HALIL: Halil Kara (21) ble skutt og drept utenfor Prinsdal Grill fredag kveld. Bildet av ham brukes i samråd med familien. Foto: Privat

Frigir navn etter Prinsdal-drapet

Det var 21 år gamle Halil Kara som ble skutt og drept i Prinsdal i Oslo sent fredag kveld.

Politiet gir ut navnet i samråd med familien. De har fått den foreløpige obduksjonsrapporten, og kan bekrefte at det var 21 år gamle Halil Kara som ble skutt og drept utenfor Prinsdal Grill sent fredag kveld.

Det er politiinspektør Grete Lien Metlid som informerer om dette på en orientering til pressen mandag ettermiddag.

MINNES AVDØDE: Søndag hadde flere tent lys utenfor Prinsdal grill. Foto: Trond Solberg

Politiet: – Har tro på at vi kan løse saken

Politiinspektør Metlid informerer om at det ikke er noen ny utvikling i saken, men at politiet har fremdrift i arbeidet sitt. Gjerningspersonen er fortsatt ikke pågrepet, men politiet har styrket laget ytterligere mandag og ser at det gir resultater og være ute i og komme i kontakt med folk.

– Vi mener fortsatt at angrepet fremstår målrettet, men om årsaken er knyttet til person eller om det kan være andre forklaringer er det for tidlig å si noe om. Vi har ikke noe grunn til å tro at det er fare for noen andre personer, men vi følger godt med og er opptatt av sikkerhet, sier hun.

Metlid legger til at det er viktig å ta kontakt med politiet dersom man har opplysninger om gjerningspersonen eller andre som kan ha hatt noe med dette å gjøre.

– Vi håper publikum forstår at dette er viktig dersom man ikke har tatt kontakt til nå, sier hun videre.

– Vi har mange interessante opplysninger å jobbe med nå. Noe av dette kan føre til gjennombrudd raskt, men det kan også ta tid. Vi har tro på at vi kan løse saken, sier hun videre.

Politiet har snakket med personer i området rundt åstedet og personer rundt avdøde. En person fikk stikkskader i hendelsen utenfor Prinsdal Grill. Han går det etter forholdene bra med.

– Han har vært heldig. Både han og de andre som var der har snakket med politiet, og gitt oss viktig informasjon, sier Metlid.

Mange minnes Halil

– Han var som en bror for meg. Vi har alle mistet et godt medmenneske, som møtte folk på en helt unik måte. Dette er ufattelig trist, sa en god venn av Halil Kara til VG utenfor Søndre Nordstrand Muslimske senter lørdag.

Der strømmet til med folk fra nærmiljøet, etter det brutale drapet som rystet bydelen lengst sør i Oslo rett før midnatt fredag kveld - en handling politiet omtaler som «målrettet».

Moskeen åpnet allerede natten drapet skjedde, og skal etter planen være åpen frem til begravelsen for alle som vil komme sammen og sørge.

– Jeg la meg ganske tidlig i går, så da jeg våknet opp i dag hadde jeg fått melding om at han hadde blitt skutt og drept i natt. Det var et sjokk. Jeg ringte rundt til kompisene, og de sa at ja, dessverre, sa Enis Kastrati, som også var venn med avdøde, til VG dagen etter drapet.

les også

Prinsdal-drapet: Politiet har ikke identifisert gjerningspersonen

– Hva tenkte du da?

– Det var urealistisk, egentlig. Jeg hadde ikke forventet det i det hele tatt.

– Hvordan var han som person?

– Han var en veldig rolig person. Og snill. Alle som kjente ham, var i glad i ham, sier Kastrati.

Halil Kara jobbet som tilkallingsvikar på en skole i bydelen. Rektor ved Oslo-skolen der drapsofferet jobbet som ringevikar, sendte lørdag ut SMS til alle foreldre som har barn ved skolen.

– Det er en trist dag på skolen, og det er med sorg at vi har mottatt beskjed om at en av våre er drept, skriver skolen til pressen i en e-post formidlet via utdanningsetaten.

Skolens elever og ansatte har mandag fått bistand fra utdanningsetatens kriseteam. Også bydelen og politiet har vært tilstede på skolen.

– I tillegg har ansatte gått rundt og informert i alle klasser. Alle elever og voksne som har behov for det har fått tilbud om samtale, sier kommunikasjonsrådgiver Kristine Strømmen til VG.

Tente lys ved åstedet

Søndag kveld hadde mange tent lys og lagt ned blomster utenfor Prinsdal Grill. Grillen er en del av Prinsdal sentrum, som ligger i bydelen Søndre Nordstrand, lengst sør i Oslo.

Majid Butt (49) er innehaver av gatekjøkkenet, som ligger like ved parkeringsplassen der en 21 år gammel mann ble skutt og drept sent fredag kveld.

les også

Prinsdal-drapet: – Han var som en bror for meg

– Det har ikke vært så stille her på ni år, presiserer Butt når VG treffer ham der lørdag. Det er vanligvis en travel dag.

Butt forteller at han kjenner godt til den avdøde mannen og kompisene hans, som ifølge innehaveren hadde spist på gatekjøkkenet hans like før hendelsen inntraff.

– De kommer hit ofte. Jeg har aldri opplevd at det var noen uroligheter eller krangling med dem, de var alltid hyggelige og hilste.

Politiet fikk melding klokken 23. 51 fredag, kom til stedet og fant en mann skutt. Det ble gjort livreddende førstehjelp, men livet stod ikke til å redde. Mannen ble erklært død på stedet, opplyste politiinspektør Grete Lien Metlid da hun orienterte pressen om saken ved 12-tiden lørdag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder