Jølster: Mener å ha funnet bil som ble tatt av skred

Etter flere søk i forbindelse med skredet på fylkesvei 451 i Jølster, ble det i dag funnet en større metallgjenstand på om lag 170 meters dyp.

Det opplyser Vest politidistrikt i en pressemelding en drøy uke etter at en bil ble tatt i jordskredet over fylkesveien. I bilen satt trolig mannen i 50-årene som er savnet og antatt omkommet.

– Det er overveiende sannsynlighet for at dette er bilen, sier lensmann Dag Fiske til VG.

Sonarbilder viser et tydelig omriss av en større metallgjenstand, med konturen av et kjøretøy. Ifølge lensmannen kan det sammenlignes med et ultralydbilde.

– Vi har ikke noen garanti på at den antatt omkomne mannen befinner seg i bilen, men funnet øker i hvert fall sannsynligheten for at vi finner han, sier Fiske.

Les også: Har funnet bilrester i Jølstravatnet

Dårlig sikt

Gjenstanden ble funnet på om lag 170 meters dyp 660 meter ut i Jølstravatnet.

Ut fra bildet er det ikke mulig å si om gjenstanden ligger i eller oppå selve raset. Det Samtidig er man helt avhengig av bedre sikt for å ta undervannsbilder og eventuelt starte hevingsarbeidet.

– Den ligger i så fall ikke dypere enn en meter under rasmassene, men det er en klar utfordring med tanke på å få den hevet, sier Fiske.

Siden det ikke lar seg gjøre å ta undervannsbilder, får politiet heller ikke undersøkt om det er en person i den antatte bilen, skriver de i pressemeldingen.

Les også: Politiet forklarer: Sånn var de dramatiske timene

Flere søk

Ifølge politiet vil det trolig ta tid før sikten er god nok.

– Fra dem som har drevet med søket denne uken har vi fått opplyst at sikten gradvis blir bedre, men hvor lang tid det tar er vanskelig å si, sier Fiske.

– Vi jobber med ulike scenarioer for å få bilen hevet.

Politiet har fått kritikk for å ha gjenåpnet veien for tidlig. Kort tid etter at de åpnet for trafikk gikk raset som tok med seg bilen. Politiet har beklaget det tragiske utfallet.

Les også: Politiet åpnet for trafikk – 15 minutter senere kom skredet

SØK I VANN: Båten ute på vannet opererer med en miniubåt utstyrt med sonar. Bildet er tatt tirsdag. Foto: Politiet

Søket etter den savnede har pågått i en uke, og i helgen ble det funnet bildeler i innsjøen.

Mandag startet politiet arbeidet med å grave opp et område på land, som følge av at brannmannskaper søndag søkte med metalldetektor i skredet. Dette søket var resultatløst.

Tirsdag ble det satt inn magnetsøker fra båt og ROV-miniubåt. Dette var første gang skredet som ligger under sjøen skulle undersøkes med miniubåt.

TATT AV SKRED: Bilen som forrige tirsdag ble tatt av et skred på sørsiden av Jølstravatnet, er trolig funnet. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder