Utvider siktelsen mot Philip Manshaus etter moské-skytingen

21 år gamle Philip Manshaus er terrorsiktet etter moské-skytingen. Han er også siktet for drapet på sin 17 år gamle stesøster.

– Siktelsen er endret til å omfatte terror. I tillegg er han siktet for drap, sier Grete Lien Metlid, som leder Felles enhet for etterretning og etterforskning i Oslo-politiet, til VG.

Han fremstilles for varetektsfengsling klokken 13.15 mandag. Påtalemyndigheten kommer til å be om at han varetektsfengsles i fire uker med full isolasjon, brev- og besøksforbud, samt medieforbud.

– Det er etterforskningen som har pågått som har gjort at vi har valgt å utvide siktelsen. Vi har fått et bedre og bedre bilde av hva som har skjedd, sier Metlid.

Har du tips eller bilder i saken? Tips VG her.

ÅSTEDET: Mandag morgen har flere lagt ned blomster utenfor moskeen i Bærum. Foto: Thomas Andreassen, VG

Det var lørdag i 16-tiden at det ble meldt om skyting i al-Noor-moskeen i Bærum. Da politiet kom til stedet hadde de som var der, blant annet Mohammed Rafiq (65), overmannet gjerningsmannen.

Det ble avfyrt flere skudd og 21-åringen skal ha hatt med seg to våpen. Ingen ble alvorlig skadet i angrepet. To personer, deriblant siktede, ble lettere skadet.

Bakgrunn: Mann (21) siktet for drap og drapsforsøk

Senere lørdag aksjonerte politiet mot Manshaus adresse i Bærum. Der fant de hans 17 år gamle adopterte stesøster drept.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KNUST: Glasset på en sidedør ved moskeen er knust etter lørdagens skyting. Foto: Thomas Andreassen, VG

les også

Feighet og heltemot

Skal ha hyllet Quisling

Han ble da siktet for drap- og drapsforsøk. Nå blir 21-åringen terrorsiktet, opplyser Metlid til VG.

Det ble tidlig klart at 21-åringen hadde gitt uttrykk for høyreekstreme holdninger. I et nettinnlegg skrevet i siktedes navn kort tid før angrepet mot moskeen, hylles terroren i Christchurch, El Paso og San Diego. I innlegget oppfordres andre til å delta i rasekrig. Han skrev videre at han forventet å dø. Det avsluttes med «Valhall venter».

– Kartleggingen som er gjort har vist at denne personen har høyreekstreme holdninger. Han har hyllet Quisling. Han har innvandringsfiendtlige holdninger, sa politioverbetjent Rune Skjold i Oslo-politiet på en pressekonferanse søndag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SIKTET: Politiet bekrefter at Philip Manshaus har gitt uttrykk for høyreekstreme meninger, hvor han blant annet skal ha hyllet andre terrorangrep og Vidkun Quisling. Foto: Framtida.no

Nekter straffskyld

Politiet ønsker at det utføres en judisiell observasjon av siktede, men foreløpig er det ikke gjort. Judisiell observasjon innebærer er kartlegging av siktedes psykiske tilstand og hvorvidt han er strafferettslig tilregnelig.

Mandag ble det klart at han nekter straffskyld. Han har så langt nektet å la seg avhøre av politiet.

– Jeg ønsker ikke å gå inn på hva har forklart nå. Det er for tidlig, sier Fries til VG.

Bekymret for holdningene

21-åringens tidligere medelever ved folkehøyskolen han gikk på frem til juni i år, har sagt til VG at de var bekymret for hans ekstreme holdninger.

les også

Feirer den muslimske høytiden: – Vi er bekymret for sikkerheten

– Jeg skjønte at noe sånt kunne skje. Jeg har tidligere sagt til en venninne: «Dette kommer ikke til å gå bra, noen kommer til å dø, enten ham eller noen andre», sier en kvinne som var elev ved folkehøyskolen i samme periode.

Hun varslet en lærer om det hun mente var kvinne- og innvandringsfiendtlige holdninger.

– Det var ingen grunn til å gå til politiet i vinter, og jeg ser heller ingen grunn til å gjøre det på nåværende tidspunkt basert på det jeg vet. Hvis politiet tar kontakt, får de så klart opplysninger av oss, sier læreren til VG.

21-åringen er født og oppvokst i Bærum. Han er ikke tidligere straffedømt, men politiet har bekreftet at de har hatt kjennskap til ham. Det skyldes at de ble varslet om nettaktiviteten.

Elever som har gått på skole med siktede mens de var yngre, beskriver han som glad og skoleflink.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder