MISTET AU PAIR: Justisminister Jøran Kallmyrs au pair måtte forlate landet i mai. Nå får hun komme tilbake. Foto: Frode Hansen

UDI snur: Kallmyrs au pair får jobbe likevel: – Ønsker å få henne tilbake så fort som mulig

Justisminister Jøran Kallmyrs au pair får lov til å komme tilbake til Norge.

 • Toini Thanem
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Stella Bugge
 • Øystein David Johansen

Artikkelen er over ett år gammel

Utlendingsdirektoratet har opphevet avslaget til justisminister Jøran Kallmyrs au pairs søknad om oppholdstillatelse.

9. mai fikk den filippinske kvinnen én dags frist for å forlate Norge, da hennes opphold i Norge var ulovlig. Nå får hun altså komme tilbake, og jobbe som au pair.

BAKGRUNN: Justisminister Jøran Kallmyrs au pair måtte forlate landet

Nye opplysninger

UDI opplyser til VG at det opprinnelige avslaget ble gitt på bakgrunn av opplysninger hun ga i søknaden, som de tolket som om oppholdet hadde et annet formål enn kulturutveksling, og at det ble jobbet før søknad var levert hos politiet.

les også

Kallmyr grillet om au pair-saken: – Hun satte bare på sin egen vask

I klagesaken har det imidlertid kommet frem «nyanseringer og nye opplysninger», som har gjort at UDI nå ikke lenger finner grunnlag for avslag.

I en pressemelding utdyper direktoratet at det fortsatt er slik at au pairen ikke har fulgt reglene ved bytte av vertsfamilie, men at de nå vurderer at dette er av mindre alvorlig karakter.

– Nå skal vi sørge for at det er helt sikkert at hun faktisk får komme tilbake og at vi ikke gjør noe feil. Så ønsker vi å få henne tilbake så fort som mulig, sier Jøran Kallmyr til VG

– Hun har vært en kjempefin au pair og jeg gleder meg over at hun får lov til å fortsette sin drøm om å få være au pair i Norge og lære av norsk kultur. Hun har også lyst til å være au pair i utlandet etter det og sparer opp penger til å starte sin egne lille bedrift når hun kommer tilbake til Filippinene, fortsetter han.

– Har du hatt kontakt med henne underveis? Jeg skjønner hun har sagt til advokaten at hun gjerne vil tilbake.

– Hun har hatt nær kontakt med mine kone hele veien, og vi har jo forsøkt å trøste henne med å si at vi får se hvordan saken ender, for nå har du fått lov til å komme frem med ditt syn og faktum i saken, sier Kallmyr og fortsetter:

– Norge er et system som har en god ordning på forvaltningssaker, som gjør at vi har en klageadgang. Og nettopp hovedhensynet bak en slik klageadgang er å kunne få frem nye nyanser i saken og bringe frem fakta. Det har skjedd i den saken her nå, og det er vi veldig godt fornøyd med.

– Så er det et spørsmål til justisministeren. Du tok et annet utgangspunkt enn det UDI mente var riktig tolkning av spørsmålet om å flytte hjem til en familie mens saksbehandlingen pågikk. Er det behov for en presisering av disse reglene slik at andre ikke risikerer å havne på samme sted?

– Forrige fredag ble det satt ned en settestatsråd på spørsmål om au pair-saker, og nå er det veldig kort tid siden dette vedtaket ble kjent, så jeg har behov for å undersøke om habiliteten er til stede eller ikke, sier Kallmyr.

Advokaten: – Riktig vedtak

Au pairens advokat, Ingvild Boe Hornburg, er fornøyd med omvendingen, og sier til VG at hun mener at dette er riktig vedtak i saken.

– Jeg har hele tiden sagt at dette har vært basert på en misforståelse. Jeg har skrevet en grundig klage, som nå er tatt til etterretning, og det viser at systemet fungerer.

les også

Over 200 au pairer utvist fra Norge siden 2016

Kvinnen vil nå tilbake til Norge, sier Hornburg.

– Hun vil gjerne komme tilbake til familien Kallmyr. Jeg vet ikke når, men hun vil tilbake så raskt som mulig.

Avslaget kom ikke frem

Ifølge UDI kom ikke det opprinnelige avslaget frem til au pairen på den oppgitte adressen hennes, men i retur til UDI etter at klagefristen gikk ut.

les også

LO-topp om Kallmyrs au pair-bruk: Burde ha flau smak i kjeften

Dermed ble hun ikke kjent med avslaget før hun møtte opp hos politiet dagen før utreisefristen. Hun valgte da å reise ut umiddelbart.

UDI skriver videre at hun ikke er utvist fra Norge, og at den delen av saken nå også er avsluttet.

Mer om

 1. Jøran Kallmyr
 2. Au pair
 3. Utlendingsdirektoratet

Flere artikler

 1. Kallmyrs au pair til NRK: – De behandlet meg som sin egen datter

 2. Au pairens advokat har sendt klage til UDI i kveld

 3. Mener UDI har brutt forvaltningsloven: – Undersøkte ikke saken før vedtak

 4. Au pairens advokat: – Tragisk og flaut for Norge

 5. Peil forklarer: Jøran Kallmyrs au pair

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder