PÅ OVERTID: De finanspolitiske talspersonene Svein Flåtten (H) (f.v.), Gjermund Hagesæter (FrP), Hans Olav Syversen (KrF) og Terje Breivik (V) må bli enige. Bildet er tatt under en pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett i sommer. Foto: Berit Roald , NTB/Scanpix

Budsjettforhandlingene: Har flyttet på seks mrd. kroner

I møte med KrF og Venstres ultimatum om bistand og klima, skal regjeringen ha rokert rundt seks milliarder budsjettkroner.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I helgen lyktes det ikke Høyre/Frp-regjeringen å bli enige med samarbeidspartiene Venstre og Kristelig Folkeparti om statsbudsjettet for 2016. Mandag klokken 08 går de finanspolitiske talspersonene i gang igjen.

Ifølge NRK er det blitt flyttet på seks milliarder kroner. Regjeringens opprinnelige budsjettforslag ser dermed ut til å komme ut betraktelig endret på den andre siden av møtelokalet.

– Mye er på plass, sa Hans Olav Syversen (KrF) til NTB søndag kveld.

Venstres Terje Breivik uttalte at de så «konturene av enenighet». Fristen de har satt seg er klokken 12, men det er uvisst om partiene rekker denne.

På tampen til å bryte sammen

Partene har trolig klart å enes om et opplegg for de vanskelige sakene som bistandspolitikken, klimagassutslippene og skatteopplegget.

Egentlig skulle Høyre og Fremskrittspartiet ha blitt enige med samarbeidspartiene Venstre og Kristelig Folkeparti innen lørdag klokken 12.

Men som VG skrev fredag, var det ifølge flere kilder en stund fare for at forhandlingene kunne bryte helt sammen.

– Vi er på overtid av overtiden. Landet trenger et budsjett, og vi bidrar konstruktivt for å få det til, men nå er situasjonen så uoversiktlig at det er stor uenighet også i KrF, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB lørdag.

Strides om bistand og klima

Det er særlig to saker som har vært vanskelige under forhandlingene:

• I KrF er det stor bekymring over at regjeringen ikke er villig til å fylle opp bistandsbudsjettet igjen, etter at statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen foreslo å bruke milliard-summer fra bistandsbudsjettet for å betale for flyktningkrisen.

Mandag morgen melder NRK at KrF har fått dels gjennomslag; i stedet for å ta 4,3 milliarder kroner fra utenlandsbistand til flyktningetiltak hjemme, skal det kun tas 1,8 milliarder kroner fra denne posten.

• Venstre klager over at statsbudsjettet har en altfor dårlig klimaprofil til at de kan stille seg bak det, og at de ikke har fått gjennomslag for grønne skatteøkninger.

Venstre-leder Trine Skei Grande har uttalt at forhandlingene er de mest krevende hun har opplevd i denne regjeringsperioden.

NRK melder også at regjeringens forslag til ny skattemodell, såkalt trinnskatt, endres ved at det første trinnet bortfaller. Med dét skal lavlønte komme bedre ut, ifølge partiene selv. Samarbeidspartiene er også enige om betydelig mindre skatteletter enn regjeringens forslag la opp til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder