Angriper mens kameraten filmer: Tvinger gutt ned på knærne – og slår hodet hans i bakken

Offeret til VG: - Kjente ikke gjerningspersonene

Her tvinger mannen offeret ned i bakken for så å slå hodet hans ned i asfalten – mens kameratene filmer og ler.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hendelsen fant sted natt til søndag 5. juli i Namsos.

Lensmann Erling Lundstadsveen bekrefter overfor VG at politiet etterforsker en voldsepisode fra Namsos, og at videoen knyttes til hendelsen.

– Vi mener at dette er relatert til den voldsepisoden som ble anmeldt 5. juli. Vi må få det bekreftet gjennom avhør, sier Lundstadsveen.

Han opplyser at to personer er siktet i saken. Politiet har innkalt til nye avhør etter at de mottok den dramatiske videoen.

– Dette her er helt uakseptabelt, og er noe politiet vil få bukt på. Det går ikke an å oppføre seg på den måten. Føres det bevis for at dette er utført med forsett, slik videoen viser, vil det få en straffereaksjon. Sånn skal vi ikke ha det, sier lensmannen.

Pågrepet etter video

En av de involverte i videoen ble torsdag pågrepet og satt i arresten. Mannen vil bli avhørt i løpet av kvelden, opplyser politiadvokat Amund Sand i Nord-Trøndelag politidistrikt.

– Mannen som er tatt inn, medvirker i videoen. Vi ønsker hans forklaring om videoen og innholdet i den, sier Sand.

VG har forsøkt å komme i kontakt med gjerningsmannen, men har ikke lyktes. Ifølge Sand skjedde pågripelsen uten dramatikk.

Hverken Lundestadsveen eller Sand kan svare på hvorvidt de siktede er blitt konfrontert med videoen.

– Dersom videoen viser seg å dokumentere forholdene i denne voldssaken, så er det svært relevant for etterforskningen, sier lensmannen.

Tenåringer siktet

To etnisk norske tenåringer er siktet for vold mot en utenlandsk statsborger i saken. Alle de involverte er mellom 15 og 19 år. Lundstadsveen ønsker ikke å gå inn på hva de involverte har forklart i avhør.

Vet du noe om saken? Kontakt VGs journalister her!

Kameramannen sitter hele tiden i en bil ved siden av, trolig sammen med en sjåfør. Etter at tenåringen har slått offeret ned i bakken setter han seg i bilen og de begynner å kjøre. Man hører et smell, og når kameramannen retter linsen frem igjen ser frontruten ut til å være knust.

Ikke-norsk statsborger

Alle de involverte er bosatt i Namsos-området. VG har vært i kontakt med offeret i saken. Han forklarer at ikke hadde har hatt noe relasjon med personene tidligere.

– Jeg kjente ikke gjerningspersonene fra før, sier offeret.

– De slo hodet hans i bakken og kastet mobilen hans. Det var helt forferdelig. Han kastet opp og blødde kraftig. Like etter ringte han oss, og vi gikk for å hjelpe han. Vi ringte politiet og anmeldte saken, sier en av hans venner til VG.

Politiet bekrefter at de har mottatt anmeldelsen.

– Siktelsen går på Straffelovens paragraf 228 første ledd, altså legemsfornærmelse. Jeg kan ikke si noe om skadeomfanget, men det kan selvsagt hende at etterforskningen vil medføre at de to blir siktet for mer alvorlige forhold, sier lensmannen.

Ikke tilknytning til offeret

Politiet jobber også med å finne ut av hva som er foranledningen til voldshandlingen.

De to siktede skal ifølge politiet være bekjente, men de skal ikke ha hatt noen tilknytning til offeret.

– Vi vet foreløpig ikke hva som var foranledningen. På nåværende tidspunkt har vi ingen holdepunkter for å si at det er uprovosert vold, men dette vil etterforskningen vise, sier Lundstadsveen.

– Er dette rasistisk motivert?

– Vi har ingen holdepunkter for å si det, men vi registrerer det som skjer. Det er noe vi vil utrede så langt som mulig.

De to siktede har, så vidt politiet vet, ikke fått oppnevnt forsvarer. Begge takket nei til forsvarer i avhør, opplyser lensmannen.

Video fra Jerusalem: 15-åring skal ha blitt brutalt banket opp av politiet

Drama på Oslo S: Vektere brakk armen på mann uten billett

Oppsiktsvekkende video fra Sverige: Vekter pågriper niåring og dunker hodet hans mot steingulv

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder