Ny mann siktet i drapssaken i Bergen

En fjerde mann er pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap etter at en mann og en kvinne ble funnet døde i et turområde i Arna i Bergen mandag.

En 29 år gammel kvinne og en mann i 40-årene ble mandag funnet døde under en presenning i et populært turområde i Arna i Bergen. Nå er fire menn er siktet for drap eller medvirkning til drap.

Klokken 14 fredag ble fjerdemann pågrepet i Bergen sentrum.

På en pressekonferanse på politihuset i Bergen klokken 17 opplyser politiet at han er også siktet for drap eller medvirkning til drap.

FUNNSTEDET: De to døde ble funnet nær Osavatnet i Bjørndalen øst i Bergen. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Pågripelsen skjedde uten dramatikk. Han vil bli avhørt enten i kveld eller i morgen, sier påtaleansvarlig Inger-Lise Høyland på pressekonferansen.

Politiet har ikke besluttet om han skal varetektsfengsles.

– Har den siktede sagt noe etter pågripelsen?

– Jeg kan ikke si noe om det, sier hun til VG etter pressekonferansen.

Mannens forsvarer, Erik Ulvesæter, skriver følgende i en SMS til VG:

– Jeg har ingen kommentar på nåværende tidspunkt.

Bekrefter hypotese om drapssted

Høyland opplyser at hovedhypotesen om drap er styrket gjennom opplysninger fra obduksjon, tekniske undersøkelser og vitneavhør.

Politiet mener at de drepte mest sannsynlig er fraktet i bil til funnstedet ved Osavatnet øst i Bergen kommune.

Nå opplyser politiet for første gang at deres hovedhypotese er at drapene skjedde i Møllendalsveien, hvor det ligger et hospits.

MØLLENDALSVEIEN: Politiets hovedhypotese er at kvinnen og mannen er drept og at drapene skjedde ved med dette hospitset. Foto: Helge Mikalsen / VG

Stedet har stått sentralt i etterforskningen og har vært gjenstand for kriminaltekniske undersøkelser siden tirsdag. Blant annet ble det satt opp et telt utenfor hospitset.

– Vi tror det har skjedd i forbindelse med Møllendalsveien, sier påtaleansvarlig Inger-Lise Høyland til VG i etterkant av pressekonferansen. Om det var inne i eller utenfor hospitset, ønsker ikke Høyland å si noe om.

– Hva slags relasjon har de siktede til dette hospitset?

– Jeg kan ikke si annet enn at vi tror det er i Møllendalsveien det har skjedd.

Bistandsadvokat: – Familien er i dyp sorg

De to døde er norske statsborgere og kjent for politiet fra før. Pårørende ønsker ikke at navnene deres skal bli offentliggjort på nåværende tidspunkt, opplyser politiet på pressekonferansen.

Advokat Ivar Blikra bistår kvinnens etterlatte. Han sier til VG at hennes familie er i sjokk og dyp sorg over å ha mistet et nært familiemedlem.

– De har vanskeligheter med å ta innover seg at deres kjære brått er revet bort. Det betyr mye for dem å vite at politiet legger ned betydelige ressurser i oppklare saken, sier han.

BISTANDSADVOKAT: Cecilie Wallevik bistår den avdøde mannens pårørende. Her på fengslingsmøtet onsdag. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix

Bistandsadvokat for den avdøde mannens pårørende, Cecilie Wallevik, sier til VG at de trenger ro rundt seg.

– De har det kjempetøft, sier hun.

Tegner seg et bilde av hendelsesforløp

Politiet regner seg ferdig med undersøkelsene av funnstedet ved Osavatnet og en blokk med kommunale leiligheter beliggende i Arna, hvor tredjemann ble pågrepet i en væpnet politiaksjon.

– Vi regner oss ikke ferdige i Møllendalsveien, sier Høyland.

UNDERSØKELSER: Politiets kriminalteknikere satte tirsdag opp dette teltet utenfor et hospits i Bergen. Siden da har de saumfart stedet. Foto: HELGE MIKALSEN, VG

Der vil kriminaltekniske undersøkelser pågå igjennom helgen, og politiet vil også fortsette med vitneavhør, analyse av digitale spor og forsøk på å gjennomføre avhør av siktede.

Av fengslingskjennelsen går det også frem at politiet mener det fremdeles uklarheter knyttet til hvordan drapene har skjedd og hvem og hvor mange som har vært involvert.

les også

Dobbeltdrapssiktet møter ikke i retten

Etter pressekonferansen fredag opplyser påtaleansvarlig Inger-Lise Høyland til VG at de begynner å få et bilde av hva som har hendt.

– Dette er et puslespill hvor vi pusler sammen brikker. Men det er fremdeles uklarheter og mange involverte, sier hun.

Hun ønsker ikke å utdypet hva slags bilde av hendelsesforløpet som tegner seg.

Taus om våpen

Politiet har tidligere opplyst at de døde og de siktede kjente hverandre, og at de drepte ikke var tilfeldige ofre.

– Vi har en formening om rollene [til de siktede], men det er fremdeles tidlig i saken. Dette er en etterforskning av en slik dimensjon at det tar tid, sier Høyland på pressekonferansen fredag.

les også

Dobbeltdrapet i Bergen: Ofre og siktede kjente hverandre

Politiet opplyser fredag at de ikke kan utelukke at det kommer flere pågripelser.

– Kan dere si noe om våpen eller skader?

– Nei. Vi har ikke fått avhørt to av de siktede, og det er viktig at vi holder informasjon tett til brystet så de ikke kan tilpasse forklaringen sin.

Den døde kvinnen skal ha hatt stikkskader, får VG opplyst.

Flere tidligere straffedømt

Disse er siktet:

  • Mandag ble en 36 år gammel mann og en 56 år gammel mann pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap. De ble onsdag varetektsfengslet i fire uker. Mennene er kjent fra rusmiljøet i Bergen og straffedømt en rekke ganger. Lørdag opplyser 56-åringens forsvarer at han fremdeles ikke har ønsket å forklare seg for politiet. 36-åringen nekter enhver befatning med drapene.

FENGSLINGSMØTE: Advokat Einar Råen er forsvarer for 56-åringen som er siktet for drapet på den 29 år gamle kvinnen og en mann i 40-årene. Til venstre politiinspektør May-Britt Erstad. Foto: Helge Mikalsen / VG

  • Tirsdag ble en 33 år gammel mann pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap. Han ble torsdag varetektsfengslet i fire uker. Han har bakgrunn fra et kriminelt miljø og er straffedømt mange ganger. Politiet mener at han mest sannsynlig var med i bilen som fraktet de avdøde. Mannens forsvarer har ikke besvart VGs henvendelser fredag.
  • Tirsdag ble også en fjerde mann pågrepet, siktet for å ha bidratt til å ødelegge bevis i saken. Politiet har ikke begjært ham varetektsfengslet.
  • Nå fredag er altså en femte mann pågrepet.

Ofrene funnet under presenning

Pågripelsene mandag skjedde etter at turgåere tidligere på dagen fant blodige klær i en liten elv ved Gullfjellsvegen.

Da politiet kom til stedet, som ligger i Bjørndalen øst i Bergen kommune, fant de ved 12.45-tiden en 29 år gammel kvinne død under en presenning.

Da kriminalteknikere undersøkte åstedet i 15.30-tiden mandag, fant de enda et dødt menneske i den samme presenningen – en mann i 40-årene.

Foruten de blodige klærne fant politiet ifølge VGs opplysninger en madrass og sekker med klær. Politiet vil ikke svare på om de avdøde var forsøkt skjult.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder