RISIKERTE LIVET: Faren Fahad Othman med sønnene Mohammad (19) og Walid (15) etter jordfestelsen på Loddefjord gravplass. Han flyktet alene fra Syria, fordi han ikke ønsket å risikere livet til familien, forteller han VG. Foto: Helge Mikalsen

Fulgte kone og tre døtre til graven: – Nå må vi oppfylle drømmene de ikke fikk

BERGEN (VG) – Jeg har to gutter igjen. Nå må vi oppfylle drømmene de ikke fikk. Nå må jeg være deres far, mor, venn og bror.

Det sier Fahad Othman, som har mistet sin kone og tre døtre etter den tragiske brannen i Ytrebygda i Bergen 4. januar.

Det blåser iskaldt innover Loddefjord gravplass mandag 13. januar. Solen skinner så vidt gjennom sprekkene i skylaget når sønnen, femten år gamle Walid Othman går bort til de fire gravene.

– I dag vil jeg bare være med pappa og broren min, sier Walid Othman (15).

I hendene holder han roser. De er hans siste hilsen til de de fire som denne dagen begraves: Hans mor Malaka (41) og de tre lillesøstrene Norjan (14), Rouhlat (9) og Norjin (7).

– Jeg ville gjøre noe hyggelig for dem, en siste gang, sier Walid stille til VG på minnestunden i Haukelandshallen etterpå.

EN SØNNS FARVEL: Walid Othman (15) legger blomster på graven til sin yngste søster Norjin (7), etter å ha lagt blomster på gravene til sin mor og de to andre søstrene. Foto: Helge Mikalsen

Flere hundre sørgende

Omkring 700 mennesker møtte opp for å ta farvel med de fire ofrene etter Norges verste branntragedie på 12 år.

Familien på syv er blitt til tre. Tilbake står faren Fahad og hans to tenåringssønner.

– Mamma var den snilleste i hele verden. Hun var alltid der når jeg trengte hjelp, og jeg kunne snakke med henne hvis jeg hadde det vondt. Vi snakket om hva som helst. Og søsknene mine var de skjønneste, sier Walid, den yngste av de to sønnene.

VG snakker med Walid etter tillatelse fra far, som sitter ved siden av.

– I dag har vært en vanskelig dag. Jeg trodde aldri at en dag som dette ville komme. I dag vil jeg bare være med pappa og broren min, sier Walid videre.

BILDER OG FLAGG: Kurdiske og norske flagg vaiet over gravfølget på Loddefjord gravplass, mens bilder av de fire omkomne ble holdt opp. Foto: Helge Mikalsen

– Vi hadde en drøm sammen

Senere i uken reiser familien til Bonn i Tyskland, hvor det søndag skal være en minnestund for flere venner og slekt som ikke kunne komme til Norge. Mange er flyktninger og asylsøkere og har ikke reisedokumenter.

Faren Fahad venter selv på nye reisedokumenter slik at han og sønnene kan reise til Tyskland. De gamle er i hjemmet deres på Ytrebygda, hvor branntragedien skjedde.

– Jeg har mistet fire av mine nærmeste. I to år ventet jeg på dem. Da de kom hit, hadde vi en drøm sammen, jeg, Malak og våre barn. Vi drømte om en fremtid i Norge sammen, sier Fahad.

Han ønsker å takke alle som har hjulpet dem de siste ukene.

– Jeg vil takke naboene mine, politiet, brannvesenet, legene på Haukeland, skolene til barna, alle som har kommet og støttet meg og guttene. Jeg er veldig takknemlig for at vi er i Norge.

– Ville ikke risikere barna

Familien er kurdere og kommer fra Afrin i Syria. I 2015 flyktet Fahad til Europa.

– Det var en farlig vei, derfor ville jeg ikke risikere å ta med barna mine på den. Jeg ville reise først, og så finne en trygg måte å få dem til meg på, sier han.

STOR SORG: Kistene til jentene var drapert med brudeslør. Hos den eldste lå også drakten fra idrettslaget hun var aktiv i. Foto: HELGE MIKALSEN

Etter å ha tatt seg over til Tyrkia, gikk han deretter til Hellas, Makedonia, og den lange veien til Tyskland og deretter Norge. De har familie i både Norge og Tyskland, men Malaks bror bor i Norge. De ønsket å være nær han.

Han hadde ti dager på å vente i to år, da familien endelig kom til Norge.

– Jeg var så glad den dagen de kom. De begynte på skole, jeg fikk meg jobb, og vi skulle jobbe hardt for å oppfylle drømmene for barna våre. Nå er alt det blitt til røyk.

Brudeslør

I dag var kistene drapert med brudeslør.

– Jeg ønsket å bli bestefar til barna deres. Hvis du ser inn i hjertet mitt, ser du en stor sorg, sier Fahad.

Han og sønnene planlegger å bli noen uker hos slekt i Tyskland. Når de vender tilbake til Norge og Ytreygda utenfor Bergen, skal Fahad begynne søket etter et nytt sted å bo for de tre.

– Jeg har to gutter igjen. Nå må vi oppfylle drømmene de ikke fikk. Nå må jeg være deres far, mor, venn og bror.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder