AVBRUTT REISE: Abid Raja (V) og Knut Arild Hareide (KrF) har begge avbrutt utenriks- og forsvarskomiteens reise til Indonesia, samtidig som lederne i Høyre, Venstre og KrF legger en ny regjeringskabal. Foto: Frode Hansen

Kilder til VG: Abid Raja snudde i Bangkok mandag

Venstres Abid Raja var på vei til Indonesia sammen med utenrikskomiteen. Men mandag, under en mellomlanding i Bangkok, snudde han og dro hjem til Oslo, får VG opplyst.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Eirik Mosveen
 • Bjørn Haugan
 • Runa Fjellanger

Ifølge sentrale kilder i Stortinget er ytterligere to sentrale politikere nå brått på vei hjem fra Indonesias hovedstad Jakarta:

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide, og Trond Helleland, Høyres parlamentariske leder.

Også KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan har avbrutt en utenlandsreise, får VG bekreftet.

Den raske returen skjer samtidig med at statsminister Erna Solberg (H) nå legger en ny regjeringskabal, sammen med partilederne Trine Skei Grande (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Ifølge VGs kilder jobbes det for at skiftene i regjering skal skje på fredag.

Få oversiktSlik ser kabalen ut nå

Komitereise til Indonesia

Både Raja, Hareide og Helleland sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomite. Komiteens reise til Indonesia var en lenge planlagt tur.

De fleste komitemedlemmene dro fra Oslo med et fly som tok av fra Gardermoen klokken 13.37 mandag ettermiddag.

Kilder til VGKamp om statsrådsplassene i Venstre

PÅ VEI HJEM: Trond Helleland (H) avbryter en komitereise til Indonesia for å returnere til Oslo, idet statsminister Erna Solberg legger en ny regjeringskabal. Foto: Helge Mikalsen

Dette skjedde samtidig som Frp-leder Siv Jensen holdt pressekonferanse og varslet at Frp avbrøt regjeringssamarbeidet og trakk seg ut av Solberg-regjeringen.

Ifølge VGs opplysninger hoppet Abid Raja av komitereisen ni og en halv time senere, på flyplassen i Bangkok, og returnerte umiddelbart til Oslo.

Ifølge VGs kilder jobber støttespillerne til Sveinung Rotevatn og Abid Raja, på hver sin kant, for å sikre dem fremtredende posisjoner i Solberg-regjeringen.

VGs Tone Sofie Aglen kommenterer: «Som å kaste en håndgranaet inn i Venstre»

Som omtalt tidligere onsdag har Venstre-ledelsen bestemt seg for å kreve utdanningsdepartementet - og partileder Trine Skei Grande er partiets kandidat til denne posten, ifølge VGs opplysninger.

Ifølge VGs kilde, som har innsikt i prosessen, har Venstres ledelse også bestemt seg for hvorvidt Abid Raja skal spilles inn som mulig statsråd eller ikke, men VG kjenner ikke til konklusjonen som er trukket. Det samme gjelder hvorvidt statssekretær Sveinung Rotevatn skal foreslås som kandidat som regjeringsmedlem, opplyser kilden.

Slik skjedde Frp-exitenTrodde ikke på brudd

Hareide hjem

Resten av komiteen fortsatte til Indonesia. Men onsdag ettermiddag har altså både Knut Arild Hareide (KrF) og Trond Helleland (H) funnet grunn til å dra hjem før det var planlagt, og vil være tilbake i Oslo i løpet av torsdagen, altså dagen før skiftene etter planen skal skje.

VG er kjent med at Hareide har fått mange oppfordringer i om å stille seg til disposisjon for en plass i den omdannede regjeringen.

Les også: Varsler omkamper og nye slag etter «frexit»

Få timer etter at Frps beslutning om å trekke seg fra regjeringen ble kjent mandag, spurte VG statsminister Erna Solberg om Hareides kandidatur:

– Hva om KrF krever at Hareide skal gjøre comeback i regjeringen?

– Det får vi ta på det tidspunktet det dukker opp. Vi får snakke med KrF om hvem de vil ha som statsråder. Og det må også være en kjønnsbalanse i denne regjeringen, svarte Solberg.

Den omdannede regjeringen med Høyre, Venstre og KrF, er den samme konstellasjonen som KrF gikk til valg på som sin «drømmeregjering» ved forrige stortingsvalg:

«KrF vil arbeide for en regjering i 2017 som består av flest mulig av sentrumspartiene og partiet Høyre», uttalte et enstemmig KrF-landsstyre høsten 2016.

«Med respekt for de politiske forskjellene er et regjeringssamarbeid med Frp ikke aktuelt», sto det også i uttalelsen som Hareide og hans partiledelse gikk til valg på.

Men i 2019 ønsket Hareide å innlede regjeringssamarbeid med Ap og Sp - en kamp han tapte med knappest mulig margin. Etter det gikk Hareide av som partileder, men sitter på Stortinget fram til 2021.

Superveteran

Trond Helleland (57) er Høyres super-veteran med 23 år på Stortinget. Men han aldri vært statsråd.

Han har vært Høyres parlamentariske leder siden 2013, et verv han overtok fra Erna Solberg da hun ble statsminister.

Samme høst ble hans ektefelle Linda Hofstad Helleland utnevnt til kulturminister i Solberg-regjeringen. Grunnloven hindrer at ektefeller kan sitte i regjering samtidig.

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Venstre (V)
 3. Kristelig Folkeparti (KrF)
 4. Høyre (H)
 5. Abid Raja
 6. Knut Arild Hareide
 7. Trond Helleland

Flere artikler

 1. Opplysninger til VG: Hareide blir samferdselsminister

 2. Kilder til VG: Kamp om statsrådsplassene i Venstre

 3. Dette er Ernas nye regjering

 4. Hodepine for Erna og Trine

 5. Erna Solberg mente Abid Raja var for fersk til å bli næringsminister

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder