LEDER: Sondre Hansmark i Unge Venstre. Foto: Therese Alice Sanne

Unge Venstre: Venstre må ut av regjering uten klima-gjennomslag

Både unge Venstre-leder Sondre Hansmark og fylkesleder i Agder Venstre mener det er Venstre som har grunn til å true med å gå ut av regjering, ikke Frp.

 • Martha C. S. Holmes
 • Ingvild Silseth
 • Synne Eggum Myrvang

Artikkelen er over ett år gammel

– Så lenge vi sitter i en regjering som ikke kutter nok utslipp, er det vanskelig for oss å forsvare regjeringsdeltakelse. Når utslippene nå går opp med 0,4 prosent er det tydelig at det ikke er godt nok, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark til VG.

Han viser til de nye SSB-tallene som viser at norske klimagassutslipp økte med 0,4 prosent fra 2017 til 2018. Samtidig raser bompenge-debatten, og flere Frp-fylkesleder sa mandag til VG at Frp bør ut av regjering, hvis ikke partiet får store bom-gjennomslag.

– Erna mer opptatt av å tekkes Frp på bilavgifter og bompenger enn av å gi oss gjennomslag på det som er viktig for oss, nemlig klima, sier Hansmark.

– Slår ring rundt bompenger

les også

Frp-ledelsen jobber med «smutthull» for å senke bompengene

Tirsdag hadde ungdomspartiet et krisemøte over telefon, der de samlet seg om et krav for at de skal stille seg bak at Venstre fortsetter i regjering.

– Vårt krav er at man må kutte utslipp hvert eneste år, man kan ikke skubbe det foran seg lenger. Venstre har løsningene på klima-krisen, men får ikke gjennomslag for å gjennomføre dem i regjering.

– Vil dere at Venstre skal gå ut av regjering hvis Frp får store bompenge-gjennomslag nå?

– Jeg mener ikke det er et alternativ - men jeg synes det er vanskelig å se for seg å sitte i en regjering som gjør det billigere å kjøre bil. Om de skulle få gjennomslag der, forventer jeg at vi får noe kraftig tilbake. Vi slår ring rundt bompenger, sier han og legger til:

– Og hvis Frp ikke får gjennomslag for å kutte i bompenger og går ut på grunn av det, ønsker jeg dem god tur ut av regjeringen.

les også

Unge Venstre kontrer Frp-Siv: Kaller inn til klima-krisemøte

Fylkesleder: – Utålmodighet i Venstre

– Jeg blir helt matt av å lese hva Frp truer med fordi de ikke får gjennomslag om bompenger - er det noen som skulle truet med å gå ut av regjering, er det Venstre, sier Petter N. Toldnæs, sentralstyremedlem og fylkesleder i Agder Venstre, til VG.

Han viser også til SSB-tallene, og sier han har snakket med flere i Venstre som støtter ham i denne saken.

– Dersom Frp skulle få store gjennomslag for å gjøre noe med byvekstavtalene, er det klart at det slår ut på samlede norske utslipp. Det ser jeg på som fullstendig utelukket, og jeg mener krisemøtene nå burde handle om klimatallene, sier han og fortsetter:

les også

Voteringer om milliard-bomprosjekter utsatt: – Vanvittig

FYKLKESLEDER: etter N. Toldnæs i Agder Venstre. Toldnæs er også medlem av Venstres sentralstyre. Foto: Privat

– Det oppfattes som helt surrealistisk når man setter disse to perspektivene opp mot hverandre - bompengekrisen på den ene siden, og klimakrisen på den andre.

– Mener du Venstre burde gå ut av regjering hvis Frp får store bomepnge-gjennomslag?

– Dette henger sammen. Jeg mener at her må vi kreve mer - og kreve raskere handling. Vi gikk inn i regjering i fjor, og vi har allerede fått på plass mange gode klimatiltak som virker, men det haster - og jo mindre vi gjør nå, jo mer må vi gjøre siden.

Han sier større utslipps-kutt er en oppgave som hviler på hele regjeringen, men ikke minst også Erna Solbergs skuldre.

– Er det noe vi skylder kommende generasjoner så er det å klare å levere på dette. Jeg opplever en stor utålmodighet både innad i eget parti, men ikke minst også hos egne barn og yngre generasjoner som presser på og krever mer nå - det er ingenting som er viktigere å levere på.

les også

Truer med Fornebubane-stopp om statlige penger uteblir

Fylkesledere tror ikke på Frp-exit

VG har snakket med flere andre fylkesledere i Venstre - som ikke har tro på noe nytt stort bom-gjennomslag for Frp. Fylkesleder Arjo van Genderen i Viken tror heller ikke Frp kommer til å gå ut av regjering over saken.

– Det ville vært ganske bisart og en skikkelig ripe i Frps renommé som et pålitelig og styringsdyktig parti. Frp har fulgt opp felles politikk frem til nå – indre medisinske utblåsninger til tross, sier han.

Også fylkesleder Kjartan Alexander Lunde i Rogaland understreker at regjeringspartiene må stå bak Granavolden-erklæringen som ble undertegnet for få måneder siden. Jan Henrik Nygård i Sogn og Fjordane sier han blir forundret hvis Frp går ut av regjering.

– De sitter i regjering, og vi har en avtale. Det er litt styr rundt bompenger, men de var vel forberedt på det.

les også

Bom stopp for Frp

Fylkesleder Karin Synnøve Frøyd i Vestfold Venstre sier Flere i Frp heller vil se seg tjent med å fortsette i regjering. Torgeir Anda i Trøndelag Venstre tror uansett det er uaktuelt at Frp får noe stort nytt bom-gjennomslag.

– Det er ingen bompengekrise i landet, det er en klimakrise. Og så er det kanskje krise på meningsmålingene for Frp, sier han.

Fylkesleder Irene Vanja Dahl i Troms og Finnmark Venstre understreker også at det viktige å ha fokus på nå er å begrense virkningene av klimaendringene.

– Brukerfinansiering av større vei- og kollektivprosjekteer er nødvendig for å få bedre luftkvalitet i de større byene, bedre kollektivtransport og mindre kø på veiene. Frp sin prosess vil jeg ikke spekulere i.

Mer om

 1. Utslipp
 2. Klima
 3. Klimapolitikk
 4. Regjeringen
 5. Venstre (V)
 6. Fremskrittspartiet (Frp)
 7. Bompenger

Flere artikler

 1. Unge Venstre kontrer Frp-Siv: Kaller inn til klima-krisemøte

 2. Stiller ti klima-krav: – Frp kan ikke holde regjeringen som gissel

 3. Lokale Venstre-topper ut mot Frp i regjeringsdrama

 4. Ønsker Frp «god tur ut av regjeringen» hvis de vil ha bomkutt

 5. Store forventninger til Siv Jensen før Frp-skjebnemøtet: – Partiledelsen er samstemte

Fra andre aviser

 1. Skei Grande om regjeringssamarbeidet: «Store utfordringer for hele prosjektet akkurat nå»

  Aftenposten
 2. For en måned siden skrøt Frp av ferske bompengeseire – nå truer partiet med å forlate regjeringen

  Aftenposten
 3. For en måned siden skrøt Frp av ferske bompengeseire – nå truer partiet med å forlate regjeringen

  Fædrelandsvennen
 4. Klimagassutslippene fra Norge øker. Ungdomspartilederne i krisemøte.

  Aftenposten
 5. – Heller de andre partiene som må ut av regje­ringen

  Fædrelandsvennen
 6. – Frp var veldig fornøyd med gjennom­slaget sitt om bompenger

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder