Frode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft

I en video publisert på Facebook sier Frode Berg at de to årene i russisk varetekt har vært en tøff påkjenning.

– Jeg er endelig ute av Russland etter to års ufrivillig opphold i Lefortovo-fengselet i Moskva. Det her var jeg ikke forberedt på. Det har vært tøft, ventetiden har vært lang. To år i russisk varetektsfengsel har vært en tøff påkjenning, både for meg selv og min familie, sier Berg i videoen som er lagt ut på Facebook av hans advokat Brynjulf Risnes fredag kveld.

– Jeg vil ikke gå inn på saken i denne omgang, men kommer tilbake med en pressekonferanse. Jeg er for tiden på en trygg plass i Litauen, for å roe ned, slappe av og komme til hektene, sier Berg.

Frode Berg ble pågrepet i Moskva 15. desember 2017 og har sittet i varetekt i Moskva siden. I april i år ble han dømt til 14 års fengsel for spionasje.

– Takker Litauen

Statsminister Erna Solberg sa fredag kveld at representanter for norske myndigheter vil følge Berg hjem til Norge så snart det er praktisk mulig.

– Jeg ser frem til å møte familien i løpet av de nærmeste dagene, sier Berg.

Både statsministeren og utenriksministeren fremhevet under en pressekonferanse fredag at årsaken til at Berg nå kan komme til Norge er et nært samarbeid med litauiske myndigheter. Litauen har blant annet endret en lov for å gjøre utvekslingen av Berg mulig.

– Jeg har mange å takke for den støtte som har vært gjennom de to årene. En spesiell takk går til min nærmeste familie, som har vært utrolig sterk. En spesiell takk også til Litauens president som har gjort det mulig med en utveksling på grensen mellom Litauen og Russland i dag, avslutter han.

I kommentarfeltet under videoen har Frode Bergs kone Anita bedt advokaten om å hilse:

Foto: SKJERMDUMP

– Emosjonelt å høre stemmen hans

Frode Berg er nå fri etter å ha sittet fengslet i Moskva siden desember 2017. I april i år ble han dømt til 14 års fengsel for spionasje.

Nyheten ble ikke overraskende tatt godt imot at hans kone og datter, som sier at familien nå er veldig lettet.

Bergs datter, Christina Berg, forteller til VG at hun har hatt en kort samtale med faren fredag kveld.

– Han er sliten, men har det etter forholdene bra. Han hørtes sterk og klar ut, men det ble emosjonelt for meg å høre stemmen hans etter to år, sier hun.

VG har vært i kontakt med flere kilder tett på prosessen og kan nå fortelle hvordan norske myndigheter jobbet for å få ham hjem. Saken om det kan du lese her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder