GÅR AV: Knut Aastad Bråten. Foto: Ilja C. Hendel / Kulturdepartementet

Statssekretær Knut Aastad Bråten trekker seg: – Politikerne må vise normal moral og etikk

Kulturminister Abid Rajas statssekretær, Knut Aastad Bråten (V), går av i protest mot det han kaller ukultur i politikken.

 • Runa Fjellanger
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Bjørn Haugan
 • Eirik Røsvik
 • Sven Arne Buggeland

– Den politiske ukulturen luktar vondt, er med på å svekke demokratiet vårt, og er slik med på å bryte ned tillitsforholdet mellom oss, skriver Bråten (V) på Facebook.

Han har vært statsekretær for kulturminister Abid Raja siden 24. januar i år. Torsdag forklarer han hvorfor han går av i et Facebook-innlegg:

– I tre månader har eg hatt eit svært privilegert ombod. Eg har sett og lært mykje – om kunst og kultur i vid forstand, om idrett og frivillig arbeid, om strategiar og prosessar, om politikkens kulturar – og ukulturar. Det siste vart avgjerande for valet eg no har tatt, skriver Bråten og fortsetter:

– Politikken har som kjent mange andlet. Politikarane også. Dei er korkje feilfrie eller perfekte. Det er det heller ingen som forventar. Men politikarane må vise normal moral og etikk, vere til å stole på, nokon å sjå opp til. Den politiske ukulturen luktar vondt, er med på å svekke demokratiet vårt, og er slik med på å bryte ned tillitsforholdet mellom oss.

Raja føler seg ikke truffet

– Kulturminister Abid Raja, forstår du hva Knut Aastad Bråten mener med en ukultur i politikken?

– Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i den beskrivelsen.

– Det er en tøff avskjedshilsen han kommer med?

– Det er hans ord, men jeg kjenner meg som sagt overhodet ikke igjen i den beskrivelsen.

– Er det en hilsen til deg?

– Som sagt, jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i den beskrivelsen. Jeg har takket Knut og har respekt for at det er hans avgjørelse, at han har selv valgt tre av.

– Har dere hatt konflikter eller samarbeidsproblemer?

– Nå har jeg takket Knut for den innsatsen han har lagt ned for kulturen, for departementet, for Venstre og for meg. Jeg har respekt for hans avgjørelse. Og jeg har sagt jeg ønsker ham lykke til videre med arbeidet.

– Så du føler deg ikke truffet?

– Nei, ikke i det hele tatt, sier kulturminister Abid Raja til VG.

Raja om Bråten: – Raus

Tidligere torsdag sendte Raja følgende kommentar til VG per SMS:

– Jeg er glad for at vi gikk muligheten til å bli kjent med Knut. Han har en stor, raus personlighet, godt humør og høy faglig kompetanse og integritet. Jeg har takket han for innsatsen han har lagt ned for sektoren, for departementet, for partiet og for meg. Det er leit at han har valgt å trekke seg, men jeg har respekt for avgjørelsen, skriver Raja.

– Jeg har nå fått Gunhild Berge Stang med på laget som ny statssekretær, hun er tidligere ordfører fra Fjaler. Vi ser frem til sammen å fortsette det politiske arbeidet til det beste for kulturen, idretten, frivilligheten og alle de andre områdene departementet vårt jobber med.

Raja har også kommentert Facebook-innlegget til Bråten:

– Jeg takker deg, Knut, for innsatsen du har lagt ned for kulturen, for departementet, for partiet og meg. Det er leit at du velger å trekke deg, men jeg har respekt for din avgjørelse. Ønsker deg lykke til med stort og smått, skriver Raja.

les også

Står frem sammen for å bekjempe fordommer

Skei Grande: Lei seg

Venstre-leder Trine Skei Grande sier til VG at hun er orientert om Knut Aastad Bråtens avgang, men vil ikke kommentere hans kritikk mot politikkens kultur og ukultur:

– Jeg er veldig lei meg for at han trekker seg. Til Kulturdepartementet hadde han med seg et stort engasjement og nettverk i kulturlivet, og for Venstre. Jeg håper at fortsetter med det i andre roller i fremtiden, sier Venstre-lederen til VG.

Trine Skei Grande sier at det er næringsminister Iselin Nybø som håndterer Venstres saker i regjeringen, og viser til henne for ytterligere kommentarer.

– Jeg har hatt gode og fortrolige samtaler med både Knut og Abid om dette. Innholdet i disse samtalene kommer jeg selvfølgelig ikke til å gjengi i media eller andre steder. Jeg har lært Knut å kjenne som en person med stor innsikt i og et stort engasjement for kultursektoren. Nå har han bedt om å fratre som statssekretær og det er et ønske jeg selvfølgelig respekterer. Jeg ønsker ham lykke til videre og gleder meg til å treffe ham igjen i andre sammenhenger, skriver Nybø i en SMS til VG.

«Sterk og modig tekst, Knut! Dessverre er jeg ikke overrasket i det hele tatt. Du har høy integritet, er skarp og kunnskapsrik - hel ved. Lykke til med nye utfordringer, håper det blir skikkelig bra!», skriver tidligere Venstre-statssekretær Rebekka Borsch under Bråtens innlegg.

Borsch ønsker ikke å utdype kommentaren overfor VG.

Knut Aastad Bråten

I Facebook-innlegget takker Bråten for tilliten, og skriver:

– Korleis forvaltar vi dei politiske oppgåvene best? Politiske resultat blir til gjennom diskuterande samarbeid og tillitsfulle prosessar. Kanskje vart det for mykje hastverk, for lite dialog, for lita evne til å få fram det beste i folk? Det er krevjande å ta del i ein politisk leiarskap i eit departement når det knapt finst tid, tolmod og vilje til å arbeide saman.

VG har kontaktet Bråten, men han har hittil ikke besvart VGs henvendelser.

Ute fra 20.april

Knut Aastad Bråten har ikke fungert som statssekretær siden 20. april. Da ble den politiske rådgiveren til Abid Raja, Emma Lind (V) konstituert som statssekretær.

Søndag kveld sendte Statsministerens kontor ut melding om at tidligere Fjaler-ordfører Gunhild Berge Stang (V) ble konstituert som statssekretær fra 4.mai og inntil videre.

I Statsråd torsdag fikk Bråten avskjed i nåde, mens Gunhild Berge Stang ble utnevnt som ny statssekretær i Kulturdepartementet.

Mer om

 1. Politikk
 2. Abid Raja
 3. Kulturdepartementet
 4. Venstre (V)

Flere artikler

 1. Balladen om Abid og Knut

 2. To nye statsråder i Solberg-regjeringen

 3. Raja sår tvil om fotball-start i sommer: – Jeg har ikke lyst å ta håpet fra noen

 4. Stjerneregissør: Raja forstår ikke kulturlivet

 5. Guri Melby innstilt som ny partileder: – Det har vært tøft

Fra andre aviser

 1. Abid Rajas statssekretær slutter: «Den politiske ukulturen lukter vondt»

  Aftenposten
 2. Abid Rajas statssekretær trekker seg: – Den politiske ukulturen lukter vondt

  Bergens Tidende
 3. – Er verkeleg Abid Raja ein ukulturminister?

  Bergens Tidende
 4. En svært dårlig attest for en mann med partilederambisjoner

  Aftenposten
 5. Ble politisk rådgiver for Raja seks uker før koronakrisen rammet: – Har aldri opplevd noe mer intenst

  Fædrelandsvennen
 6. Mussolini gjorde jobben for Venstre

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no