STUDENTEN: Mette Hanekamhaug (25) studerer retorikk og språklig kommunikasjon på Universitetet i Oslo. I går tok hun en liten pause i studiene i høstsola på Blindern. Foto: Trond Solberg / VG

Hanekamhaug skammer seg over egen lønnsøkning

Student-Mette: 190 kroner mer pr. måned

Stortings-Mette: 5290 kroner mer pr. måned

BLINDERN (VG Nett) På Stortinget fikk hun over fem tusenlapper i månedlig lønnsøkning. Dersom hun kun hadde vært student, hadde hun måttet nøye seg med en knapp 200-lapp ekstra.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Frp-politikeren og studenten synes det er skammelig at regjeringen, som påstår at de satser på utdanning, lar studentene bli stadig fattigere - sammenlignet med både politikere og andre.

I statsbudsjettet for 2013 kom det altså ikke noe mer enn 190 kroner ekstra i måneden. Det tilsvarer prisen på en medium pizza med skinke og ost på restaurant.

- Jeg skammer meg her jeg sitter blant medstudenter på Blindern. Regjeringens manglende studiestøtte fører til økte klasseskiller. De rødgrønne mener ikke alvor med sine løfter om å styrke heltidsstudenten, sier Hanekamhaug til VG Nett.

Hun er redd det blir slik at de som har rike foreldre, kan bruke tiden 100 prosent på lesesalen, mens de som ikke har rike foreldre må sitte halve dagen i kassa på Rimi for å ha råd til å studere.

Studenten og politikeren understreker at hun ikke vil kutte i lønn og goder for stortingspolitikere. Hun vil styrke studentenes økonomi.

BAKGRUNN: Les alt om statsbudsjettet her

- Har ikke vært fattigere

Hanekamhaug får støtte fra studentene selv.

- Studentene har ikke vært fattigere på 37 år, samtidig opplever vi at stortingspolitikerne bevilger seg selv 30 ganger mer enn oss i lønnsøkning, sammenligner leder Øyvind Berdal i Norsk studentorganisasjon (NSO).

POLITIKEREN: Mette Hanekamhaug er den yngste representanten på Stortinget. Foto: FOTO: Lise Aasrud, NTB scanpix

Per idag får studenter 90.800 kroner i året i lån og stipend fordelt på 10 måneder, som ligger på nivå med folketrygdens grunnstøtte. NSO ønsker å oppgradere studiestøtten til 11 200 kroner per måned i 11 måneder, altså 1,5 ganger folketrygdens grunnstøtte og 123.183 kroner i året.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) sier hun forstår at studentene bruker skarpt skyts.

- Jeg skjønner at studentene spisser budskapet for å få fokus på sin sak. Men det viktigste argumentet deres er at alle må få lik rett til utdanning.

Kostbart for regjeringen

Hun innrømmer at økt studiestøtte hittil har blitt for kostbart for regjeringen.

- Det nådde ikke opp i regjeringsforhandlingene i 2009. Det vet studentene godt.

- Jeg har imidlertid oppfordret studentorganisasjonene om å påvirke partienes programmer for neste periode. 11 måneders studiestøtte er en stor reform med en prislapp på en halv milliard kroner pr. år, og konkurrerer med andre gode formål. Men studentene har gode argumenter på grunn av høye boligpriser og fordi det er et mål å sikre lik rett til utdanning, vedgår Halvorsen.

Studentleder Øyvind Berdal synes ikke Kristin Halvorsen tar innover seg alvoret i den skrantende student-økonomien.

- Regjeringen har lovet at det skal være mulig å studere på heltid, men med en økning i studiestøtten på stusselige 190 kroner i måneden, må studenter fortsatt prioritere deltidsjobben fremfor lesesalen for å få sitt eget budsjett til å gå opp, sier Berdal.

Halvorsen innrømmer at hun har en del ugjort for studentene etter syv år med SV-styrt Kunnskapsdepartement.

- Jeg forholder meg til regjeringserklæringen - og der var 1000 nye studentboliger hovedprioritet. Men jeg mener at dette er en sak som SV bør prioritere i neste periode.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder