tidligere i morges, sier Wahlstrøm til VG like før klokken 10.

Min Mote guider deg: Varm og trendy i vinter

– Det ser ut til å bli mildere. Trafikken kjører på, og øker temperaturen på veibanen. På E6 fra Skedsmo og innover er veiene saltet, men man må uansett kjøre forsiktig. Også på en del kommunale veier i Oslo, må folk vise varsomhet. De som har sommerdekk, bør absolutt ikke kjøre bil i dag.

Operasjonsleder Ronny Årstein mener der er så glatt ute at det er vanskelig å holde seg på beina. Det kan være lurt å kjøre ekstra forsiktig på veien til jobb, sier han.

– Eller ta toget i dag. Man bør nok helst gjøre det, sier han.

If: 1 av 7 krajser på sommerdekk

KJØR FORSIKTIG: Tirsdag morgen meldes det om såpeglatte veier på Østlandet – og for mange kan det nok lønne seg å la bilen stå hjemme. Dette bildet ble tatt på E6 ved Skedsmovollen, hvor det var kø i morgentimene. Foto: Tom Høgseth , VG

En av syv som kolliderte eller kjørte av veien i fjor vinter, hadde på sommerdekk. Det viser en oversikt forsikringsselskapet If har gitt VG tilgang til.

I overkant av 15 prosent av de ulykkesrammede bilene som var registrert hos If (som skal utgjøre en av fire personbiler i landet) hadde ikke byttet til vinterdekk. Dette er en økning fra vinteren 2013, da det samme gjaldt under 12 prosent.

Sjåførene på Vestlandet og Sørlandet er verstingene i dette tilfellet – de er dårligst til å bytte dekk.

Se bremsetest: Piggfrie dekk dårligere enn utslitte sommerdekk

– Vi er urolige over økningen. Flesteparten av ulykkene skjer i overgangen mellom høst og vinter. Med et slikt nullføre som vi har i dag, er det piggdekk som duger best, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If.

SKØYTEBANE: På Lillestrøm stasjon er det lett å falle og slå seg tirsdag. Foto: Terje Bringedal ,

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder