NYE VÅPEN: Morten Haga Lunde er sjef for Etterretningstjenesten. I E-tjenestens trusselvurdering for 2020 presenterer han et trusselbilde i rask endring. Russland og Kina regnes som trusselaktørene med hardest trykk mot Norge. Foto: HELGE MIKALSEN

Nytt russisk missil - kan nå mål i Norge på 40 minutter

Ett av Russlands nye våpen er et kampfly-missil som kan nå mål i Norge med en varslingstid på bare 40 minutter, ifølge sjefen for Etterretningstjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Helge Mikalsen (foto)

Mandag ettermiddag holdt E-sjefen sin årlige tale i Oslo Militære Samfund.

I foredraget viste han fram kart som anslår rekkevidden til Kinzhal, et ballistisk missil som kan skytes ut fra fly, og med minimal tid for norske myndigheter til å reagere dersom missilet skulle bli tatt i bruk:

– Vi har observert fly-tester av det luftleverte ballistiske missilet Kinzhal, et av de nye våpnene. Våre beregninger viser at dersom dette missilet skytes ut fra et fly over Kola, vil varslingstiden – gitt at vi detekterer aktiviteten – være cirka 40 minutter fra flyets avgang til missilets nedslag i et mål i Norge, sa Haga Lunde i sin presentasjon.

Russland har tidligere oppgitt at missilet har en rekkevidde på opp mot 2000 kilometer, og evne til å bære både atomstridshoder og konvensjonelle stridshoder.

les også

E-tjenesten advarer om våpenkappløp

Dette er missilets rekkevidde ut fra E-tjenestens egne beregninger. Bildet er fra E-sjefens presentasjon i Oslo Militære Samfund mandag ettermiddag. Foto: Illustrasjon fra E-tjenesten

Seks nye våpen

E-sjefen viste til presentasjonen som Russlands president Vladimir Putin holdt i mars 2018, hvor han fortalte om seks nye russiske våpensystemer.

– Mange av de nye våpnene har spesielle egenskaper og faller utenfor etablerte våpenkategorier. Flere kan bære både atom- og konvensjonelle stridshoder. Våpnene befinner seg på ulike utviklingsstadier, men både Avangard og Kinzhal skal allerede være utplassert, selv om dette ikke trenger å bety at de er tilgjengelige for operativt bruk, sa Haga Lunde.

Putin har tidligere sagt at Kinzhal-missilet kan fly 10 ganger lydens hastighet, ha en rekkevidde på opp mot 2000 kilometer, og evne til å bære både atomstridshode og konvensjonelle stridshoder.

I trusselvurderingen «Fokus 2020» omtales Avangard som et våpen som «ikke kan stoppes av noe kjent forsvarssystem».

Kinzhal-missilet montert på et russisk MiG-31 K kampfly. Bildet er tatt under en militærparade i Moskva i mai 2018. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

les også

2020 kan bli et farlig år: Så stor er risikoen for atom-kollaps

Anti-satellitt

E-sjefen omtalte også et helt nytt russisk anti-satellittvåpen som skal ha vært under utvikling i flere år – og vil representere en ny dimensjon i den russiske militærmaktens verktøykasse. Systemet forventes å bli erklært operativt i løpet av ett til tre år, sa han.

Etterretningstjenesten rapporterer om høy russisk aktivitet i nordområdene de siste månedene. Så sent som i forrige uke gjennomførte russiske krigsskip en øvelse med luftvernmissiler utenfor kysten av Nordland.

Øver langs Norskekysten

Øvelsen Ocean Shield i 2019 foregikk helt fra Østersjøen via Nordsjøen, Norskehavet og til Barentshavet.

– For første gang etter den kalde krigen så vi at Russland øvde på å etablere et sammenhengende bastionforsvar – fra Murmansk i Nord til Nordsjøen og de danske beltene i sør, sa Haga Lunde.

– Fra å ha et forsvar som på 1990-tallet kun var innrettet for kjernefysisk storskala-krig, ser vi i dag en militærmakt som kan operere i hele konfliktspekteret som et politisk instrument. Øvingsaktiviteten i 2019 viser at Russland har kommet langt i å bygge en dynamisk militærmakt, med evne til å tilpasse virkemiddelbruken, fortsatte han.

Har svakheter

Men Haga Lunde fortalte også om det han oppfatter som betydelige militære svakheter i Russland:

** Han mener at de ligger etter Vesten i utviklingen av jagerfly.

** Russland har utfordringer med å etablere et moderne kommando- og kontrollsystem.

** Marinens overflatefartøyer er gamle og byggingen av nye fartøyer er utsatt.

** Russland mangler fortsatt hangarskip i seilbar stand.

– Men utviklingen viser også at Russland er svært bevisst sine svakheter – og arbeider kontinuerlig med å omgå og utbedre svakhetene – ikke minst gjennom utvikling av en rekke nye våpen, sa Morten Haga Lunde.

les også

E-sjefen i 2019: Slik svarte Putin på NATOs storøvelse i Norge

Annen maktbruk

Men truslene er ikke bare nye våpen, fordi militærmaktene stadig skaffer seg nye kapasiteter:

– Den teknologiske utviklingen har medført at ikke-militære virkemidler i stor grad kan brukes som et alternativ til militær makt i forfølgelse av de samme målene. Økonomisk maktbruk, desinformasjonskampanjer og nettverksoperasjoner er eksempler på slike virkemidler, sa E-sjefen.

Mer om

 1. E-tjenesten
 2. Forsvaret
 3. Russland
 4. Vladimir Putin
 5. Atomvåpen

Flere artikler

 1. Norge mangler missilforsvar - NATO-sjefen urolig over kortere varslingstid

 2. Putin: Russland er fremst i utvikling av nye våpen

 3. Stoltenberg om Russlands nye missiler: – NATO har allerede begynt å svare

 4. Russland varsler ny missil-øvelse utenfor Nordland

 5. Så sterkt er det iranske militæret

Fra andre aviser

 1. E-tjenesten: Trusselbildet er blitt mer alvorlig

  Fædrelandsvennen
 2. E-sjefen: Dette er de største truslene mot Norges sikkerhet

  Aftenposten
 3. Kronikk: Faren for atomkrig er reell. Hvordan kan Norge møte utfordringene?

  Aftenposten
 4. Dette er Russlands militære styrker – og svakheter

  Aftenposten
 5. E-sjefen: Russland og Kina er de største truslene

  Aftenposten
 6. 298 mennesker ble drept da flyet fra Nederland ble skutt ned. Nå er en mistenkt pågrepet.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no