NY BOK: Den tidligere mye omtalte politivolden i Bergen er tema i boken «Politivoldsaken». Her er politihuset i Bergen Foto: Hallgeir Vågenes

Politivoldssaken i Bergen: Ny bok beskylder voldsforskere for bløff

Forskningsprosjektet som ligger til grunn for politivoldssaken i Bergen, stemples i en ny bok som svindel. Men forfatterne har ikke snakket med voldsofre selv.

NTB-Johan Falnes

«Den største forskningssvindelen i Norges historie», skriver forfatterne Bjarne Kvam, Per Christian Magnus og Tom Kristensen i den nye boka «Politivoldsaken».

Politivolden i Bergen ble avdekket da Gunnar Nordhus og Edvard Vogt la fram forskningsrapporten «Volden og dens ofre» i 1981. Det ble starten på et stort oppgjør om politivold i Norge. Men nå hevder Kvam, Magnus og Kristensen at de kan dokumentere at mye av det de to forskerne hevdet, var «ren bløff».

– Vi stiller oss helt åpne for at det kan ha vært politivold i Bergen. Men vi har ikke noen tro på at det var noe verre i Bergen enn andre steder, sier Bjarne Kvam til NTB.

Han mener det er «opplagt» at Nordhus og Vogt «hadde som formål å sverte politiet».

«Maktesløs»

Gunnar Nordhus har gitt sin advokat Håkon Brækhus fullmakt til å uttale seg for ham.

– Nordhus er helsemessig ikke i stand til å ta til motmæle, sier advokaten i en pressemelding etter lanseringen av boka tirsdag.

Ifølge ham føler Nordhus seg «maktesløs» overfor påstandene som framsettes i boka.

– Han er særlig ille berørt av at hans tidligere kollegaer anklages for uredelighet etter sin død, sier advokaten.

Etterlatte reagerer

Forskningspartneren Edvard Vogt døde i 2016, 93 år gammel. Vogts etterlatte reagerer kraftig på påstandene i boka.

– Forfatterne spekulerer på at politivoldsforskerne hadde personlige grunner til å ramme politiet, og at de kan ha vært drevet av et ønske om berømmelse. De påstår også at det kan ha vært en konspirasjon for å fremme en egen politisk agenda. Dette er så absurd at det ikke kan tas seriøst, sier sønnen Ivar Chelsom Vogt i en skriftlig kommentar til NTB.

Han mener boka gir en versjon av historien der maktmisbruket fra politi og påtalemyndighet er visket bort.

Har ikke snakket med ofrene

Da forfattertrioen holdt pressekonferanse for å lansere boka, innrømmet de at de ikke har snakket med noen av voldsofrene selv.

Kvam forsvarer dette med at forfatterne ville ha stilt seg i en «farlig» situasjon hvis de hadde gjennomført slike intervjuer, fordi voldsofre i ettertid kunne ha beskyldt dem for å manipulere sitater.

Han går langt i å trekke voldsofrenes troverdighet i tvil.

– Det denne politivoldssaken har vist, er at disse voldsofrene gjerne forteller én historie den ene dagen, og så forteller de en annen historie neste dag. Så det å basere seg på hva disse voldsofrene sier, er ikke egnet til å kaste lys over om dette forskningsprosjektet er seriøst eller ikke, sier Kvam til NTB.

– Vi har ikke gransket politivold. Vi har gransket et forskningsprosjekt, påpeker han.

Utfordrer pressen

Men det mest interessante for publikum er om funnene i voldsforskningen var riktige eller ikke, mener Brækhus.

– Nordhus oppfordrer pressen til å kontakte tidsvitner som skal ha vært utsatt for vold fra politiet side, heter det i uttalelsen fra advokaten.

Han stiller spørsmål ved forfatternes beslutning om ikke å snakke med voldsofrene selv.

– Gunnar Nordhus anser voldsofrene som sentrale personer, sier Brækhus.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder