SOL: Flere steder i Norge kan få sol både lørdag og søndag. Foto: Frode Hansen, VG

Nå kommer finværet i Sør-Norge

Fredag startet med grått vær, men når helgen kommer er det bare å finne frem solbrillene – i hvert fall sør i landet.

I hele Norge har været vært unormalt varmt i årets første måned. Forklaringen er at det naturlige klimafenomen Nord-atlantisk oscillasjon (NAO), er i en positiv fase, noe som gir oss både varmere og våtere vær enn vanlig i januar.

Og det ligger an til å bli en pen helg på Østlandet, Telemark og deler av Sørlandet.

– Det vil være tåket og regn en god stund, men utover kvelden vil nedbøren trekke seg lenger vest, og det vil klarne opp, sier vakthavende meteorolog Rannveig Eikill ved Meteorologisk institutt.

– På lørdag skal det bli perioder med sol. Også søndagen vil godværet fortsette, fortsetter hun.

Troms og Finnmark vil også få et bra vær.

– Det kan komme litt snø i indre strøk av Troms og på Finnmarksvidda. Lørdag og delvis søndag vil det bli opphold. I Nordland ser det ut til at det blir regn og sludd hele helgen, sier Eikill

Hvordan blir været du er? Sjekk Pent!

Roar Inge Hansen Fra StormGeo støtter gladmeldingen for Sør-Norge, men han oppfordrer samtidig hyttefolk som skal til fjells om å være obs på vinden som vil øke og bli til kuling sent lørdag og første del av søndag.

– Snøen som kommer vil være lett, så det er ventet snøfokk i fjellområdene i Sør-Norge.

«Mot normalt»: Sjekk denne januar-varmen

Han forklarer også at høye temperaturer og regn høyt til fjells også fører til en betydelig snøskredfare i flere landsdeler i helgen. Deriblant på store deler av Vestlandet, hvor det er betydelig snøskredfare.

– Det har vært såpass mye nedbør den siste tiden, at man skal være obs på snøskredfaren også, sier Hansen.

Vakthavende Marit Svarstad Andresen i Snøskredvarslingen anbefaler alle som har tenkt seg til fjells å gå inn på Varsom, og lese mer om hvor det er skredfare i landet.

– Ofte leser folk bare tallene, men de sier ingenting om hvor det er trygt å ferdes. Det er viktig å lese alt, og så kan man planlegge eventuelt skiturer man vil ta ut ifra informasjonen på nettsiden, sier Andresen.

Fikk du med deg? Fra sommerskjorte til vinterfrakk på 24 timer

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder